Alarmtelefonen 116 111 / SMS 417 16 111

Til alarmtelefonen kan alle barn og unge ringe når de selv eller noen de kjenner opplever vold i hjemmet, er utsatt for overgrep, er redd for tvangsgifte eller opplever andre akutte og vanskelige situasjoner. Det er gratis å ringe og alle telefoner blir besvart av voksne som har lang erfaring i å hjelpe barn og unge. Du også sende SMS til tlf: 417 16 111 eller epost til alarm@116111.no

Kontakt Alarmtelefonen 116 111

Kors på halsen

På Kors på halsen kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. Alle som svarer på telefon, chat og mail er frivillige mellom 22 og 75 år. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Det er helt anonymt og helt gratis.

Kors på halsen svarer på telefon, chat og mail mandag til fredag mellom klokka 14-22. Tlf: 800 333 21. Chat og mail finner du inne på nettsiden. Du kan også snakke med andre på din egen alder på forumet. 

Kontakt Kors på halsen Her kan du også chatte og sende e-post anonymt

 

Hva er seksuelle overgrep og hvordan kan barn få hjelp hvis de trenger det?

 

Har noen snakket med deg om seksuelle overgrep? Kanskje du har lært noe om det på skolen eller i barnehagen, eller kanskje foreldrene dine har fortalt deg at du ikke skal bli med noen du ikke kjenner eller at voksne ikke har lov å vise frem tissen sin til deg? Eller at du ikke skal møte folk du bare er blitt kjent med på nett?

Det er viktig at voksne snakker med barn og unge om seksuelle overgrep, sånn at de får vite:

 • at de har rett til å være trygge, at ingen har lov til å utsette dem for overgrep, og at det aldri er deres skyld
 • hva de skal gjøre hvis de opplever seksuelle overgrep selv eller kjenner noen som opplever det

 

Mange barn og unge som opplever seksuelle overgrep tror at de er de eneste i hele verden som opplever noe slikt – men det er de ikke. Det er dessverre mange barn og unge, og også voksne, som opplever det. Fordi mange ikke har lært noe om seksuelle overgrep tror de at det de opplever er normalt. Derfor er det viktig at barn og unge lærer om hva som er lov og ikke lov. Og selv om man har vært med på noe, uansett om man visste at det var lov eller ikke, er det aldri barnet sin feil.

Barn med ulike funksjonsnedsettelser kan også utsettes for seksuelle overgrep. Dette kan for eksempel skje i stuasjoner der de trenger mer hjelp enn andre barn, til daglige gjøremål som å kle på seg eller dusje, men uansett - det aldri lov å utnytte barn som trenger hjelp.

Hvis du opplever seksuelle overgrep eller kjenner noen som opplever det – si fra til en voksen du stoler på – de kan og skal hjelpe deg!

 

Her forteller Eilif Hellum Noraker, som er skuespiller og har spilt i Doktor Proktor-filmene, to sanne historier om hvordan det er å fortelle om seksuelle overgrep

 

 

 

Tegnefilmer om kropp, grenser og overgrep

Her kan du se fire tegnefilmer om hva seksuelle overgrep er og hvor man kan få hjelp. Filmene har blitt vist på NRK Super. Det kan være fint å se filmene sammen med en voksen, så du kan kan spørre om det er noe du lurer på.

Her finner du lenke til hver av filmene:

Hva er seksuelle overgrep?

 

Når noen tvinger, truer, presser, lokker eller lurer barn til å være med på seksuelle handlinger, kalles det for seksuelle overgrep. Om en ungdom eller en voksen gjør seksuelle handlinger med barn er det alltid, uansett, et overgrep mot barnet. Ungdommer og voksne har ofte mye makt over barn som gjør det vanskelig for barn å vite hva de kan bestemme selv og om de kan si nei til de som er eldre.

Her er noen eksempler:

 • Om noen tar på kroppen din, ofte på tissen og på puppene
 • Om noen tar fram tissen sin og viser den til deg
 • Om noen ber deg om å ta på sin egen tiss eller pupper
 • Om noen viser deg bilder eller filmer av mennesker som er nakne eller som kanskje gjør seksuelle handlinger på bildet eller filmen
 • Om noen ber deg om å slikke på tissen sin eller ha den inn i munnen din
 • Om noen ber deg ta på din egen tiss mens han/hun/de ser på
 • Om noen ber deg gjøre seksuelle handlinger med noen andre mens han/hun/de ser på
 • Om noen vil at din tiss og hans/hennes/deres tiss skal kose med hverandre 
 • Om noen ber deg vise frem tissen eller puppene, eller viser frem sin egen tiss på internett, gjennom apper, på skype eller sender bilder og filmer på mobilen eller på chat eller i videosamtaler
 • Om noen hjelper deg i dusjen eller på toalettet men bruker den tiden til å ta ekstra lenge på tissen din eller putte noe inni tissen din

 

Sex er noe som skal og kan være noe fint, noe som eldre ungdommer og voksne som er glade i hverandre kan gjøre sammen for å kose med hverandre. Men de skal ikke gjøre det med noen som ikke vil, og de skal aldri gjøre det med barn. Det er ikke lov.

Noen barn er nysgjerrige og liker å utforske sin egen og andres kropp. Det er både vanlig og helt greit. Det som er viktig er at barn som utforsker kroppen til hverandre er circa like gamle, like store og like sterke, og at alle har lyst til å være med. 

Gjør det alltid vondt?

Seksuelle handlinger trenger ikke gjøre vondt, og det er heller ikke sikkert at det føles ekkelt. Selv om man er barn kan det hende at kroppen liker det som skjer, at det føles godt. Fordi det kan føles godt, får mange barn som opplever seksuelle overgrep dårlig samvittighet - de føler at det er deres skyld, de tenker at de var med på det, og det kan hende de skammer seg. Men det er helt naturlig at kroppen kan like noe selv om man egentlig ikke vil være med på det.

Er det lov?

 

Nei, det er ikke lov å utsette et barn for seksuelle overgrep. Dette gjelder alle barn, også barn som har en funksjonsnedsettelse der de kanskje trenger mere hjelp enn andre barn. Det er forbudt å gjøre slikt mot barn, og det er alltid den voksne sitt ansvar.

Voksne som ser eller skjønner at et barn utsettes for overgrep, har plikt til å si ifra slik at barnet får beskyttelse. Voksne som lurer på om det skjer mot et barn, må også melde fra om det til noen som kan finne ut om det stemmer, og hjelpe barnet.

Det aller viktigste er at overgrepene tar slutt og at barnet får hjelp.

 

Hvem er det som gjør seksuelle overgrep?

 

Det er mest voksne, men også ungdommer og barn. Mennesker som gjør seksuelle overgrep kan finnes alle steder. Det er flest menn som er overgripere, men damer kan også være det. Det går ikke an å se det på dem utenpå. De kan se snille ut, og det kan være noen du er veldig glad i. Det kan også være foreldre, besteforeldre, tante, onkel, søster eller bror eller en lærer eller trener. Det kan også være voksne som jobber med å ta seg av barn, som assistenter eller på avlastning.

 

Hvorfor er det noen som gjør det når det er ulovlig?

 

Noen er syke og trenger hjelp. Men dette er ikke en sykdom man kan se utenpå. Noen synes det er vanskelig å ha sex med eller være kjæreste med noen som er like gamle som seg selv. Mange som gjør overgrep, gjør det mot barn fordi barn er vant til å høre på og tro på de som er eldre, og lar dem bestemme. Mange tenker at det er lettere å få barn til å ikke fortelle hemmeligheten videre.

Men uansett hvorfor noen gjør det, er det aldri noen unnskyldning – det er ikke lov uansett.

 

Hva skal jeg gjøre om jeg tror jeg kan være utsatt for overgrep?

 

Det er veldig viktig å snakke med en du stoler på. Du kan snakke med dine egne foreldre, en venn, en lærer eller helsesøster på skolen, naboen din eller foreldrene til en venn.

Vi vet at det kan være veldig vanskelig å fortelle. Bruk den tiden du trenger og fortell det til den personen det er best for deg å si det til.

Du trenger ikke bruke ord når du skal fortelle. Du kan vise med hendene eller tegne det som har skjedd. Selv om den som har gjort eller gjør overgrep mot deg sier at dette må være hemmelig, er det viktig at du ikke holder på hemmeligheten.

For hvis du går rundt og holder på en slik hemmelighet, kan det gjøre at overgrepene fortsetter. Den som gjør det mot deg trenger hjelp til å slutte å gjøre seksuelle overgrep mot barn, og du trenger å føle deg trygg igjen og ha noen å snakke med om det du har opplevd.

Blir du utsatt for overgrep kan det føre til at du:

 • går rundt og har vondt inni deg
 • at du er lei deg, redd og usikker
 • at du har en vond klump i magen
 • at du skammer deg, at du føler at du ikke er noe verdt
 • kan få problemer medå konsentrere deg, med å stole på andre, med å sove og med å spise
 • kan få vondt i kroppen din, i hodet og i magen, og du kan begynne å skade kroppen din fordi du ikke klarer å la være

 

Har du det slik er det viktig at du får hjelp, sånn at du får det bedre.

Selv om overgrepene har sluttet, eller du bare har opplevd det en gang, er det viktig å fortelle om det til en voksen. Da kan du hjelpe til slik at andre ikke opplever det samme, og du kan få hjelp til å få det bedre selv.

Hvis du trenger å snakke med noen, men ikke vet hvem, kan du ringe til:

 

Hva skal jeg gjøre hvis noen jeg kjenner opplever overgrep?

 

Å være en god venn er å lytte, trøste, og hjelpe vennen til å snakke med en voksen dere er trygg på. Dere kan snakke med en voksen sammen, eller du kan snakke med en voksen selv. Selv om vennen din vil at du skal love å aldri si det til noen, så trenger alle barn som har opplevd overgrep hjelp fra trygge voksne.

Hvis dere ikke kjenner noen voksne som kan hjelpe, kan dere ringe til:

 

 

Hva skjer om jeg sier ifra om noe jeg tror er et overgrep?

 

Det viktigste som skjer er at du eller den som opplever det får hjelp til at overgrepene slutter. Og så er det opp til politiet å avgjøre hva som skal skje med den som har gjort overgrepet.

 

Hvorfor er det så mange barn som ikke tør å si noe?

 

Mange barn som utsettes for overgrep lurer på om de selv har gjort noe galt og er redde for at noen skal bli sinte på dem om de sier ifra. Ofte skammer de seg. Voksne som opplever overgrep har det ofte på samme måten.

Mange som utsetter barn for overgrep sier til barnet at dette må være hemmelig. Av og til skremmer eller truer de barnet til å holde på hemmeligheten. Men ofte trenger ikke den som gjør overgrepet å si at det skal være hemmelig heller, fordi barnet selv skammer seg og tenker at dette må være hemmelig.

Noen barn kan tro at overgrepene er lov fordi de selv er litt annerledes. Barn som har funksjonsnedsettelser, for eksempel bruker rullestol, kan trenge mer hjelp på toalettet eller i dusjen enn andre barn. Da kan de føle at det gjelder litt andre regler for deres kropper, siden andre barn ikke trenger å få hjelp til slike ting. Det kan gjøre det vanskelig å skjønne at man blir utsatt for et overgrep. Men ingen voksen har lov å utsette barn for overgrep, og ingen har lov til å utnytte noen som trenger hjelp.

Mange barn tror at de er helt alene om å oppleve slike ting, men det er de ikke. Noen barn er også redde for hva som skal skje med den som har utsatt dem for overgrep. Kanskje er de glad i ham eller henne. Hvis den som har gjort overgrepene er en man kjenner godt og er glad i, kan det være ekstra vanskelig å si fra.

Det er viktig å vite at det aldri er barns feil om noen gjør seksuelle handlinger med dem. Alle voksne vet at seksuelle overgrep er ulovlig.

 

Hva skal jeg gjøre hvis jeg tror jeg kan gjøre noe mot andre eller har gjort noe mot andre?

 

Hvis du tror du kan komme til å gjøre et seksuelt overgrep mot noen andre eller allerede har gjort et seksuelt overgrep mot andre er det viktig at du forteller om det til en voksen. Da kan du få hjelp, og hvis du har gjort noe mot en annen, så kan hun eller han også få hjelp. 

 

Gode og vonde hemmeligheter

 

Har du holdt på en god hemmelighet noen gang?

Kanskje har du laget en fin bursdagsgave til noen som du ikke vil fortelle om fordi de skal være en overraskelse? En sånn hemmelighet kan være vanskelig å holde på, for man gleder seg sånn til å vise frem overraskelsen, og man har en god følelse i magen av å tenke på det.

Hva med en vond hemmelighet?

Er det noen du kjenner som har opplevd noe vondt som du ikke kan fortelle til noen? Eller har du selv opplevd noe det kjennes som du ikke kan fortelle til noen, noe som gjør vondt i magen og er en klump som vokser og vokser og kjennes ut som den skal sprekke?

Det er forskjell på gode og vonde hemmeligheter.

Hvis voksne gjør noe med deg som de ikke vil at andre skal vite om, kan de fortelle deg at dette skal være deres hemmelighet, at ingen må få vite noe om det som er skjedd, og at hvis foreldrene eller andre får vite om det, så blir de sinte på deg.

Sånne vonde hemmeligheter skal du alltid fortelle om til en du stoler på.

Hvis du trenger noen å snakke med, men ikke vet hvem, kan du ringe til: