FLUKTEN FRA SYRIA (COPY) (COPY) (COPY)

EN DAG MED
MUNA

Muna (42) gjør seg klar til dagens arbeid. I mange år har hun viet livet sitt til å gi somaliske barn og familier på flukt tilgang til helsetjenester. Hun er en av Redd Barnas ekte helter. Muna vet alt om å være flyktning. I 2003 ble familien hennes tvunget på flukt på grunn av konflikt og tørke. I dag, 18 år senere, bor hun fortsatt i den samme flyktningleiren.

"Barna her er ekstra sårbare. De lever under ekstreme forhold, og mange familier har ikke råd til å bruke penger på rent drikkevann."
Muna – helsearbeider i Somalia

Av: Bernt Heder Dillum

Hver dag går Muna fra dør til dør i leiren for å besøke barnefamilier. Hun er spesielt opptatt av de som har barn under fem år og gravide kvinner. Muna undersøker barn for underernæring og henviser dem til Redd Barnas klinikk når det er nødvendig. Muna behandler også barn for sykdommer som lungebetennelse og diaré. Det siste året har hun også brukt mye tid på å informere familier om hvordan de kan beskytte seg mot koronaviruset.

Første stopp er hos Shuun og barnebarnet Hamda (3). Da alle husdyrene døde på grunn av tørke, hadde de ikke noe annet valg enn å flykte hit. Nå har de bodd i leiren i to år. For en stund siden ble Hamda syk. Heldigvis kunne Muna hjelpe. Med riktig behandling og medisiner ble Hamda frisk igjen, men Muna passer på å følge opp den lille jenta slik at sykdommen ikke kommer tilbake.

"Muna bryr seg virkelig om samfunnet her og hjelper oss mye. Noen ganger vet vi ikke engang at barna våre er underernærte, og da hjelper hun oss. Det er veldig fint at hun kan gi behandling her, slik at vi ikke trenger å reise til klinikken."
Shuun, bestemor

Neste stopp er hos to år gamle Suhuur. Hun ble født med en funksjonsnedsettelse som gjør at hun har utfordringer med å gå og snakke. Ved et tidligere besøk oppdaget Muna at den lille jenta hadde problemer med å puste normalt. Etter en kjapp undersøkelse, kunne Muna konstantere at Suhuur hadde lungebetennelse. Hun satte raskt i gang med behandling, og nå er Suhuur på bedringens vei.

"Muna kommer nesten innom hver dag for å sjekke hvordan jentene har det. Det er ikke alltid så lett å merke hvis de blir syke, men Muna passer på å gi dem behandling og medisiner når de trenger det. Muna er en velsignelse for alle som bor i denne leiren."
Fosiya, tante

Fire år gamle Adan er neste stopp på Munas runde. Han har bodd i leiren sammen med moren og søsteren i snart to år. Adan har hatt en tøff start på livet. Som spedbarn ble han rammet av polio, og nå har Muna sett klare tegn på at han er underernært. Heldigvis vet Muna hva som må gjøres. Hun har fått familien innrullert i et av Redd Barnas ernæringsprogram, og nå får familien økonomisk støtte til å kjøpe mat. Muna har også sørget for at Adan får spesialutviklet peanøttgrøt som hjelper underernærte barn raskt opp i vekt.

"Vi hadde ikke noe annet valg enn å flykte hit. Buskapen døde og vi hadde ikke mat. Barna pleide å få melk hver dag. Det var etter at dyrene døde at det ble vanskelig å gi barna nok næring. Muna har skaffet oss økonomisk støtte slik at vi kan kjøpe mat nå. Heldigvis er barna i ferd med å bli bedre. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten Muna.
Safiya - mor

Munas dag begynner å nærme seg slutten. Vel hjemme tar hun av seg hansker, munnbind og rengjør alt utstyr som hun har brukt i løpet av dagen. I morgen er det en ny dag med nye besøk og flere barn som trenger hjelp. For Redd Barnas helter i felten har alltid nok å gjøre.

Ved å støtte Redd Barnas arbeid, sørger du for at barn som lever på flukt får livreddende helsehjelp. Du gir dem tilgang til helsearbeidere som Muna, behandling på helseklinikker og sykehus, medisiner og psykososial hjelp til å bearbeide det vonde de har opplevd.

Tusen takk for at du gjør en forskjell for barna som trenger det aller mest!