I 2017 samarbeidet Redd Barna med Bivrost Film og NRK Super om å produsere «Kroppen min eier jeg», en animasjonsserie om seksuelle overgrep for barn. Serien fikk stor oppmerksomhet, og skoler og barnehager over hele landet har vist filmene. Veiledningsheftet med undervisningsopplegg har blitt lastet ned over 900 ganger, og er tatt i bruk av barneskoler over hele landet. Nå kommer en ny og oppdatert utgave av heftet.

Les mer om undervisningopplegget og se filmene

 

Bestill materiellet gratis her

Barn melder fra etter å ha sett filmene

- Det siste året har vi fått tilbakemeldinger fra skoler, barnehager, barn og foreldre om at filmene og undervisningsopplegget virker. Barn får viktig kunnskap om kropp, grenser og overgrep. Dette gir barn en bedre forståelse av, og respekt for, hverandres grenser, og barna lærer hvordan de kan få hjelp, sier Silje Vold, spesialrådgiver i Redd Barna, og redaktør for heftet.

Heftet inkluderer forslag til problemstillinger som du kan diskutere med barn, og viser eksempler på spørsmål barn kan ha etter å ha sett filmene, og forslag til hvordan du kan svare på dem. Heftet er skrevet med tanke på 1.-4. trinn på barneskolen, men kan også være et nyttig verktøy for samtaler med eldre og yngre barn.
- Voksne blir tryggere på å snakke med barn om overgrep, og hva de skal gjøre for å hjelpe et barn som er utsatt. Vi har også sett flere saker i mediene der barn som opplever overgrep, melder ifra som et direkte resultat av å ha sett filmene på skolen, sier Vold.

Nominert til Emmy

«Kroppen min eier jeg» er nå nominert i to klasser i prestisjetunge Emmy Kids Awards, vinnerne kåres i Cannes 9. april. Nominasjonene er i kategoriene «Kids: Digital» og «Kids: Factual».
– Dette er en veldig viktig anerkjennelse. Når en TV-serie for barn om et så kontroversielt og tabubelagt tema som seksuelle overgrep mottar en Emmy-nominasjon, bidrar det til å gjøre tematikken mer akseptert og lettere å snakke om. Ikke bare i Norge, men i hele verden, sier Marianne Müller, regissør i Bivrost Film.

TV-serien har allerede høstet hyllest med bronse i Prix Jeunesse International i München og på norske Gullruten, hvor den vant prisen for beste barne- og ungdomsprogram, sammen med NRK Supers temadager om overgrep.
- Vi er stolte og glade over at serien «Kroppen min eier jeg» er nominert til Emmy, og håper at denne viktige nominasjonen vil føre til at filmene vil nå ut til mange flere barn, sier Silje Vold.

Veldig god respons

Redd Barna har snakket med en rekke barn og voksne fra skoler rundt i Norge om filmene og opplegget rundt dem. Her er noe av det barn har sagt:

- Jeg synes filmene ga informasjon om hva jeg skal gjøre, hvis noe som var på filmen skal skje med meg.
- Jeg ble overrasket over at folk gjør sånne ting.
- Eg visste ikke om Norges lover før eg såg denne filmen.


En som har brukt filmene i flere klassetrinn, er helsesykepleier Elin Halleland, som jobber i skolehelsetjenesten i Gamle Oslo. Hun forteller at responsen fra elevene er kjempegod.
- Elevene setter særlig pris på at det er tegnefilmer med innslag av humor, at det er gode illustrasjoner og et barnevennlig språk. Gjennom samtaleopplegget bruker jeg mye tid på å prate med barna om de gode kilende følelsene vi har i kroppen. Mange har aldri snakket med en voksen om «doktorleker», og de lytter intenst når jeg forteller at det er normalt å utforske sin egen kropp. Jeg velger bevisst å bruke tid på den positive seksualiteten, for å lære barna om hva som er helt normalt. På denne måten syns jeg det blir lettere å forklare hva som ikke er lov. Det er svært positivt at undervisningsopplegget også kommer med et ferdiglaget foreldreskriv, og at filmene ligger ute slik at barna kan se de igjen sammen med søsken eller foresatte, sier Halleland.

Tilbakemeldingene Redd Barna har fått fra elever og ansatte på skoler har vært utgangspunktet for en forbedret utgave av undervisningsheftet, som nå kan bestilles gratis eller lastes ned her: 

Les mer om undervisningopplegget og se filmene