GATEGUTTEN MOUSSA
SENEGAL

Sur stank av søppel som brenner, blander seg med eksosen som fyller de skitne gatene i Dakar. For de fleste av gatebarna i Senegals hovedstad, er dette det nærmeste de kan kalle et «hjem». Det er her vi møter Moussa første gang.

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange barn i verden som bor på gata. Flere land kvier seg for å oppgi tallene, fordi det avslører at de ikke greier å ta vare på barna. Mange anslår likevel at det er godt over 100 millioner.

Moussa er et av tusenvis av gatebarn i Dakar. Disse barna er ekstra sårbare og er lette ofre for vold, misbruk eller utnyttelse. De er særlig utsatt for prostitusjon og menneskehandel. Redd Barna jobber for å gi dem en trygg seng å sove i.

Moussa vet ikke hvor gammel han er. Faren sendte ham av gårde for å gå på koranskole i Dakar, men der ble han mishandlet av læreren og rømte. Uten mulighet til å kontakte familien ble han tvunget til å bo på gaten i hovedstaden.

– Da jeg bodde på gaten hadde jeg det forferdelig. Det var kaldt og vanskelig å finne mat. Jeg måtte tigge for å overleve. Jeg hadde alltid sår på føttene fordi jeg ikke hadde sko. Jeg hadde lyst til å dra hjem til familien min, men jeg vet ikke hvor de er.

Moussa, (who doesn't know his age), plays football in Yaakaaru Guneyi

Moussa trives på senteret. Her føler han seg trygg. Senteret som har 30 senger, er åpent hver dag hele året. Hit kan sårbare barn komme og få mat og en seng og sove i. På dagtid kan barna delta i ulike sosiale aktiviteter eller få undervisning i lesing, skriving og regning.

– Jeg har det fint her. Jeg har fått mange nye venner som jeg leker med. Hver dag ber jeg for alle som jobber her fordi de er så snille og hjelpsomme mot oss. Jeg savner familien min, men jeg er glad for at jeg får lov til å være her.

Redd Barna jobber verden over for å beskytte barn mot det farlige livet på gata. Aller helst før de kommer så langt, ved å støtte familiene, gi barna skolegang og gjenforene barna med sine foreldre, når de har kommet bort fra hverandre.Som Redd Barna-fastgiver
bidrar du til at barn som Moussa får hjelp.

Foto: Jordi Matas / Save the Children