MIN VENSTRE FOT

Bijesh (37) er hardt rammet av cerebral parese. Som liten kunne han verken gå eller snakke. Så skrev han en masteroppgave om absurdisme - med sin venstre fot.

Møt Bijesh, en ung mann fra Nepal med en historie det knapt finnes maken til. En historie om sosial omsorg og ukuelig pågangsmot i en fattig bydel i Nepal.

At Bijesh skulle komme dit han er i dag, hadde ingen tro på da han var et lite barn. Det forteller faren. Som liten kunne Bijesh hverken sitte, stå eller gå. Det var også usikkert om han kunne se og høre, for han pratet ikke. Bijesh var hardt rammet av cerebral parese.

Bijesh på farens arm (1987)

Bijesh på farens arm (1987)

" Jeg har ikke ord for å beskrive den smerten jeg følte da jeg forsto at sønnen min var født sterkt funksjonshemmet. Jeg følte meg helt knust."

Amir (pappa)

Bijesh i 2017

BORTGJEMTE BARN: Bydelen Bhaktapur utenfor hovedstaden Katmandu er kongens gamleby. Her bor Bijesh.

Det er yrende liv på gata, men også stille bakgårder og trange smug der solen ikke slipper til. I husets mørkeste kroker befinner det seg barn; det vil si barn født med funksjonshemninger. Barn som familiene skammer seg over. Disse barna blir gjemt bort, uten besøk av venner, uten tilgang til skole, uten utsikt til en jobb.

Bijesh kunne vært ett av disse barna, men foreldrene ville det annerledes.

De søkte hjelp hos leger og healere. Da han var to-tre år gammel kom familien i kontakt med noen unge, idealistiske studenter som nettopp hadde startet et nytt prosjekt for å bistå barn med funksjonshemninger.

Møtet endret livet til Bijesh.

COMMUNITY BASED REHABILITATION (CBR)

CBR ble startet av noen idealister, unge menn som kunne ha forfulgt akademiske karrierer, men valgte å gjøre noe med et stort og usynlig samfunnsproblem

– Etter at vi startet med å undervise en liten gruppe barn, oppdaget vi at det var et enormt behov for assistanse til barn med funksjonsnedsettelser her, forteller Surya Bhakta, en av grunnleggerne.

– Det var ingen organisasjoner som arbeidet med dette. Det var ingen bevissthet om problemet og det fantes ingen policy for å sikre disse barnas rettigheter, sier Bhakta.

Metoden CBR brukte i rehabiliteringen medførte lave kostnader og egnet seg godt til å bistå barn i fattige familier. Barna fikk fysioterapi, foreldrene lærte å trene barna selv og de ble fulgt opp gjennom hjemmebesøk.

Alle typer funksjonsnedsettelser var inkludert i arbeidet og fikk tilpassede opplegg. Å skape holdningsendringer og innfri barns rett til å gå på skolen, ble også viktig. Redd Barna støttet CBR fra 1990 og i mange å framover.

– Vi er svært glad for støtten både økonomisk og faglig, sier pioneren i dag.

Da foreldrene til Bijesh kom i kontakt med CBR, startet et nytt liv for gutten. Da var han bare to-tre år gammel.

– Etter å ha prøvd å trene opp hendene hans i lang tid uten å lykkes, la vi merke til at han stadig ville bruke venstre fot. Så da øvde vi opp foten i stedet. Sakte, men sikkert lærte han å sitte, stå, balansere, skrive og tegne, sier Ramesh Ram Shrestha, en annen av grunnleggere i CBR. I dag er han Bijesh sin venn og mentor.

Mens kroppens fysiske tilstand stadig ble bedre, viste Bijesh at han også hadde et godt hode. Han ble etter hvert tilbudt en skoleplass, og fikk snart hoppe over flere klasser fordi han var så gløgg. På skolen var han en gledesspreder, fikk venner og var godt likt av de andre elevene.

Etter hardt arbeid lærte Bijesh å holde balansen,

Etter hardt arbeid lærte Bijesh å holde balansen,

Bijesh gjør lekser

spille sjakk

Bijesh gjør lekser

spille sjakk

"Bijesh er nå 12 år. Han kan ikke bruke hendene. Det han burde gjøre med hendene, gjør han med føttene istedet."  Amir, pappa (1997)

20 år senere - en tekstmelding

Hei Bijesh. Vi kommer til Bhaktapur for å møte deg. OK?

BIJESH 2017

Bijesh er blitt 32 år. Han går fremdeles på sitt karakteristiske vis, men har kontroll på gangen sin. Verre er det med talen. Når vi møter ham, er det vanskelig å forstå hva han sier. Når vi skal snakke sammen, tar han derfor frem skrivebok og penn fra sekken og skriver ned det han vil si med venstre foten – på engelsk.

Vi spør: Har du opplevd å bli diskriminert?

- Nei, diskriminering finnes overalt, tror jeg. Men det viktigste er hvordan vi tar den. Hvis vi tar diskriminering som en utfordring, så tror jeg vi kan gå videre i livet.

Vi spør også: Du fikk hjelp. Hva betydde det for deg?

– Jeg har hatt flaks i livet. Støtten jeg fikk åpnet nye muligheter, det forandret livet mitt. Uten hjelp ville jeg blitt liggende hjemme, så jeg var heldig.

"Bijesh er den første i Nepal som har skrevet en mastergrad med venstre fot."

Bijesh' mentor i CBR

– Livet mitt er litt absurd, sier 32-åringen, ikke uten en viss selvinnsikt. Valg av tema for masteroppgaven er neppe tilfeldig: om absurdisme i en roman om annerledeshet versus normalitet; om angsten for alt som er annerledes. Kafkas «Forvandlingen». Kanskje en refleksjon over hvordan hans eget liv er blitt; som lite barn var det ikke gitt at Bijesh skulle få muligheten til å bruke sine evner.

Nå er han akademiker, men uten tradisjonelt språk. Venstrefoten og pc ’en fungerer som kommunikasjonsmidler!

Bijesh selv er ikke så opptatt av fremtiden. Men selv om han er ressurssterk og velutdannet, venter nye utfordringer når mastergraden er i boks.

Bijesh
Håndskrevne svar

Hva drømmer Bijesh om for fremtiden?

– Jeg ønsker å komme i arbeid, men problemet er bare å finne en jobb. Jeg tenker aldri på fremtiden. Jeg tenker bare på min egen situasjon her og nå. Og det er en av mine dårlige vaner, skriver han, og ler på sitt skjeve vis.

I juni 2022 sender han oss denne oppdateringen fra et travelt liv i Katmandu:

"I dag har jeg deltidsjobber i to organisasjoner som jobber med velferd og mennesker med funksjonshemninger. Jeg sitter også i styret i CBR. Jeg leter etter en fulltidsjobb, men jeg har ikke funnet en ennå. Jeg prøver fortsatt. Det er veldig vanskelig å finne relevant arbeid for en person med funksjonshemning."

Takket være bidrag fra støttespillere som deg har Redd Barna i mange år nådd barn i Nepal som trenger det aller mest. Redd Barnas arbeid i dette fattige, asiatiske landet startet tidlig på 1980-tallet. Vi fremmet barns stemmer og bygget kapasiteten til de institusjonene som hadde ansvar for barn. Vi samarbeidet med myndighetene for å bevisstgjøre dem om barns rettigheter.

En av de organisasjonene støtten gikk til var CBR. De har nå vokst til å bli en slagkraftig og samfunnsendrende organisasjon som gjør en fantastisk jobb for barn med funksjonshemninger. I dag står CBR på egne bein, med arbeid i alle 75 distrikter over hele landet.