TIÅRET SOM GIKK (COPY) (COPY) (COPY)

Fra boksidene smiler hun til oss, Yeshiwork fra Etiopia. Bak smilet skjuler det seg en vanvittig sterk historie. Kan vi finne henne igjen, 20 år etter at boken ble gitt ut, og spørre hva Redd Barna har betydd for henne?

I Etiopia: Philip Crabtree (tekst) og Inge Lie (foto/video)

I en bokhylle på Redd Barnas kontor i Hausmannsgate har det stått en bok som i årevis har fascinert oss. "Lessons" ble gitt ut i 2002 og handlet om utdanning på den afrikanske landsbygda.

Særlig lurer vi på kvinnen med det store smilet, hun som heter Yeshiwork og er fra Etiopia. Hun som sier at det viktigste i livet er at barna får gå på skole.

Hennes utrolige prøvelser som ung, og hennes vilje til å gi barna sine skolegang, var sterkt fortalt i boken. Hvordan har det gått med henne?

Det er 20 år siden, men kunne vi finne henne igjen og spørre?

I slutten av 2019 befinner vi oss iden vakre Amhara-regionen nord i Etiopia, i nærheten av Tana-innsjøen. Bilen er på vei til Delgi, en liten landsby som blant annet lever av jordbruk og fiske.

Vi følger i hjulsporene på den norske kvinnen som besøkte og intervjuet Yeshiwork for cirka 20 år siden.

På mobilen leser vi en mail fra henne. Reisebeskrivelsen er ikke den aller beste, men noen holdepunkter har vi. Noe med et veikryss og en restaurant.

REISEBESKRIVELSEN:

"Yeshiwork bor i Delgi. Hun drev en restaurant i krysset der veien til høyre leder til det gamle Redd Barna-kontoret. Det er gå-avstand derfra. Håper dere finner henne!  Lykke til. Vennlig hilsen, Ingvild"

En mobiltelefon holdes opp foran dashbordet i en bil.

Mens vi sitter i bilen sammen med gode etiopiske Redd Barna-kolleger, snakker vi om betydningen av bistandsarbeid og hva som skal til for å oppnå positive, langsiktige resultater.

Redd Barnas arbeid støttes av 100.000 faddere direkte, og indirekte av hele den norske befolkningen gjennom Norad, som er Norges direktorat for utviklingssamarbeid.

Til forskjell fra nødhjelp, som haster for å redde liv, er målet med bistand å få til sosial og økonomisk utvikling over tid. Vi vil spørre Yeshiwork, kvinnen som ble intervjuet i boken, hva det hadde å si at Redd Barna "kom til bygda"?

Så står vi der, som representanter for norske Redd Barna, igjen i Delgi. Spenningen er stor. Klarer vi å finne henne?

- Kjenner dere denne kvinnen, spør jeg gruppen av nysgjerrige mennesker som står rundt meg. Jeg holder fram boken med det store bildet av en ung Yeshiwork.

- Er det noen som
kjenner henne?

«Ja, ja, hun bor rett her borte!»

Så viser det seg at å finne Yeshiwork, 20 år senere, er verdens letteste sak.

Vi entrer et stort og flott hus, bygget i murstein. Det er gårdsplass foran og en stor hage bak.

I hagen finner vi Yeshiwork, sammen med fire av sine seks barn og andre familiemedlemmer, venner og naboer. Hun har hørt at vi er på vei, og er spent på å møte oss.

HER ER HUN

20 ÅR ETTER

Den etiopiske kvinnen Yeshiwork holder fram boken der hin ble intervjuet og avbildet for 20 år siden.

- Ja, jeg husker damen som kom og intervjuet meg, forteller hun, etter at vi alle har spist en runde med etiopisk injeera og smakfull, hvit fisk fra innsjøen.

Boken Lessons – Basic Education in Rural Africa hadde store bilder av Yeshiwork og et langt intervju.

Dengang var Redd Barnas arbeid i region i startgropen, og boken ga en detaljert beskrivelse av hvordan vi med norske midler hadde gått fram for å etablere grunnskoler i området.

Også Delgi fikk sin skole, helt nede ved bredden av innsjøen. På få år ble andelen barn som fikk en skolegang mangedoblet. (Her kan du lese om Utdanningseventyret i Amhara). Den dag i dag står vår gamle, norske blå logo på veggen.

I tillegg til utdanning ble mange andre tiltak satt i verk. Redd Barnas etiopiske stab informerte om skadelige tradisjoner som barneekteskap og omskjæring. De snakket om hvordan lokalsamfunnet skulle ivareta sårbare barn, mange som ble utsatt for mishandling av voksne.

Og ikke minst introduserte vi inntektsgenererende tiltak som mikrolån.

I boken fortalte Yeshiwork om hvordan mikrolånet fra Redd Barna hadde gjort det mulig for henne å starte en fiskerestaurant i byen. Mannen var fisker, hun var kokken.

Yeshiwork, som selv hadde tre barn da, fortalte om sin vanskelige barndom. Blant annet fortalte hun om hvordan moren planla at hun skulle bli gift i 12-årsalderen, hvordan unge jenter ble voldtatt av militiaen og hvordan hun ble gravid som 14-åring.

- Det viktigste i livet mitt er at barna mine får gå på skolen, fortalte hun. Så beskrev hun samarbeidet med Redd Barna.

- Lånet som jeg fikk førte til en stor forandring i livet mitt. Den lave renten betydde at jeg kunne investere pengene i restauranten og likevel betale lånet tilbake, fortalte hun den gangen.

Samhold

Nå er hun klar for et nytt intervju. Hun vil ikke rippe opp i barndommen, men vil gjerne oppdatere oss på utviklingen de to siste ti-årene.

- For 20 år siden var det ingenting her. Men nå, folks liv har endret seg på grunn av spare- og kredittforeningen. Det var nesten 500 medlemmer i foreningen, som vi kalte Unity (Samhold).

- Mange mennesker mottok mikrolån, tjente penger og kunne deretter betale tilbake til banken. I dag har de oppsparte midler. Det er mange rike mennesker som bor i denne landsbyen, mener hun.

- Utvikling er bra, ingen vil være tilbakestående. Det er fint for samfunnet når alle jobber for en bedre utvikling. Hvis det er 3000 mennesker i Delgi, kom det minst halvparten av dem til gode at vi fikk støtte fra Redd Barna.

- Du kan si at halvparten av befolkningen fikk et bedre liv. Så har vi andre lært bort våre kunnskaper slik at alle til slutt kunne tjene på denne utviklingen.

Stolt over barna
og utdannelsen deres

Den etiopiske kvinnen viser fram huset sitt.

Da hun ble intervjuet for 20 år siden, hadde hun tre barn. Hun fikk tre til i årene som gikk. I stua henger fotografier av unge mennesker med studentluer og -kapper.

Den eldste sønnen er jurist og leder byens påtalemyndighet. En annen sønn studerer i USA, mens den eldste datteren studerer i den nærmeste storbyen Bahir Dahr. De andre barna bor fortsatt hjemme.

- Jeg vil takke Redd Barna for at jeg sendte barna mine til skolen, sier hun, og nevner en etiopisk ansatt som ga det gode rådet.

- Da kredittforeningen startet endret den samfunnets innstilling: Folk begynte å sende barna til skolen. Alle begynte å arbeide for å tjene penger. Det er en enorm endring i både innstilling og kunnskap, forteller hun.

Under samtalen ler hun mye. Livet har gitt henne gode inntekter og en stor familie.

Familie, venner og naboer lytter til samtalen, kommenterer og ser på gamle bilder. Det er god stemning i bakgården i et hus i en landsby i Amhara.

Yeshiwork med noen av barna sine.
Item 1 of 5
Yeshiwork med noen av barna sine.

- Det overrasker meg ikke at det går så godt med Yeshiwork. Det sier Ingvild Hestad, kvinnen som intervjuet henne for 20 år siden. I dag er hun direktør for Grieg Foundations, en norsk stiftelse som yter økonomisk støtte til samfunnsgagnlig virksomhet.

- Møtet med Yeshiwork gjorde sterkt inntrykk på meg. Det er et av disse menneskemøtene som former deg og er med deg resten av livet; smilet, stoltheten, skjebnen, styrken, minnes hun.

– Et av disse møtene
som former deg og er
med deg hele livet!

Ingvild Hestad

Fire kvinner sitter i et rom, tre etiopiske og en norsk.

Hestad reiste rundt i regionen i seks uker i slutten av 2000.

- Yeshiwork hadde en stor personlighet, en sterk kraft og ukuelig vilje som hadde fått henne gjennom de utroligste prøvelser til den selvstendige restauranteieren og moren jeg møtte.

- Sammen med tolken min satte vi oss ned på et rom i huset hennes og så begynte hun med barndommen og fortalte om skolegang, motgang, voldtekt, graviditet og tvangsgiftemål, om mikrokredittlån og nye muligheter. Vi satt sammen i nesten fire timer. Det var så sterkt, forteller Hestad.

- Skolegangen lærte dem at de hadde rettigheter og ga dem mot til å stå opp mot krav om tidlig giftemål og insistere på å få fortsette på skolen, sier Hestad.

Vi ser på Redd Barna som
vår "far og mor" her i landsbyen.
Hjelpen vi fikk fra
Redd Barna
var avgjørende.

Yeshiwork

I over 20 år har Redd Barna vært en del av Yeshiworks liv. Kan vi si at det har betydd noe for henne? For barna hennes? For landsbyen?

Attesten kunne ikke vært sterkere:

- I dette samfunnet er Redd Barna vår "far og mor". Det er mange mennesker som hadde suksess som meg, mener forretningskvinnen og seksbarnsmoren Yeshiwork.

Covid-19

Siden besøket har koronaviruset ført til stengte skoler i Delgi, her som overalt i verden. Myndighetene har innført strenge restriksjoner og overtatt lokalene der fiskerestauranten lå.

- Takk Gud for at det ikke har vært noen smittetilfeller her, forteller juristsønnen via epost. Likevel er det sterke begrensninger på offentlig transport og sosiale tilstelninger.

- Bryllup og andre seremonier er forbudt, sier han. Sjåfører som kjører ulovlig, risikerer bot eller fengselsstraff.

- Men mor har det fint og fortsetter å ta vare på familien sin. Hun har mange ganger fortalt meg om Redd Barnas arbeid i Etiopia. Dere bidro til å promotere menneskerettigheter, spesielt for kvinner og barn, ved å bygge skoler og bibliotek, vise til risikoen ved barneekteskap og ved å starte mikrokredittforeningen. Det har gjort kvinner uavhengige og i stand til å ta vare på sin egen økonomiske situasjon, forteller sønnen Dereje Zigale.

Bli med – Sammen redder vi barn!

Tusen takk for at du gir barn muligheten til et bedre liv.