Kamelbiblioteket


KAMELBIBLIOTEKET

Av: Bernt Dillum | Luca Kleve-Ruud

Selv om det fortsatt er morgen, står solen høyt på den skyfrie himmelen over Etiopias høysletter. Heten er påtrengende og gradestokken har allerede krøpet godt over 30-tallet. Her, i ett av verdens varmeste land, gjør Hassen seg klar til dagens arbeid.

Over 200 lesebøker skal pakkes i kasser og lastes på kamelen. Det er en tung jobb i varmen, men Hassen (45) vet at barna venter. Siden 2010 har han og kamelene trosset hete, vind og brennende ørken for at barn på landsbygda skal få lære seg å lese. Hassen har ansvaret for et av Redd Barnas vandrende kamelbibliotek, og bøkene skal frem til barna – koste hva det koste vil.

Kun 52% av alle voksne i Etiopia kan lese

På grunn av gode tiltak har antallet unge, mellom 15 og 24 år,
som kan lese i Etiopia økt fra 47% (i 2007) til 72%

Når barna ikke kan komme til bøkene, må bøkene komme til barna. På landsbygda i Etiopia er det lite tilgang på bøker. Løsningen ble et mobilt kamelbibliotek som frakter bøkene til barna.

«Jeg ble veldig lei meg da skolen stengte. Heldigvis forsetter kamelbiblioteket å komme med bøker til landsbyen vår».  - Mahadiya (13)

Mahadiya (13) er ett av barna som gleder seg veldig til å få besøk av Hassen. Nå som skolen holder stengt, er kamelbiblioteket den eneste muligheten hun har til å kunne fortsette å lese og lære hjemme.

Hassen tar med seg kamelen fra landsby til landsby, og hver kamel kan bære med seg rundt 200 bøker. En enkel, men effektiv løsning som gir tusenvis av barn mulighet til å lære, oppdage verden og forbedre leseferdighetene sine.

Hassen er en av 33 bibliotekarer som utrettelig tar seg fram gjennom ugjestmildt terreng og ekstreme temperaturer som ville fått de fleste til å riste oppgitt på hodet.

Avhengig av værforholdene tar det ham mellom 15 – 25 dager å gjennomføre hver rundtur. Turene er krevende for både mennesker og dyr. Derfor har Hassen alltid med seg en gjeter og en ekstra kamel. Gjeteren har ansvar for dyrene og sørger alltid for at de får godt stell og nok hvile. De vet begge at konsekvensene kan bli katastrofale hvis de mister fokus på sikkerheten i disse omgivelsene.

Selv ikke de små landsbyene på høyslettene i Etiopia har blitt skånet for koronaviruset som har snudd en hel verden på hodet. Over 26 millioner barn i landet opplever nå at skolen er stengt på grunn av pandemien. Det betyr at kamelbibliotekene er viktigere enn noen gang.

Med din hjelp får barn som Mahadiya muligheten til å lære seg å lese og skrive. For mange barn er utdannelse den eneste veien ut av fattigdom. Det er din støtte som gir de mest sårbare barna håp om en bedre framtid.


Tusen takk for at du gir barn muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!