Foto: Mona Marlene
Mona Marlene Lund (nr. to f.h.) og de andre ungdommene i Forandringsfabrikken ga råd til de oppmøtte på Inga Marte Thorkildsens boklansering. To av rådene var: se bak adferden og spør den ekstra gangen.

Mona Marlene er 20 år, forfatter av bloggen En Annen Vei og er med i Forandringsfabrikken. Hun bidro da Inga Marte Thorkildsen lanserte boken "Du ser det ikke før du tror det" 29.april. Monas innlegg om boken og lanseringen ble først publisert på hennes blogg: 

I dag har jeg vært på den boklanseringen jeg tror er den viktigste i år, boken som kommer til å være viktigst i alle år fremover! Jeg sitter igjen med blanda følelser; jeg er utrolig stolt av å ha Inga Marte i livet mitt og alt hun er og gjør for barna. Jeg er stolt over å få være der og dele noen ord, MEN jeg er også forbanna for at samfunnet lar det aller verste skje med barn, forbanna på de menneskene som ser, men ikke gjør noe!

Eller de menneskene som ikke vil se, som ikke vil ta det innover seg og som ikke klarer å lese om det engang. Åssen skal de da kunne hjelpe, om de kommer opp i en sånn situasjon? Ja, det er tungt og jævlig å lese, det er jævlig å tenke på at de verste tingene skjer med barn, men det er enda jævligere for de barna og unge som blir utsatt. Og det er også jævlig at voksne mennesker lukker øynene for sannheten, lar være å gripe inn!

«Dette er et stort folkhelseproblem, men ansvaret blir ikke plassert der det skal, hos de som faktisk har ansvaret, som har mange års utdanning, ansvaret blir plassert hos tilfeldige ildsjeler.» – Inga Marte Thorkildsen
 

Det ligger alltid noe mer bak diagnosen

 
I dagens samfunn blir barn og unge sykeliggjort til de grader. Fordi for samfunnet er det mye lettere å plassere problemet over på barnets atferd og sette noen diagnoser som forklaring på problemet. Det er den ytre atferden som blir behandlet, og ikke det som er grunnen til atferden. Det handler om å se bak alt bråket, bak den enorme stillheten eller bak sinne. Det ligger alltid noe mer bak. Det finnes en grunn om du bare tar deg tid til å finne den ut.
 
Det er rett og slett livsfarlig å skylde på at barnet har ADHD eller autisme, at det er barnet som er «vanskelig». Atferd og ytre symptomer kan faktisk hindre oss i å oppdage vold og overgrep! Atferd som vi barn og unge har (NB: voksne har ikke adferd de, de har oppførsel) er en annen måte å snakke på, et annet språk, som blir brukt når ikke ordene strekker til.
Vi må slutte å spørre: «hva feiler det den ungen?» eller » hva er galt med denne mannen»? Vi må heller fokusere på å finne ut av om personen har opplevd noe vondt og vanskelig som fører til at personen er som den er.
Foto: Mona Marlene
"Det er nok nå, vi skal ha mot, vi skal ha kompetanse, vi skal ha forandring!", sa Inga Marte Thorkildsen i sin tale på boklanseringen.

Knus tabuer og bryt tausheten

Boken er et kampskrift for barns rettigheter og omhandler vold og overgrep som de færreste tør å snakke om. Men som den engasjerte og godhjerta personen Inga Marte er, tar hun grep og skriver om det for å bryte den enorme tabukulturen. Hun bærer frem barn og unges stemme på en måte jeg aldri har sett før.

«Skammen må opp, frem og bort! Skammen må plasseres der den hører hjemme: og det er ikke hos barna og de unge.» – Inga Marte Thorkildsen
 
Vold og overgrep skal tales ihjel, ikke ties ihjel! Vi som voksne, som samfunn, må snakke med barn om overgrep og vold, vi må tørre det!
 
Det er så vanskelig å snakke om slike temaer sier mange. Nei, det er ikke oss det er vanskelig for, MEN de barna som som er utsatt,  DE har det vanskelig! De trenger trygge voksne som tåler å høre historien deres og som kan bære deres stemme til de selv klarer det.  Hvis de som jobber med barn og unge ikke kan snakke om disse alvorlige temaene så må de rett og slett finne seg en annen jobb! 
 
Noen av oss proffene var også så heldig å få komme opp på scenen og si noen ord! Det var en ære å få bidra!
 

Råd fra oss proffene:

-Tro på barn
-Se bak atferden
-Spør den ekstra gangen
-Se bak foreldrenes fasade
-Snakk med barn og unge om vold og overgrep
-Se, lytt og meldt i fra ved mistanke
 
Jeg vil på det sterkeste anbefale boken Du ser det ikke før du tror det. Spesielt til alle som jobber med barn og unge, men også alle andre burde lese boka slik at de får kunnskap nok til å kunne oppdage slike hendelser. For om vi ikke ser, tror eller vet hva vi skal se etter, så kan vi heller ikke redde! Vi er nødt til å begynne å TRO PÅ BARN!