Leker og spill barna kan
gjøre hjemme og i nærmiljøet

Lek er viktig for barnas helse og utvikling. Gjennom lek lærer barn å tenke kreativt. Derfor er det viktig at barnet ditt får tid til å leke både alene, med søsken, foreldre eller venner.

Her er tips til leker og aktiviteter som dere kan gjennomføre hjemme og i nærmiljøet. Se også fine tips som barn har delt i filmen.

Tips 1

#AltBlirBra regnbue
I Italia startet barn og voksne å tegne regnbuer som et symbol på håp med teksten «andrà tutto bene» som på norsk betyr «alt blir bra». Uansett språk eller nasjonalitet, er hensikten med regnbuene å oppmuntre hverandre og vise at vi alle står sammen i dette. La barna tegne, og bli gjerne med å tegne selv, og heng opp regnbuene i vinduene. Ta gjerne et bilde av regnbuen, legg det ut i sosiale medier og tagg den med @reddbarna og #altblirbra (eller på det språket som er mest naturlig for deg).

Et barn tegner en regnbue
 
Tips 2

Lag et kosedyr
La barna dine lage hvert sitt kosedyr. Alt du trenger er en sokk, knapper, stoff, garn etc. Det er opp til barnet å bestemme hvordan kosedyret sitt skal se ut, men det kan være godt å få litt tips av deg til hvordan det kan lages. Når kosedyret er ferdig, trenger det et navn. I FNs konvensjon om barns rettigheter står det at alle barn har rett til å ha et navn, det må vel også gjelde for kosedyr! Hvis det er flere barn i hjemmet som har laget kosedyr, utfordre barna til å lage et dukketeater som dere voksne kan få se senere på dagen

 
Tips 3

Husbingo og naturbingo
Lag lister til barna om hva de skal finne av ting hjemme eller ute i naturen. Tegn gjerne tingene som står også ved siden av ordene. Barna skal ikke hente tingene, men de skal krysse av i en boks ved siden av ordet når det har funnet det. Eksempler på ting de kan finne er: hviskelær, såpe, speil, børste, krakk, pinne, stein, kongle, blomst o.l. Gi listen ut til den eller de som skal delta, og en penn for å krysse av på listen. Den som har fylt ut listen først, vinner, og får masse ros! Som et alternativ til liste, kan barnet komme tilbake til «basen» der du står, for å en ny oppgave.

 
Tips 4

Lag en ballongbane
Du trenger sugerør, hyssing/tråd, ballong og tape. Klipp av den lille tappen på sugerøret som kan bøyes (hvis du har et sånt sugerør), slik at du sitter igjen med et rett rør. Tre hyssing / tråd gjennom sugerøret og spenn hyssingen opp mellom for eksempel to stoler eller to trær. Blås opp ballongen og klem igjen åpningen mellom to fingre slik at luften ikke går ut. Fest ballongen til sugerøret med tape. Slipp ballongen slik at den flyr bortover hyssingen. Dra sugerøret tilbake, blås opp ballongen igjen og gjenta. Går det fortest med mye eller lite luft i ballongen?

En ballong
 
Tips 5

LÆR BORT EN LEK ELLER SANG FRA BARNDOMMEN DIN
Tenk på en lek eller sang som du som foreler likte å leke når du var barn og lek eller syng den sammen med barna dine. Kan du bruke denne tiden til å lære barna om leker, tradisjoner og fortelle historier som du husker fra barndommen?

 
Tips 6

SPEIL LEK
Still dere overfor hverandre to og to (hvis dere er tre eller flere kan en stå på den ene siden og lede an, og de andre på den andre siden). Den ene lager bevegelser som de andre skal følge som om de var et speilbilde. Dette kan gjøres sakte og så fortere og fortere. Dere kan også sette på musikk og lage en speildans.

 
Tips 7

GÅ EN TUR
Vi skal holde avstand til hverandre, men vi kan gjerne gå en tur ute og få frisk luft og leke. Sammen kan dere se om dere kan finner små steiner, blader, kongler og/ eller kvister. Bruk de til å lage et bilde på fortauet, i bakgården eller et annet sted ute.

 
Tips 8

STOPPDANS
Kom dere opp og få i gang kroppen med barnas favoritt, nemlig stoppdansen. Du kan velge sanger som du selv hørte på som barn slik at barna lærer sanger fra din barndom eller du kan la barna velge og få innblikk i musikken de liker. Eller kanskje dere kan bytte på å velge sang? En styrer musikken og de andre danser. Når musikken stopper skal alle stå helt stille. De som stopper for sent eller beveger seg er ute. Den siste på dansegulvet vinner.

 
Tips 9

PARADIS
Å hoppe paradis er en klassisk barnelek og er supert for både koordinasjon, balanse og spenst. Tegn rutene med kritt på asfalt. Du finner kanskje også ferdig malte paradis på skoler eller lekeplasser. Det går også an å risse paradis i sand eller i snø! Eller bruke kvister og steiner til å lage rutene. Alle finner hver sin stein. Den som er førstemann, kaster sin stein inn i en rute. Om steinen kommer utenfor, eller treffer streken, må du stå over en runde og det blir nestemann sin tur. Målet med paradis er å hinke fra rute til rute frem og tilbake og hoppe over ruten som steinen treffer.

 
Tips 10

KAST PÅ BLINK
Dette er en lek som er lett å tilpasse alle aldre og er gøy både for liten og stor! Barna kommer garantert til å synes at det er gøy at foreldrene deltar. Da kan dere gjøre leken mer rettferdig ved å tillate ulik avstand og antall kast til hver deltaker etter hvor gammel man er. Sett opp en pyramide med blikkbokser, som barna godt kan ha i oppdrag å pynte med klistremerker, maling eller tøystoffer hvis de ønsker. Tyngre plastbegre kan også brukes. Til å kaste med kan dere bruke en tennisball, sjongleringsball eller en hjemmelaget ertepose, som man lett lager ved å sy sammen to tøystoffer og fylles med ukokte erter.

 
Tips 11

TELTTUR INNENDØRS ELLER I HAGEN
Finn fram et laken eller to, og dekk til et bord som kan være barnas telt for dagen. Her kan de yngste barna telte og leke, ha piknik, lesestund, samling og teater. Bare kreativiteten setter grenser!

 
Tips 12

RAMPENISSEN GJØR COMEBACK!
Kanskje rampenissen gjør et unntak og kommer en tur selv om det ikke er jul?! Noe av det morsomste barn vet, er når de voksne i huset er lekne og finner på noe gøy med barna. Rampenissen, eller du kan kalle den hva som helst, som eksempel rampeharen, rampebamsen, Mikkel Rev eller en annen karakter du og barna synes er rampete og morsom å ha i hus når man er mye hjemme. Poenget er at de voksne skal finne på overraskende og morsomme ting som får hele familien i godt humør og gir en god latter. Listen er lang over hva man kan finne på, og hvis du søker på ordet rampenisse på nett, finner du mange tips om hva du kan gjøre.
Her er noen flere ideer:

 • Knyte sammen skoene i gangen

 • Henge dopapir rundt omkring

 • Pakke inn møbel/ting/TV/Ipad/skolesekken/klær i gavepapir

 • Fylle opp dusjen eller badekaret med ballonger

 • Tegne på klementiner og bananer

 • Gjemme bilnøkkelen og lage rebus om hvor den ligger

 • «Kle på» stolene med klær man skal ha på seg

 • Sitte og fiske i popkorn eller ostepop opp fra en skål

 • Lage mønstre med post-it-lapper på stua

 • Bytte ut melken i kartongen med juice

 • Stille opp kosebamsene og ta et familiebilde

 • Ha teselskap med kosebamsene

 • Billøp i stua med alle lekebilene i huset

 • Tegne på nesa til ungene og gjerne voksne mens de sover!

 • Kjøre bob i trappa med sko

 • Skrive en hilsen til en venn med Non Stop, ta bilde og send, og spis dem opp etterpå selv!

 • Knyte skjerf sammen i lang rekke på gulvet

 

 

Nyttige ressurssider der dere kan hente inspirasjon til lek og aktiviteter inne eller ute:

Myndighetene anbefaler at barn har en til to faste lekekamerater gjennom hele perioden under Korona-tiden, og at det beste er å leke utendørs for da spres ikke smitten like lett. Lek utendørs er også viktig for helse og velvære, spesielt når barna nå ikke får utetid gjennom barnehage og skole. Når barn leker ute bør de holde avstand og lekeplasser med mange barn samtidig bør unngås. Vask hender ofte, både før, under og etter lek, og ha god hostehygiene. Husk å sjekke jevnlig oppdaterte råd på www.helsenorge.no. På nettsidene til Folkehelseinstituttet finnes også oppdatert informasjon på ulike språk.
 
Noen barn kan risikere å bli stående uten lekekamerater i denne perioden. Foreldre må da ta initiativ og hjelpe til slik at barnet får holde kontakt med andre jevnaldrende på andre måter, som igjennom telefon, videosamtaler og lignende.

Foto av Allen Taylor on Unsplash

Få oppdatering og tips fra Redd Barna

Hold deg oppdatert på Redd Barnas arbeid i Norge og verden, få fine historier, nyttige tips og viktige nyheter. Fordi barndom betyr alt.

Likte du tipsene og synes flere burde lese dem?