De utenfor

Av: Mai Simonsen | Luca Kleve-Ruud | Henning Kjølgård

I Norge deltar nesten alle barn og unge på fritidsaktiviteter. Men noen barn holdes utenfor og det er ikke tilfeldig. Dette handler blant annet om økonomi, fordommer, tilrettelegging og språk. Derfor har Redd Barna kampanjen Alle barn har rett til lek og fritid, hvor vi krever at alle barn, også de som møter på barrierer, skal få være med.

Sanger Sigrid Raabe og illustratør Lisa Aisato kjenner på hver sin måte til utenforskap. De har gitt sin signatur til kampanjen for å kreve at ordførere i hele Norge skal være på lag med alle barn!

Sigrid, musiker
Min kampsak på barneskolen var at alle barn skulle ha rett til svømmeopplæring. Vi hadde et fantastisk svømmebasseng på skolen, men det var ikke vann i bassenget. Jeg var hoppende forbanna og skrev både et brev til Jens Stoltenberg og leserinnlegg til Sunnmørsposten.
Stoltenberg kom på besøk i Ålesund og stod i bassenget. Han lovte at det skulle bli vann i der, men det ble aldri noe av. Jeg ble veldig skuffa, men jeg prøvde i hvert fall.

Hva kan din kommune gjøre for bedre inkludering?
Send ditt forslag til oss her.

Sigrid forteller at hun har hatt en vanlig oppvekst, med et nært og fint familieforhold.

Jeg vokste opp i et hyggelig nabolag med alle mulige forskjellige folk. På skolen så jeg jo at det var forskjeller. Mange av de forskjellene var man ikke så klar over som barn, men det er blitt klarere i ettertid.

Jeg husker spesielt godt en gang vår klasse skulle på klassetur. Det var en prinsippsak for lærerne våre, at vi ikke skulle på utenlandstur. Det var viktig slik at alle skulle ha råd til å være med. Så vi dro på moskussafari på Doverfjellet. Det var mye billigere å dra dit enn til for eksempel Island, som en annen klasse dro til. Vi var jo litt furtne for at vi ikke fikk dra til Island, men når jeg nå tenker over det, så var det jo kjempebra. Alle i klassen fikk vært med. Det er flere sånne tiltak jeg syntes vi må få til i dag.

Det gjør vondt å tenke på at det er mange barn som ikke kan delta på fritidsaktiviteter fordi det er dyrt, at det ikke er tilrettelagt eller dårlig informasjon rundt tilbudet. Det har hatt så mye å si for meg. Gjennom barndommen hadde jeg hele tiden noe å glede meg til.

Kosebamse

Gi ett fint gavekort til noen du er glad i samtidig som du hjelper et barn som trenger noe å holde fast ved.

Lisa Aisato, illustratør og håndverker
Jeg har alltid vært opptatt av streken. Når jeg tegner går jeg på oppdagelsesferd og er kjempenysgjerrig på hvor jeg ender. Noen ganger blir jeg superfornøyd, andre ganger krøller jeg arket sammen og begynner på nytt.

Da jeg var ung, elsket jeg å tegne. Det fantes ingen annen fritidsaktivitet for meg – det var det jeg elsket å gjøre. Jeg forsøkte meg på trekkspill, leikarring og taekwondo, men det var å tegne jeg ville gjøre. Når jeg sitter og tegner føler jeg meg aldri ensom. Det kjennes mer ut som jeg kommer hjem.

Lisa fant etter hvert en aktivitet hun trivdes med. Bli med og sørg for at alle barn har mulighet til å
finne sin aktivitet og får delta på fritiden.

Lisa forteller at hun på barneskolen, ungdomsskolen og videregående husker godt et par barn som ikke fant seg til rette sosialt.

De forstod ikke spillet, knakk ikke kodene og var kanskje litt klønete sosialt.

Dessverre gjorde det at de andre barna trakk seg unna dem. Jeg også, og det har jeg tenkt masse på. Jeg kunne vært mye flinkere til å stille opp, være lydhør og høre på det de hadde å si. Jeg tror ikke de hadde det så bra. Et par av dem stod alltid alene i friminuttene.

I boken min «Odd er et egg» møter vi på Odd som har et egg til hode. Han er så skjør og kan knuse når som helst. Disse barna har jeg jo sett litt rundt på skoler. De sitter inne i friminuttene i garderoben, slik at ikke andre skal se at de er alene.

Jeg håper at noen av barna som leser boken vil tenke at dersom de ser noen som Odd, så vil de være litt grei med han. Ved å se verden gjennom øynene til Odd, opplever man kanskje sin egen skolegård litt annerledes?

Nå som jeg selv er mamma har jeg en tanke om at man burde invitere med alle barn hjem – kanskje særlig de som sjelden er med noen hjem. Barna mine er ikke alltid like positive til det, men jeg synes det er vår plikt som foreldre. Når de som ikke har så mange venner på skolen kommer hjem på tomannshånd, oppfører de seg litt annerledes. De blir kanskje tryggere og kommuniserer med oss på en annen måte. Det er fint og viktig for barna våre å se dette også.

(ill. Lisa Aisato)

Hvert tiende barn i Norge vokser opp i familier med lav inntekt. Det er ikke tilfeldig hvilke barn som faller utenfor. Språk, økonomi og mangel på informasjon kan være hindringer som gjør at barn som har lyst til å drive med en aktivitet, ikke kan delta.

Skriv under vårt opprop for at alle barn får en inkluderende fritid!

Hoppetau

Gi ett hoppetau og gled et barn som trenger en pause fra vanskelige omstendigheter.

Tegnesaker

Kjøp gavekortet og bidra til at tre barn får et pusterom fra det harde livet på flukt.

Del historien

Del historien og bidra til at flere kan gi trygghet til barn som trenger det.