Foto: Sofie Wallden Venås
Utstilling og bøker på biblioteket i Levanger.

I 2015 har Redd Barna reist landet rundt for å snakke i hjel tabuer om seksuelle overgrep mot barn. Siden lanseringen av kampanjen i mars, har de i samarbeid med skoler, barnehager og idrettslag, barn, unge og voksne, satt overgrep på dagsorden. Med på laget har de allerede helsesøstre, støttesentre mot seksuelle overgrep, rektorer, lærere, kunstnere, politikere, fotballklubber og folk flest. Men hvordan nå frem til dem som ikke snakker høyest?

Norsk barnebokinstitutt mottok nylig en henvendelse fra Redd Barna både med et ønske om å synliggjøre kampanjen, men også fordi det underveis har meldt seg et stort behov for bøker om temaet. Etterspørselen har kommet fra lærere, barnehagepersonell og andre, som ønsker å ha noe å tilby: Finnes det bøker for barn og ungdom som de kanskje kan kjenne seg igjen i, eller som kan være en inngangsport til å prate om temaet? Det å vite at man ikke er alene kan være det første steget mot å våge å fortelle.

Foto: AnneE.S.Enger
Birgitte Eek, Seniorrådgiver informasjon og formidling, Norsk barnebokinstitutt, har samlet bøker for barn og unge om seksuelle overgrep mot barn.

Det viste seg å være mange bøker som på en eller annen måte omhandler temaet. Så mange at det ikke er mulig å lage en liste i en sak som denne. Vi har derfor valgt å legge ut linker til relevante søk, der det er mulig å finne bøker om dette, og til beslektede temaer. For kanskje er det den stille og snille jenta som trenger en bok? Eller gutten med den sinte pappaen, eller hun som ikke er glad, men ikke kan si hvorfor. Kan Snill eller Sinna Mann av Gro Dahle og Svein Nyhus åpne en dør? Eller Det røde treet av Shaun Tan?

Vi i Norsk barnebokinstitutt har ikke lest alle bøkene nedenfor. Men kanskje er det noen av dem som kan treffe akkurat den ene? Vi er heller ikke eksperter på temaet seksuelle overgrep. Nederst i saken har vi  derfor lagt linker til Redd Barnas ressurssider, hvor det er mulig å finne informasjon til hjelp både for barn og voksne, og alle som arbeider med barn og unge.

Linkene er hentet fra søk i bokbasen til Deichmanske bibliotek og Oria. Takk til forskningsbibliotekar Anne Kristin Lande i Nasjonalbiblioteket for god hjelp. Noen av titlene overlapper hverandre innenfor de ulike søkekategoriene, men vi håper det er mulig å finne det det er behov for. Oversiktene vil bli lagt på Redd Barnas ressurssider.

For barn og unge

Bøker for barn og unge om seksuelle overgrep: Se oversikten over titlene 

Bøker for barn og unge om omsorgssvikt: Se oversikten over titlene 

Bøker for barn og unge om å være barn av foreldre med psykiske lidelser: Se oversikten over titlene 

Bøker for ungdom om familievold: Se oversikten over titlene 

For voksne

Her er en oversikt over faglitteratur og annen litteratur for voksne om seksuelle overgrep.

Her er en oversikt over faglitteratur og annen litteratur for voksne om familievold. 

Her finner du Redd Barnas oversikt over relevante rapporter, undersøkelser og litteratur knyttet til vold og seksuelle overgrep mot barn. 

Foto: Ingunn Greibesland/Sogndalen bibliotek
Sogndalen bibliotek på Nodeland i Vest-Agder er med i Redd Barna Jeg er her - kampanjen og stiller ut bøker om tematikken.