Redd Barnas kunnskapsundersøkelse fra 2015 viste at halvparten av voksne i Norge mener det vil være farlig å snakke med barn om seksuelle overgrep.

Forskning viser tvert om at det å snakke med og forklare barn om kropp, grenser, og om hva vold og overgrep er, gjør barn trygge. Når barna føler seg trygge på å prate om disse temaene, er sjansen større for at de vil fortelle om eventuell vold eller overgrep. 

Mange barn som blir utsatt for vold eller seksuelle overgrep, vet ikke at det ikke er vanlig eller ikke er lov. Ved å gi dem informasjon og opplæring kan man oppnå:

 • at de føler seg trygge på å kunne snakke om det de har opplevd uten å føle skam
 • at de forstår at det er viktig å snakke med en voksen
 • at de vet hva de skal gjøre hvis det oppstår en situasjon de ikke er trygge på

 

Hvorfor forteller ikke barn om seksuelle overgrep? Hva skal til for å fortelle? Inga Marte Thorkildsen gir sine råd til voksne om hva de kan gjøre for å hjelpe barn å fortelle. Les mer >

Hva er seksuelle overgrep mot barn? Utfyllende informasjon tilrettelagt for barn og unge. Les mer >

Slik snakker du med barn om seksuelle overgrep - i artikkelen "Hvordan snakke med barn om seksuelle overgrep" finner du råd og tips

5 tips for å snakke med barn om kropp, grenser og overgrep finner du her 

5 tips for å snakke med barn om vold finner du her 

Undervisning til barn og unge - her finner du verktøy, veiledere og hefte om hvordan møte og følge opp barn som forteller >

Redd Barnas råd

 • La barnet ta initiativet og styre samtalen.
 • Tilpass samtalen til barnets alder og utvikling. Husk at barn ofte forstår langt mer enn vi tror.
 • Hjelp barnet til å sortere og rydde i det hun eller han vet eller tror, og til å gjøre det enklere å forstå og håndterlig. Gi trygghet så langt det er mulig.  
 • Vær ærlig og tydelig overfor barnet. Ikke si ting som ikke stemmer med virkeligheten, fordi du vil skjerme barnet. Vurder situasjonen og si det som er nødvendig for at barnet skal forstå. 
 • For eksempel er det ikke lurt å si «her hvor vi bor finnes det ikke voksne som gjør slemme ting mot barn». Da er det bedre å si «det viktigste for meg er å passe på deg så du skal være trygg. Og du kan snakke med meg om alt.»
 • Når du forteller om det som er vanskelig, fortell også om hva som gir håp og som kan hjelpe.
 • La barnet få god tid i samtalen. Og vis respekt om barnet selv ønsker å avslutte eller skifte samtaleemne. Kanskje kommer barnet tilbake til deg for å fortsette samtalen senere? La gjerne barnet ha tegnesaker lett tilgjengelig, det kan både skape trygghet og gjøre det lettere å formidle ting det er vanskelig å sette ord på. Spør barnet hva det tegner, og noter svaret bakpå tegningen.
 • Ta barnet og barnets følelser på alvor. Ikke døm eller fornekt det barnet føler. Ikke snakk bort det barnet sier. Gjenta det barnet har sagt for å få bekreftet at du har forstått riktig.
 • Selv om du er voksen vet du ikke alt, og det er det helt greit å være ærlig på. Kanskje kan dere finne ut av ting barnet lurer på sammen?

 

Her finner du lenke til verktøykassen > og lenke til JegErHer-siden >