Barnerepresentanter
Susmita

susmita

Med din støtte

Susmita


Bor: Nepal
Alder: 11 år
Skole: 6. klasse
Susmita elsker å gå på skolen og lære nye ting. Hun har ikke ett spesielt favorittfag, men liker godt timene hvor de lærer nepali, som er det offisielle språket i Nepal.

Som fadder støtter du arbeidet som sikrer Susmita og hennes medelever bedre undervisning, og et godt læremiljø.

Med din hjelp gir Redd Barna lærerne på Susmitas skole systematisk opplæring og støtte, slik at de kan gi barna en god skolehverdag med trivsel og riktig læring. Din støtte sørger også for at elevene på skolen får bøker og annet skolemateriell.

Vi gleder oss til å følge Susmitas reise videre med deg!

Oppdateringer fra Susmita

Den glade skolejenta

21. september 2022

Den glade skolejenta

Det er en storfornøyd Susmita som møter oss i landsbyen denne gangen. Hun klarte nemlig de avsluttende prøvene i femteklasse med glans, og nå er hun ikke så rent lite stolt over å kunne fortelle oss at hun er godt i gang med sjetteklasse. Som du kanskje husker var vinteren ekstra lang og kald i Nepal, noe som gikk hardt utover avlingene og familiens økonomi. Heldigvis har sommeren vært fin, og Susmita byr mer enn gjerne på nyplukkede plommer som har gitt familien en kjærkommen ekstrainntekt i år.

Susmita forteller at hun har hatt masse tid til å hjelpe til hjemme i det siste. Hun har nemlig hatt fri fra skolen fordi den har blitt brukt som eksamenslokaler for høyere årstrinn. Mye av tiden har hun brukt på å passe geitene, hente vann, samle ved og lage mat. I tillegg har hun også plukket og solgt mer en 40 kilo plommer på markedet i år, og det har gitt gode penger i familiekassen! Og én ting er vi enige om – hvis du noen gang får muligheten til å smake på nepalske plommer bør du ikke la sjansen gå fra deg!

Susmita forteller at hun fortsatt stortrives på skolen, men at det har blitt litt vanskeligere å gjøre lekser nå som storesøster, Laxmi, har flyttet til India sammen med ektemannen. Det var søsteren som hjalp Susmita når hun strevde med skolearbeidet. Det er vanlig at nepalesere drar til India for å jobbe, og Susmitas far har også vært der i lange perioder. Det har vært et savn for Susmita at faren har vært så mye borte, men nå er hun kjempeglad for at han har bestemt seg for å ikke dra til nabolandet for å jobbe igjen. Den familiekjære jenta trives best når hele familien er samlet.

– Jeg savner Laxmi. Det var hun som hjalp meg med leksene.

Familiens økonomi er fortsatt presset, men Susmitas far har et håp om at han kan få flere jobber i nærmeste fremtid. Han jobber som bygningsarbeider, og det er flere prosjekter som nå starter opp igjen etter å ha ligget brakk under pandemien. Familien leier også ut de to oksene de har til naboer som trenger å få pløyd jordene sine.

Visste du at det feires over 50 forskjellige festivaler i Nepal hvert år? Nå gleder Susmita seg til Dasain, som er årets største og lengste festival. Festivalen varer i 15 dager og faller i september-oktober, etter rishøsten. Det sies at festivalen er til ære for gudenes seier over de onde demonene. Dasain er en viktig familiefest, da folk kommer fra hele verden for å gjenforenes med sine kjære. I fattige distrikter er Dasain også den eneste gangen i året hvor de fleste unner seg nye klær. Susmita har allerede kjøpt en kjole for noen av pengene hun tjente på å selge plommer.

Etter en tøff vinter og vår, har sommeren vært god for Susmita og familien. Nå håper de at høstens avlinger blir bra, slik at de har noe å leve på gjennom vinteren. Tusen takk for at du gir barn som Susmita skolegang og håp om en god fremtid.

Vis mer
Lukk
En tøff start på det nye året

Mai 2022

En tøff start på det nye året

Da snøen kom i januar ble Susmita hoppende glad. Som de fleste andre barn, synes den livlige jenta at helt supert å leke i snøen sammen med søsknene og venner. Men snø og kuldegrader bringer dessverre ikke med seg bare gode ting. Den harde vinteren har gått hardt utover familiens avlinger, og mye har blitt ødelagt på grunn av frost. Det har gjort at starten på det nye året ikke har blitt så bra som de hadde håpet på.

Det er nå tre måneder siden Susmita far kom hjem fra jobb i utlandet. Den siste tiden har han tatt forskjellig strøjobber i landsbyen, men det er ikke nok til å dekke familiens utgifter. De er derfor ekstra sårbare når avlingene feiler, og de ikke får solgt de de dyrker på markedet. I tillegg til frosten som ødela nesten 80 prosent av sennepsplantene, har pinnsvin også tatt godt for seg dette året. De er ekstra glade i potetene som er noe av det som Susmitas familie selger mest av.

Susmita stortrives fortsatt på skolen. Men hun innrømmer at det er utfordrende med den lange skoleveien. Det tar Susmita en og en halv time å gå til skolen. At hun går tre timer hver eneste dag for å få utdanning, sier alt om hvor mye det betyr for henne. Uten støtten fra faddere som deg, hadde skolegang bare vært en drøm for mange barn i Nepal.

I løpet av den siste tiden har Susmita blitt mer og mer bestemt på at hun vil bli lærer når hun blir stor. Hun vet at det krever mye innsats, men den målbevisste jenta jobber hardt med skolearbeidet hver dag. Hun forteller oss at hun fortsatt sliter litt med å få taket på engelsk og matematikk. Heldigvis får hun god hjelp av den eldre broren Sujan og storesøster Laxmi.

–Når jeg går på skolen får jeg møte og leke med alle vennene mine. Det er kanskje det aller beste med skolen

Det kan kanskje høres rart ut for oss som bor i Norge, men på nepalske skole lærer barna at det er viktig å hjelpe til med husarbeidet hjemme. Susmita er intet unntak, og bruker mye tid hver dag på å bidra. Etter hvert som hun blir eldre, får hun også mer ansvar. Nå vaske hun sine egne klær og tar ofte jobben med å lage familien måltider. I tillegg passer hun geitene, henter vann og rydder i huset.

Selv om det har vært en tøff start på året, er familien ved godt mot. Nå håper de at våren og sommeren vil gi muligheter for gode avlinger og bedre tider. Med din hjelp forsetter vi arbeidet for å gi familien en lysere framtid. Som redd Barna-fadder gjør du en forskjell i livet til barn som Susmita hver eneste dag.

Tusen takk for ditt bidrag. Sammen gir vi barn skolegang og muligheten til et bedre liv.


Vis mer
Lukk
Nyttårshilsen fra Nepal

Desember 2021

Nyttårshilsen fra Nepal

Pandemien gjorde 2021 til et utfordrende år for Susmita og familien også. Susmita fikk ikke mange dagene på sin nye skole før en ny smittebølge stengte ned skolen på nytt.

I et samfunn uten internett og tekniske hjelpemidler, blir utfordringene for skolebarn ekstra store. Det er ingen tvil om at Susmita har gått glipp av mye verdifull undervisning, men nå har heldigvis skolen åpnet igjen. For å hindre nye smitteutbrudd, har Redd Barna delt ut desinfiseringsmidler og munnbind til mer enn 8500 elever ved 45 skoler i Nepal.

– Jeg har savnet skolen veldig mye. En gang i fremtiden har jeg lyst til å bli en god lærer.

Familiens økonomi har naturlig nok også blitt påvirket av pandemien. Med din støtte har de fått hjelp til å komme seg gjennom en vanskelig tid. Familien er ekstra glade for de tre geitene og den økonomiske støtten de har fått. Nå som nepalske myndigheter delvis har åpnet samfunnet igjen, ser ting litt lysere ut. Susmita far har fått ny jobb, og forhåpentligvis vil det gi familien en god start på det nye året. Vi gleder oss til å følge Susmita videre sammen med deg i året som kommer!

Tusen takk for at du gir barn som Susmita skolegang og hjelp gjennom en utfordrende tid. Sammen gjør vi en forskjell for barna som trenger det mest.

Vis mer
Lukk
Nye nedstengninger i Nepal

27. September 2021

Nye nedstengninger i Nepal

Susmita har nå blitt 10 år og går i femteklasse. Dessverre har skolen blitt stengt igjen på grunn av en ny smittebølge som har rammet store deler av Nepal. Heldigvis har ingen i familien så langt blitt smittet av viruset.

Ved vårt siste besøk var Susmita overbegeistret over at skolen hadde åpnet igjen. Men som de fleste andre land, har også Nepal fått nye smittebølger og økte smittetall igjen. Skolen er nå stengt på nytt, og Susmita må holde seg hjemme. Det tærer på tålmodigheten til den energiske jenta som helst bare vil være på skolen og lære nye ting.

Akkurat nå er det ingen kjente tilfeller av smitte i Susmitas landsby, men det er foreløpig bare helsearbeidere og de eldste som har fått vaksiner. Derfor har de lokale myndighetene valgt å stenge alle skoler og markeder. Ingen i Susmitas familie har fått vaksine enda, så de prøver så godt det lar seg gjøre å holde seg hjemme.

Som du kanskje husker, begynte Susmita på en ny skole dette året. Susmita forteller at hun likte seg godt der de månedene den var åpen, selv om den nye læreren er litt strengere enn det hun var vant til fra den gamle skolen. I perioden da skolen var åpen, bodde Susmita mye hos sin tante. Det tar Susmita én time å gå hjemmefra til skolen, og da var det bedre å bo hos tante i ukedagene siden hun har hus mye nærmere skolen.

– Jeg savner det å gå på skolen veldig mye.

I områdene i nærheten av Susmitas landsby er det nå rapportert om et økende antall smittede. Men heldigvis er det også stadig flere som ikke blir alvorlig syke og raskere friske. Det gir Susmita håp om at situasjonen snart vil forbedre seg slik at hun kan komme tilbake på skolen om ikke altfor lenge. Det en ingen tvil om at den positive jenta savner skolen mye.

Til tross for at Susmita ikke kan møte venner og gå på skolen, er hun glad for å være sammen med familien og nyter dagene med å leke med søsken og kusinen Pushpa. Hun liker også å klatre i plommetreet de har. Plommer har nemlig blitt Susmitas nye favorittfrukt. «Plommene er kjempegode, dere må smake på dem!» sier Susmita mens hun klatrer rundt i plommetreet. Ellers går dagene til å hjelpe moren med forskjellig husarbeid. Susmita henter vann og mater geiter og høns.

Familien er inne i en vanskelig økonomisk periode nå, ettersom Susmitas far ikke får jobbet fordi anleggsplassene er stengt på grunn av smittevern. Susmitas mor forteller oss at det er vanskelig å skaffe nok penger til de vanlige utgiftene. De som eier butikkene har også sluttet med å selge varer på kreditt, ettersom de også sliter som følge av koronapandemien. Heldigvis har det vært bra med regn gjennom sommeren som har gjort at potetåkeren ser veldig bra ut. Nå håper Susmita at de skal få solgt bra med poteter utover høsten.

Med din støtte fortsetter arbeidet for å gi barn som Susmita utdanning og muligheten til å skape seg en trygg framtid. Tusen takk for at du hjelper barn gjennom en vanskelig tid!

Vis mer
Lukk
Endelig tilbake på skolen

7. juni 2021

Endelig tilbake på skolen

Etter et tøft 2020 hvor koronapandemien satt sitt preg på tilværelsen, har Susmita og familien hatt en god start på det nye året. Nå har skolen åpnet skolen helt igjen, og Susmita stortrives med å være tilbake.

Det er en veldig blid og fornøyd Susmita som tar oss imot denne gangen. Vanligvis er hun litt sjenert, men den tiden er tydeligvis forbi. Nå er det en utadvendt og selvsikker jente som møter oss i landsbyen. Ved vårt forrige besøk var Susmita lei seg for at hun bare fikk være to dager på den nye skolen før den ble stengt. Nå er hun overbegeistret over at det er skole hver dag igjen.

Det eneste Susmita synes er litt dumt med den nye skolen, er at den ligger litt langt unna. Hun forteller at de må gå et stykke gjennom jungelaktig skog, og at det kan være litt skummelt noen ganger. Heldigvis har hun fått mange nye venner på skolen som hun kan gå sammen med. Selv om det ikke har vært tilfeller av koronasmitte i området på en stund, er Susmita nøye på at hun og familien gjør det de kan for å beskytte seg. Hun bruker alltid munnbind på skolen, og passer på at alle er nøye med å vaske hendene hjemme. Med din støtte har også Susmitas skole fått desinfeksjonsmidler som elevene bruker.

– Jeg lærte hvordan vi kunne beskytte oss mot viruset da jeg hørte på radioen.

Som de fleste barn i Nepal er Susmita vant med å hjelpe til hjemme. Hun er veldig pliktoppfyllende, og har faste rutiner som hun følger hver dag. Etter at leksene er gjort, henter hun vann, samler ved og hjelper til med matlagingen. Når det er skolefri passer hun på at familiens geiter får det de skal ha av mat og vann.

Fjoråret var en tøff periode for familien økonomisk sett, men nå har ting forandret seg til det bedre. De har fått flere dyr, og selger noen med jevne mellomrom. Susmitas far har også fått jobb som bygningsarbeider på et prosjekt. Det har gitt nok inntekter til at familien har fått betalt ned lånene som de måtte ta for å klare seg gjennom fjoråret.

Med din støtte fortsetter arbeidet for å gi barn som Susmita utdanning og muligheten til å skape seg en trygg framtid. Tusen takk for at du hjelper barna som trenger det aller mest.

Vis mer
Lukk
Nyttårshilsen fra Nepal

5. januar 2021

Nyttårshilsen fra Nepal

2020 ble året hvor livet ble snudd fullstendig på hodet. I løpet av noen få måneder forandret koronaviruset verden for alltid. Som for de fleste har det vært en utfordrende tid for Susmita og familien. Susmita forteller at det er lenge siden hun har vært på skolen. Da skolene åpnet etter den første nedstengningen, gikk det bare to dager før de lokale myndighetene bestemte seg for å stenge de ned igjen etter at det ble oppdaget nye tilfeller av koronasmitte i området.

– Det verste som skjedde i fjor var at jeg ikke fikk gå på skolen. Jeg fikk bare vært på den nye skolen min i to dager. Jeg ønsker meg at viruset blir bort snart og at vi kan gå på skolen som vi pleier.

Økonomisk er det også en vanskelig tid for familien. Susmitas far har ikke jobbet på mer enn seks måneder på grunn av nedstengningen, og det har satt familien i en ekstra vanskelig situasjon. Heldigvis har de fått solgt en del grønnsaker som de har dyrket, men det gir ikke mer penger enn det som går med til mat.

Med din hjelp har Redd Barna sørget for at Susmita har fått skolesaker som hun kan bruke i hjemmeundervisningen. Hun har også fått munnbind, sanitærartikler, nye vinterklær og vinterstøvler som vil holde henne varm gjennom vinteren. Med din hjelp fortsetter arbeidet med å gi Susmita og de andre elevene skolegang og en bedre framtid.

Tusen takk for at du gir barn som Susmita skolegang og hjelp gjennom en vanskelig tid. Uten faddere som deg hadde vårt arbeid ikke vært mulig. Sammen redder vi barn.

Vis mer
Lukk
"Jeg savner å leke med vennene mine"

8. september 2020

«Jeg savner å leke med vennene mine»

I en verden som fortsatt preges av koronapandemien, har vi denne gangen ikke hatt mulighet til å besøke Susmita personlig. Heldigvis har vi klart å få kontakt via telefon, og etter omstendighetene står alt bra til med Susmita og familien.

Susmitas landsby har vært i total ned­stengning siden mars. Alle skoler er fortsatt stengt og alle blir oppfordret til å holde seg mest mulig hjemme. Susmita forteller at mange er engstelige og at det går mange rykter om korona­ viruset i landsbyen. Hun synes det er trist at skolen er stengt, men skjønner at alle må gjøre så godt de kan for å hindre at viruset sprer seg. Susmita skulle egentlig ha begynt i fjerdeklasse på en ny skole nå, men ingen vet foreløpig når skolene vil bli åpnet igjen.

Moren forteller oss at Susmita og søsteren Laxmi har gjort en kjempe­innsats for å gi familien råd om hvordan de skal beskytte seg mot koronaviruset. De følger nemlig med på nyhetene på radioen hver dag, og forteller resten av familien hva slags råd og retningslin­jer myndighetene i Nepal anbefaler for befolkningen.

En av Redd Barnas lokale samarbeids­partnere har startet et prosjekt som hjelper familier som er spesielt utsatt. Gjennom prosjektet har landsbyen også mobilisert lærere som gir barna hjemmeundervisning, skolemateriell og lesebøker slik at de ikke blir stående helt uten skolegang. Det synes Susmita er bra, for hun savner å være på skolen og lære nye ting.

En annen viktig del av prosjektet er å gi befolkningen i lands­byen råd og hjelp til hvordan de best kan beskytte seg mot viruset gjennom ulike hygienetiltak. Så langt har 496 familier fått mat, olje og andre forsyninger som hjelper dem gjennom krisen. Nå håper alle at situasjonen vil forandre seg til det bedre, og at vi snart får mulighet til å besøke Susmita igjen.

Som fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag. Tusen takk for at du hjelper Susmita og andre barn i Nepal gjennom en vanskelig tid!

Vis mer
Lukk
Tiden før korona

11. mai 2020

Tiden før korona

Ved vårt forrige besøk i Nepal levde vi fortsatt i en verden som ikke var rammet av koronaviruset, og livet gikk sin vante gang for Susmita og familien. Mye har forandret seg i ettertid. Situasjonen i Nepal er generelt uoversiktlig, men så langt vi vet står det bra til med Susmita og familien. Forhåpentligvis vil vi kunne ha en mer oppdatert beskrivelse av deres situasjon i neste oppdatering. Det viktigste nå er selvfølgelig å begrense smittefaren så langt det lar seg gjøre, og vi tar alle forholdsregler for å beskytte Susmita, familien, resten av landsbyen og våre ansatte.

Det vi kan fortelle fra det siste besøket, er at Sumita hadde fortsatt den fine framgangen på skolen gjennom tredjeklasse. Hun fortalte stolt at hun var blant de fem beste elevene i klassen da de fikk resultatene av de siste prøvene, og at hun hadde vunnet en debatt-konkurranse som skolen hadde arrangert.

Som de fleste andre land har Nepal nå også stengt skolene inntil videre, og det er uklart når Sumita får begynne på skolen igjen. Vårt landkontor i Nepal jobber nå på spreng for å kartlegge hva som kan gjøres av tiltak og informasjonsarbeid for å begrense smittefaren i landet.

Etter skolen bruker Susmita mye tid på å leke med venner og hjelpe moren hjemme. Familiens økonomiske situasjon er som alltid vanskelig, men da vi var på besøk kunne Susmita fortelle at faren nå hadde fått jobb hjemme i Nepal. Selv om det er i en annen by, er hun kjempeglad for at faren nå slipper å dra til India for å jobbe.

Det har vært en ekstrem kald vinter i Nepal, og Susmita fortalte oss at hun hadde vært mye inne denne vinteren. Da liker hun best å sitte i nærheten av varmeovnen og kose seg med popkorn. I kalde tider spiser familien også ofte den lokale delikatessen «sisno» som er laget av det vi her i Norge kaller brennesle!

– Susmita ble overbegeistret da hun fikk ny skoleuniform, ransel og skrivesaker, forteller Susmitas mor.

Noe av det som hadde gjort Susmita mest glad siden vårt forrige besøk var den splitter nye skoleuniformen, ranselen og skolemateriellet hun hadde fått med støtte fra faddere som deg – og det er stort for en liten skolejente i Nepal.

Tusen takk for at du hjelper Susmita og andre barn gjennom en vanskelig tid. Din støtte er nå viktigere enn noensinne, og sammen skal vi vinne kampen mot korona!

Vis mer
Lukk
Nyttårshilsen fra Nepal

16. desember 2019

Nyttårshilsen fra Nepal

2019 var et godt år for Susmita og familien. Selv om de lever i fattigdom, sørget den gode potetavlingen og salg av geiter for at familien klarte seg økonomisk. Men det er fortsatt vanskelig å få arbeid i landsbyen, og Susmitas far regner med at han må dra tilbake til India for å jobbe.

Den blide jenta stortrives fortsatt på skolen, selv om hun synes noen fag er utfordrende. På grunn av sykdom fikk hun ikke startet skoleåret da hun skulle, men Susmita er allikevel kjempefornøyd med resultatene hun har fått gjennom året. Hun ønsker å bli enda bedre i engelsk, og deltar derfor ofte i ekstra­ undervisning etter vanlig skoletid. Susmita er også aktiv i skolens barneklubb, og passer alltid på at hun får tid til å delta på de ukentlige møtene. Av og til arrang­erer skolen forskjellige elevkonkurranser, og Susmita forteller stolt at hun kom på tredjeplass i den siste quiz­konkurransen.

– Jeg er medlem i barneklubben og synes det er morsomt i delta på alle aktivitetene som skolen arrangerer.

Med støtte fra faddere som deg, har elevene på Susmitas skole fått flere lære­ bøker, og flere klasserom har fått nytt inventar. Lærerne har også fått nytt undervisningsmateriell og videre­utdanning, slik at de kan gi Susmita og klassekameratene bedre undervisning. For å hjelpe elever som har behov for individuell oppfølging, har skolen også startet opp med to timer ekstra under­ visning etter vanlig skoletid hver dag.

I oktober feiret hun også Dashain, som er en av de største nasjonale festivalene i Nepal. Festivalen varte i 10 dager, og er et av årets høydepunkter for Susmita og familien. Da samles alle og spiser god mat og tar en velfortjent pause fra den harde hverdagen. Men nå venter et nytt år med nye utfordringer for Susmita, og vi gleder oss til å følge henne videre sammen med deg.

Vis mer
Lukk
Siste nytt fra Susmita

1. oktober 2019

Siste nytt fra Susmita

Det er første gang vi møter Susmita siden hun ble valgt til å representere barna i landsbyen. Den blide jenta går nå i tredje klasse etter å ha gjort det veldig bra på de avsluttende eksamenene før sommeren.

Susmita trives godt på skolen, men starten på det nye skoleåret kom sent i gang for hennes del. Siden moren ikke kunne la Susmita være alene, måtte hun bli med familien da de dro for å ta vare på Susmitas tante som hadde blitt syk. Da hun kom hjem ble hun selv syk, og skolestarten måtte nok engang utsettes. Heldigvis ble Susmita bedre etter at foreldrene tok henne med til legen, og nå er hun tilbake på skolen for fullt.

På de avsluttende prøvene til andreklasse var Susmita blant de aller beste elevene i klassen, og forteller oss at hun er veldig fornøyd med egen innsats. Hun gjør det bra i de fleste fagene, og spesielt i favorittfaget nepali (morsmål). Susmita henger fremdeles litt etter i matematikk og engelsk, men med litt ekstra hjelp tror lærerne at hun vil mestre disse fagene også.

Det er gode tider for Susmita og familien. Selv om de lever i ekstrem fattigdom, og faren til Susmita i perioder må reise til India for å brødfø familien, har de hatt en veldig bra potet-sesong. Etter å ha solgt flere tonn med poteter, satt familien igjen med ca. 60 000 nepalske rupi (4700 NOK). Selv om det ikke høres mye ut for oss her i Norge, er dette nok til å dekke familiens utgifter for et helt år. De har også solgt noen geiter, og noen av disse pengene har gått med til å kjøpe lunsjbokser til Susmita og søsknene slik at de kan ta med seg hjemmelaget og næringsrik lunsj til skoledagen.

Som fadder sørger du for at elever som Susmita får utdanning og muligheten til å skape seg en framtid. Tusen takk for at du gir Susmita og klassekameratene god undervisning, skolemateriell og et trygt læringsmiljø! Som Redd Barna-fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag.

Vis mer
Lukk
Velkommen til Susmita!

1. april 2019

Velkommen til Susmita!

Susmita er syv år gammel og går i andre klasse på den lokale skolen i en liten landsby som ligger i den midtvestre delen av Nepal. Det er bare 12 familier som bor i landsbyen, og her bor Susmita sammen med foreldrene og fire søsken.

Susmita elsker å gå på skolen og lære nye ting. Hun har ikke ett spesielt favorittfag, men liker godt timene hvor de lærer nepali, som er det offisielle språket av over 100 forskjellige språk og dialekter i Nepal. Når Susmita ikke er på skolen eller gjør lekser, må hun ofte hjelpe moren med forskjellige oppgaver hjemme.
Men selv for en travel jente i Nepal, blir det tid til lek. Susmita liker å være sammen med vennene sine, og da spiller de forskjellige spill og leker med leker som de har laget selv av leire.

Den store familien deler et enkelt hus som er bygget av leire og stein. Huset har fire rom, men ikke innlagt strøm og vann. Hver dag bruker familien minst 30 minutter på å hente vann i brønnen som hele landsbyen deler på. Det finnes ingen helsetjenester i landsbyen, og hvis noen i familien blir syke tar det en time å gå til nærmeste helsestasjon.

Som de fleste andre i landsbyen lever Susmita og familien i ekstrem fattigdom. Faren jobber som dagarbeider i landsbyen og tar de jobbene han kan få. Moren passer hjemmet og husdyrene som familien har. Familien har for øyeblikket 10 geiter, to okser og tre høner. I tillegg har familien et lite stykke med jord hvor de dyrker grønnsaker og korn. Men det er ikke nok til å brødfø familien. Susmitas far må derfor med jevne mellomrom dra til India i lange perioder for å tjene penger slik at familien kan overleve.

Vis mer
Lukk

Susmita blir representantbarn i Redd Barna