MED LIVET SOM INNSATS I MURSTEINSFABRIKKEN

Av: Nina Hopstock | Bernt Dillum | Åsmund Gravem | Henning Kjølgård | Luca Kleve-Ruud | Oli Cohen

Hvert år blir fattige familier i Nepal tvunget til å forlate hjemmene sine for å jobbe som sesongarbeidere på mursteinsfabrikkene i Katmandu. Desperate etter inntekter, lar foreldrene barna ta tunge og farlige jobber på fabrikkene. Det er ikke uvanlig at barna blir skadet, og leiren som brukes til mursteinene inneholder stoffer som gir dem hudsykdommer, allergier og astma.

31,5 millioner innbyggere
36% av befolkningen er under 14 år

37,4% av alle barn i Nepal er involvert i barnearbeid.

25,2% lever under fattigdomsgrensen

Midt i dette helseskadelige miljøet fylt av støv og giftige gasser, møter vi 10 år gamle Sunmaya. Hun bor i en provisorisk hytte inne på fabrikkområdet sammen med familien. Fra tidlig morgen til sen kveld jobber den lille jenta med å lage og bære murstein. Sunmaya har hatt astma siden hun var liten. Støvet og røyken fra ovnene gjør det ekstra ille, men foreldrene har ikke penger til å gi datteren behandling eller medisiner.

"Alt støvet gjør det så vanskelig å puste"
- Sunmaya (10 år)

I følge nepalsk lov er det forbudt å ansette noen under 14 år. Men Sunmaya er langt fra det eneste barnet som jobber i mursteinsfabrikken. Så mange som 10% av de rundt 600 arbeiderne på fabrikken der Sunmaya jobber er barn. Familiene blir ofte rekruttert av agenter fra fabrikkene som låner dem penger på forskudd. Slik har de ikke noe annet valg enn å jobbe for å betale tilbake gjelden. Sunmayas far lånte 80 000 nepalske rupi som tilsvarer ca. 6000 kroner. Selv får de 1 rupi per murstein de lager.

Sunmaya måtte slutte på skolen for å hjelpe familien. Fabrikken har produksjon seks måneder i året, og i denne perioden flytter familiene nærmere fabrikken og tar barna ut av skolen. Allikevel synes ikke Sunmaya at det er rart at hun må jobbe. Hun har tilbragt halve livet sitt her. Moren er derimot tydelig påvirket av situasjonen, og har dårlig samvittighet for at barna lever som de gjør. Hun vil gjerne at Sunmaya skal gå på en skole i nærheten, men Sunmayas far mener at hun må jobbe og tjene penger til familien.

Redd Barna gjør alt vi kan for å hjelpe barna som jobber i mursteinsfabrikkene. Vi har barneklubber og barnehager der barna kan få en pause fra det harde livet de lever. I tillegg jobber vi aktivt med lokale myndigheter og bedrifter for å få stanset bruk av barn som arbeidskraft. Etter press fra Redd Barna har nå syv fabrikker sluttet å benytte seg av barnearbeid.

Sammen gjør vi en forskjell for barn hver dag.

Del historien

Del historien og bidra til at flere kan være med å gi sin støtte.

Støtt oss

Sunmaya er ett av tusenvis av barn som må arbeide for å overleve. Sammen kan vi gi barn som Sunmaya en tryggere framtid.