Foto: Redd Barna/Marianne Skogen
Leder i Gimsøy barnehage, Anne Marit Pedersen, her sammen med Julia Lata (5) og Torje Evju Holgersen (5).

- Barna har hatt mange gode og reflekterte tanker om hvordan de skal ha det bra og hva voksne kan gjøre for å bidra til dette, sier leder i Gimsøy barnehage, Anne Marit Pedersen.

Gimsøy ble spurt om de kunne tenke seg å delta på den lokale lanseringen av Redd Barnas kampanje om seksuelle overgrep mot barn som gikk av stabelen i Skien 23.mars.

I hver kampanjeby henger vi opp et stort sikkerhetsnett på et kjent sted i byen og inviterer voksne og barn til å komme og feste opp tegninger og plakater. På plakatene står det løfter og krav til hvordan folk i byen vil at akkurat sin skal være et trygt sted å vokse opp. I en uke har de ansatte i Gimsøy barnehage jobbet med og hatt samtaler med de eldste barna i barnehagen rundt seksuelle overgrep og barns trygghet.

Anne Marit Pedersen kan fortelle at barna har gjort seg mange reflekterte tanker om hva som er viktig for dem når det gjelder å være trygge. Disse tankene har blitt til ønsker og krav skrevet på store, røde hjerter som ble hengt opp på sikkerhetsnettet i Skien mandag. Barna sier de ønsker seg voksne som passer på dem og vil ha trygge voksne rundt seg. På hjertene står det blant annet «Lytte til barna»  og «Respektere barns grenser».

Foto: Redd Barna/Marianne Skogen
Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, henger opp sitt løfte til barn i Skien stemplet med byvåpenet.

Møtte ordførerens løfte

Ved nettet møtte barna ordfører, Hedda Foss Five, som hadde med sitt løfte til alle barn i Skien. Hun hadde skrevet, "I Skien skal vi ha modige voksne, som tør å si i fra når de har mistanke om at barn de møter har blitt utsatt for seksuelle overgrep. For Skien skal være den tryggeste byen å vokse opp i for alle barn". 
 
Foss Five utdyper med  at hun ønsker å være med å forebygge, motvirke, snakke om og gjøre voksne bevisste på at det skjer seksuelle overgrep mot barn. Hun ser på det som en viktig del av jobben som ordfører. 
 
Skien er andre by ut i kampanjen, les mer her om hva som vil skje i de andre byene utover våren og hvordan du kan bli med >
 
Lurer du på hvordan man kan samtale med barn om vanskelige temaer?
 
Her er noen råd om hvordan du kan gå frem:
  • La barnet ta initiativet og styre samtalen.
  • Tilpass samtalen til barnets alder og utvikling. Husk at barn ofte forstår langt mer enn vi gjerne tror.
  • Hjelp barnet til å sortere og rydde i det hun eller han vet eller tror, og til å gjøre det begripelig og håndterlig. Gi trygghet så langt det er mulig.  
  • Vær ærlig og tydelig overfor barnet. Ikke si ting som ikke stemmer med virkeligheten, fordi du vil skjerme barnet. Men du må ikke fortelle absolutt alt.
  • Eksempelvis er det lurt å ikke si «her hvor vi bor finnes det ikke voksne som gjør slemme ting mot barn». Da er det bedre å si «det viktigste for meg er å passe på deg så du skal være trygg. Og du kan snakke med meg om alt.»
  • Når du forteller om det som er vanskelig, fortell også om hva som gir håp og som kan hjelpe.
  • La barnet få god tid i samtalen. Og vis respekt om barnet selv ønsker å avslutte eller skifte samtaleemne. Kanskje kommer barnet tilbake til deg for å fortsette samtalen senere?
  • Ta barnet og barnets følelser på alvor. Ikke døm eller fornekt det barnet føler. Ikke snakk bort det barnet sier.
  • Selv om du er voksen vet du ikke alt, og det er det helt greit å være ærlig på. Kanskje kan dere finne ut av ting barnet lurer på sammen?