Denne historien til en 17 år gammel jente som ble utsatt for seksuelle overgrep er filmatisert i to versjoner. Emily Glaister forteller historien med talespråk. Film med historien på tegnspråk lanseres november 2019. Historien er en del av Redd Barnas undervisningopplegg for 5.-7.klasse om seksuelle overgrep. 

Historien:

Jeg er her for å fortelle en sann historie om en jente. Hun kunne gått på skolen din, og vært hun som blander seg hvis hun ser noen bli mobbet. Også hvis noen større gutter sloss, går hun mellom og beskytter den svake. En gang fikk hun et slag midt på nesa, men hun gråt ikke.

Noen sier at det har vært politibiler utenfor huset til pappaen hennes, og at han er en sånn som har problemer, men ingen snakker med henne om det. For selv om pappaen har det vanskelig, klarer hun seg bra. Hun er skikkelig sterk og modig.

Hos pappaen får hun spille så mye Minecraft hun vil. En kveld hun spiller kommer pappaen inn på rommet og sier at han vil på puben. Når han sier han vil på puben, betyr det at han skal drikke øl. Når han drikker øl, blir han alltid sint. Hun hater at han blir sint.

Hun våkner av et høyt dunk. Pappaen er hjemme, og han er full. Hun gjemmer seg under dyna, og hører at han snubler inn på rommet hennes. Så kommer han opp i den smale senga hennes. Han legger seg over henne, og tissen hans presser seg inn i tissen hennes.

Dagen etter later han som det ikke skjedde, kanskje han ikke husker det? Hun må late som hun også. Hun kan ikke si til noen at pappaen var slem mot henne, for da vil han få enda mer problemer med politiet. På julaften vil han sitte alene, og det vil være hennes skyld. Hun prøver å glemme det som skjedde.

To år senere ser hun og vennegjengen en film, en romantisk komedie. På slutten begynner en mann og dame å kle av seg. Vennene ler av de nakne kroppene. Men hun synes ikke det er noe gøy. Hun blir kvalm, skikkelig kvalm. Så begynner hun å gråte. ”Men hvorfor gråter du, filmen er jo morsom”, sier en av vennene. Hun prøver å late som ingenting, men alle ser at hun gråter, og at hun ikke er sterk lenger. Så sier hun det rett ut. ”Pappa voldtok meg”, sier hun. Og selv om det er skummelt å si det høyt, er det godt å ikke bare være sterk og modig.

Hun bestemmer seg for å skrive det i en fortelling på skolen også. Og da skjønner læreren at selv om jenta er den modigste på skolen, er det sånn at hun har det vanskelig og trenger noen voksne som hjelper henne.

I dag beskytter jenta fortsatt de svake, men hun har lært å beskytte seg selv også, og hun er trygg.

Du og jeg må tørre å bry oss om hvordan alle klassekameratene våre har det, uansett hvem de er. Den tøffe, stille, sinte, snille og også bråkete gutten og jenta - alle trenger en venn som bryr seg om dem.

Derfor er jeg her.

---

Dette er en av fjorten filmer som Redd Barna har laget der vi løfter frem historiene til mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep. De filmatiserte historiene baserer seg på intervjuer med voksne og ungdom som har vært utsatt for overgrep, og er anonymisert og bearbeidet av manusforfatter Helena Nielsen. Tolv filmer er regissert at Johan Kaos og foto er ved Eirik Pettersen. To av filmene er også laget i egne versjoner på tegnspråk, produsert av Døves Media og i samarbeid med Norges Døveforbunds Ungdom.  

Se og del filmen der Emily Glaister gir sin stemme på Redd Barnas facebook-side her >