Store deler av befolkningen i Venezuela er i krise.
Siden 2014 har 3,4 millioner mennesker vært på flukt etter at oljeprisen raste og sendte landet ut i en økonomisk krise og politisk kaos. De enorme problemene med inflasjon, fattigdom og mangel på medisiner og basisvarer har drevet befolkningen på flukt i søken på et bedre liv.

Dette er en av de største flyktningstrømmene i verden i dag.

Av: Elin Toft | Bernt Dillum | Luca Kleve-Ruud

Det er morgen i Arauca by i Colombia. Det kryr av mennesker i det som en gang var et turist- og handlested for venezuelanere - nå et tilholdssted for venezuelanere på flukt og i søken etter mat, husly og skolegang for barna sine.

På strandbankene ved elven står Laura (16) og ser over elven. På den andre siden er hjemlandet Venezuela.

For fire måneder siden tok hun seg over elven som skiller Colombia og Venezuela med båt.

I likhet med de aller fleste venezuelanere, kom hun illegalt til Colombia. I armene hadde hun en to måneder gammel baby.

Colombianske myndigheter har lite eller ingenting å tilby flyktningene.

Landet har fått 1,1 millioner flyktninger fra Venezuela i løpet av kort tid, og har fra før 7,5 millioner internt fordrevne flyktninger etter mange år med uro og borgerkrig.

«Vi holdt på å sulte i hjel i Venezuela. Pengene vi tjente forsvant i inflasjon. Det verste var at vi ikke kunne skaffe babyen det han trengte.»
Laura (16)

Laura var en del av en gruppe på ti personer som la ut på den krevende ferden. Men de kom ikke lenger enn til elvebredden på den andre siden.

Siden de brukte sine siste penger på å komme seg til Colombia, har de ikke midler til å komme seg videre eller å leie et sted å bo.

De voksne i Lauras reisefølge prøver på alle måter å skaffe inntekter ved å vaske biler, plukke søppel eller selge småting som de har med seg hjemmefra. Men det holder ikke engang til det de trenger av mat.

Heten om dagen er nesten uutholdelig, og temperaturen stiger til godt over 35 grader på det varmeste. Det har vært vanskelig og farlig å bo her på stranden. Søskenbarnet til Laura har bodd i et lite telt. Selv har hun sovet i en hengekøye under et tre. Ved siden av seg har hun hatt babysengen med barnet sitt. Hun har lenge fryktet for at babyen skulle bli tatt eller skadet av streifende dyr.

«Vi må passe på teltet vårt og de få eiendelene våre hele tiden.»
Laura (16)

Det er livsfarlig å bo på stranden. Dette er et lovløst sted, der kriminelle rår, narkotika blir både brukt og omsatt og mange flyktninger tyr til prostitusjon. Både kriminelle og geriljagrupper slåss om territorier. Det smugles i mange av båtene daglig. Narkotika, våpen, medisiner, mat og mennesker.

I tillegg er det forbudt å slå seg ned langs elvebredden, og colombiansk politi kommer med jevne mellomrom og jager flyktningene.

For noen uker siden oppdaget Redd Barnas medarbeider, Erika Moreno, Laura og babyen.

Nå har den erfarne sosialarbeideren funnet et sted den unge familien kan bo.

I en av smågatene i Arauca har Erika lykkes med å få leid et rom til dem for en billig penge.

Med hjelp fra støttespillere som deg har Laura fått husly og sjansen til et bedre liv.

DETTE GJØR REDD BARNA VED GRENSEN MELLOM COLOMBIA OG VENEZUELA:


BESKYTTELSE AV BARN
Vi har både stasjonære og mobile barnevennlige områder der barn er trygge og der de får leke, lære og være barn igjen.


UTDANNING
Vi gir skolemateriell til barn fra fattige familier, kurser lærere og tilbyr psykososial støtte til både elever og ansatte på skolene.


VANN, SANITÆRFORHOLD OG HYGIENE
Vi deler ut vannfiltre og hygieniske artikler som såpe, vaskepulver, tannbørster og andre produkter som holder barn rene og friske.


HELSE
Vi har en mobil helseklinikk som tilbyr viktig medisinsk hjelp til voksne og barn, særlig til ofre for seksuelle overgrep, gravide samt unge og voksne som trenger prevensjon.


MAT
De mest sårbare familiene får kontanter som de kan skaffe seg mat og andre livsnødvendige varer for.