Barn på flukt i Europa

Flyktningkrisen i Europa har utviklet seg til en humanitær katastrofe. Akkurat nå er tusenvis av desperate mennesker på flukt over Middelhavet og gjennom Europa. Med din støtte til Redd Barnas katastrofefond er vi på plass med nødhjelp og gir beskyttelse og utdanning til barn.

Skriv inn et ønsket beløp:
Kr

Sist oppdatert 27. januar 2016

DESPERASJON PÅ EUROPAS DØRTERSKEL

 

Det er grusomt å se at så mange flyktninger, og ikke minst barn, dør på veien til trygghet i Europa. I 2015 kom over 1 million flyktninger til Europa. 3 771 er omkommet eller savnet etter den farlige turen over Middelhavet. De rømmer fra bomber, kuler og tortur i krigssoner som Syria, og utgjør den største flyktningekatastrofen siden 2. verdenskrig. I dette konfliktområdet har Redd Barna arbeidet i årevis. Vi er i Syria og landene rundt, som Libanon, Jordan, Irak, Egypt og Tyrkia der millioner av mennesker har søkt tilflukt de siste årene. Langs ruten inn i Europa, i land som Italia, Hellas, Ungarn og Serbia, er vi til stede for å beskytte barna på best mulig måte. Redd Barna jobber også i de landene som flyktningene ender opp i, slik som Norge. Her er det viktig at alle barna som kommer forstår hva de har krav på og at de har tilgang på omsorg og støtte. Redd Barna vet hvilke spesielle behov barn i kriser har, og hvordan disse best kan møtes.

HER JOBBER VI

 

HVORDAN VI JOBBER

 

Første steg er alltid å få oversikt over de mest akutte behovene før vi legger en plan for hvordan vi best kan hjelpe de rammede barna og deres familier. Ofte betyr det at vi starter arbeidet med å få frem og dele ut de nødvendige nød-forsyningene så fort som mulig. Så langt det lar seg gjøre kjøper vi inn varer som tepper, vannbeholdere, mat og byggematerialer lokalt. For Redd Barna er også skolegang og beskyttelse en viktig del av den umiddelbare hjelpen. En rask normalisering av barnas hverdag reduserer farene for varige psykiske skader.


SYRIA

 

Den brutale konflikten i Syria har ført til at det er 13,5 millioner mennesker som nå trenger nødhjelp, av disse har ca 10,6 millioner flyktet fra hjemmene sine, og mer enn fire millioner har måttet flykte fra landet siden konflikten startet i 2011. Flesteparten av barna som flykter til Europa kommer fra Syria. Barna i Syria forteller oss at de ikke har noe håp. De har sett venner og familie bli drept, hjemmene deres er i ruiner og mange har blitt torturert. De er sultne, ofte syke og de har ikke tilgang til rent vann.


Mange familier i Syria føler ikke at de har noe annet valg enn å legge ut på den farlige reisen til Europa i et forsøk på å sikre en tryggere fremtid for sine barn. For dem blir Europa muligheten til å overleve og å føle seg trygg, og ikke minst å sikre utdanning for sine barn. Når vi møter Rogelat (bildet over) og familien hennes sitter de på stranden på øya Lesvos i Hellas. De kom for fem dager siden og har ennå ikke fått et sted å være. De har et akutt behov for vann, drikke og husly. Over 70% av flyktningene som kommer til Hellas kommer fra Syria. Og veldig mange av dem er barn, sånn som lille Rogelat.

SPILL AV

Utdanning under angrep

Over 2 millioner syriske barn får ikke gå på skole fordi landet deres er i krig

SPILL AV

REDD BARNA I OG RUNDT SYRIA

 

Per juli er det registrert over 4 millioner syriske flyktninger i regionen, av dem over 2 millioner barn. Tallet på internt fordrevne inne i Syria er nå oppe i 7,6 millioner. Så langt har Redd Barna nådd i underkant av 3 millioner i og rundt Syria, av dem nesten to millioner barn. Redd Barna gir humanitær hjelp i Syria og nabolandene (Libanon, Jordan, Irak, Egypt og Tyrkia). Her jobber Redd Barna med beskyttelse, skole, helse, vann, sanitær, hygieneartikler, mat og husly. Før vinteren setter inn deler vi ut tepper, varme klær med mer.


SAMI

 

Sami er 15 og kommer også fra Syria. Han kom alene med båt fra Tyrkia til Hellas og forteller Redd Barna at han håper å komme seg til Tyskland sånn at han kan fortsette å gå på skole.

«Jeg brakk foten da jeg falt ned fra en klippe den dagen jeg kom hit. Jeg lette etter et sted å sove. Politiet kjørte meg til sykehuset, og en doktor bandasjerte beinet mitt. Men jeg fikk ingen medisiner og nå får jeg ikke forlate denne leiren for å gå på apoteket, enda jeg har resept på medisiner. Jeg venter også på mat, jeg har ikke fått noe å spise siden i går morges og jeg er veldig sulten… men vi får ikke gå ut av leiren.»

«Jeg har blitt behandlet bra her i Hellas, men jeg vil ikke bli her. Jeg dro fra Syria fordi huset mitt ble bombet. Jeg dro fra familien min fordi vi sov i en park. Jeg vil bo i Tyskland fordi jeg har hørt folk si at der kan jeg gå på skole og at det er trygt å bo der, og ikke krig.»

«Jeg ringte min mor i går. Hun var veldig glad for å høre fra meg, og for å vite at jeg var trygg, hun gråt av glede. De visste ikke om jeg var i live eller død, om jeg hadde klart meg på båten eller om jeg hadde druknet. Hvordan skulle de vite det? Hvem skulle fortalt dem?”

EGYPT

 

Antall flyktninger fra Libya til Egypt har økt i antall siden 2014. I tillegg har mer enn 132 000 syriske flyktninger blitt registrert i Egypt de siste årene. Her har Redd Barna nådd over 46 000 der 28 000 av disse var barn. Vi gir barn psykisk og sosial støtte, og et tilbud med ulike aktiviteter. Vi distribuerer også skolepakker og underviser barna i arabisk, matte og engelsk. Redd Barna er til stede i Kairo, Giza og Alexandria.

Sabet på 8 år fra Syria er med på aktivitetene til Redd Barna i El-Obour utenfor Kairo. Barna ble oppfordret til å skrive ned positive minner fra Syria og deres håp for fremtiden.

«Jeg elsker hvite skyer
Jeg elsker når grå fugler flyr fritt på himmelen
Jeg elsker mine venner og min familie»


DETTE GJØR REDD BARNA I EUROPA

 

SPILL AV

Redd Barna i Hellas

Ben Pickering, humanitær rådgiver i Redd Barna forteller hva vi gjør for flyktningene i Hellas.

SPILL AV

HELLAS

 

Hittil i år har over 10 000 flyktninger ankommet Hellas med båt over Middelhavet. I 2015 kom over 800 000 flyktninger til Hellas på denne måten. Til sammenligning kom det 41 000 i hele 2014.

I Hellas prioriterer Redd Barna å beskytte barna i flyktningleirene slik at de er fysisk trygge, får mat, husly og basisartikler. Vi samarbeider med flere lokale organisasjoner og Redd Barna er til stede i Aten, Lesbos, Samos, Chios, Kos, Leros og nord ved den greske grensen. Så langt har vi nådd over 251 000 i Hellas. På Lesbos har vi siden september samarbeidet om drift av bussene som frakter de flyktningene som kommer med båt nord på øya og inn til registreringspunktet i sør. Vi drifter ca 20 busser hver dag. I de to største leirene Moria og Kara Tepe distribuerer vi et varmt måltid per dag, og har så langt delt ut mat til over 161 000. Og i Moria har vi bidratt til rehabilitering av dusjene. Frivillige deler også ut blant annet vann, mat, tepper, bleier, våtservietter, såpe og bind. Vi har også barnevennlige områder i leirene og samarbeider med lokale partnere for å identifisere sårbare barn, og gjenforene familier som har kommet bort fra hverandre.

Redd Barna er godt forberedt på vinteren som nå byr på ekstra utfordringer alle stedene vi jobber. Vi har klargjort alle våre barnevennlige områder slik at de nå er varme og tørre og klare for kaldere og våtere vær. Vi deler også ut vinterklær til barn (regntette jakker, varme og vanntette støvler, skjerf, lure, votter, sokker og undertøy) sammen med regnponchoer for voksne, lommelykter og tepper.

Fatima*,5, and Heba*, 7, from Syria, whose boat almost sunk, stand on the beach soaking wet wearing their parents' clothes to stay warm. 
So far in 2015 more than 350,000 desperate people have made the perilous journey across the Mediterranean Sea.

We work along the whole route that refugees take as well as in the countries they are fleeing. 

We also run centres where children can shower, receive medical help and make calls.

Making sure that children are protected wherever possible is vital â we identify child protection needs and make sure that theyâre aware of their legal rights.
Foto: Redd Barna/Kate O'Sullivan

Fatima (5) og Heba (7) fra Syria kom i en båt som nesten sank. Nå står de våte på stranden med foreldrenes klær for å holde varmen.

Save the Children distribute 50 food baskets (which include 5 tins of tuna, 10 pieces of nan bread, 5 pieces of fresh fruit), reaching 250 children and family members, Mytilni, Lesvos on 11 September. 

Distributions of Food and NFIs (Non Food items) have now taken place the Greek islands of Kos,  Chios, and Lesvos. 

Prior to this distribution: 

In Lesvos, we transported and distributed NFIs and basic food supplies to PIKPA, a Greek NGO working with the most vulnerable of the refugees and migrants, including those will illness and disabilities, newborns, and families. To date, we have distributed: 30 packets of diapers, 120 baby wipes, 75 bars of soap, 37 bottles of shampoo,20 packets of toilet paper,  832 cartons of milk and 207 basic food items.
 
In Kos, we carried out a similar NFI and basic food distribution via âSolidarityâ, a volunteer organisation. To date, we have 42 packets of diapers, 44 packets of baby wipes, 120 bars of soap, 24 boxes of shampoo, and 336 packets of crackers / biscuits as well as 432 cartons of milk.
  
In Chios, NFIs and basic food supplies were distributed to the âLathraâ organisation, which works in the camp. We distributed 60 packets of diapers, 92  packets of baby wipes, 72 packets of crackers, 840 cartons of milk.
Foto: Redd Barna/Anna Pantelia

Redd Barna deler ut mat til familier på Lesvos.

A young Syrian boy and his father arrive at Kara Tepe informal camp on the Greek island of Lesvos. Sept 4th, 2015 
So far in 2015 more than 350,000 desperate people have made the perilous journey across the Mediterranean Sea. For those who do survive the treacherous journey, the terrifying ordeal is not over.

Children often arrive in Europe scared and exhausted.Many have seen and experienced untold horrors during their journey.The physical impact of travelling is also clear.

The children our teams have met have had severe sunburns and blisters from their journey. Many have lost their toenails from the huge distances they had walked.


Save the Children has worked on these issues for decades and we work along the whole route that refugees take. We work in the countries they are fleeing â countries like Syria, where brutal war has ripped apart the lives of millions.

We work in countries en route, like Turkey, Egypt, Greece and Italy â making sure children are protected wherever possible. We also work in countries like Germany, to ensure that that families understand their rights and have access to care and support.
Foto: Redd Barna/Anna Pantelia

En liten gutt og faren hans på Lesvos.

En liten jente fra Syria ser på nye flyktninger som kommer til flyktningeleiren Kara Tepe på Lesvos.
Foto: Redd Barna/Anna Pantelia

En liten jente fra Syria ser på nye flyktninger som kommer til flyktningeleiren Kara Tepe på Lesvos.

Barna som kommer til Europa er ofte redde og utslitt etter den lange reisen. Mange har opplevd grusomme ting. Mange av barna som vi har møtt er kalde og våte på grunn av dårlige klær, og de har store gnagsår etter å ha gått lange distanser.

*Fathi, son of *Adnan and *Farah, watches as the ferry leaves the port of Kos

"I donât want to look to the right of me because there is Turkey. And I donât want to look to the left because there is the island of Kos. The only place to look is ahead, straight to Athens....We are unlucky because we donât have a country to call home." Farah*, mother

When Save the Children encountered Farah* (23) and husband Adnan* (37) along with their children Fathi* (3) and Zeinah* (12 months), they were recent arrivals to Kos, Greece. They are travelling in a large group of four Syrian families making their way to Germany. The group consists of 15 individuals, 9 of them minors - 6 of whom are under the age of 6.

Among the group are also two teenage brothers Anas* (19) and Miran* (16) who are distantly related to Adnan*. After hearing reports of refugees and migrants being targeted by thieves and criminals, the group members felt safer travelling together. 

Before the conflict, Farah* and Adnan* lived in a large house in northern Syria. Fighters seized their home due to its elevated viewpoint. It has since been destroyed. They came from a large family and had a comfortable life in Syria. Farah* had her first child shortly after graduating and hoped to return to university. Adnan* taught Arabic and was pursuing a law degree. His university was destroyed in the conflict after which he worked in real estate for a short while. 

Farah* and Adnan* left their home with their children shortly before their city came under attack. They say that many people from their hometown were killed. 

Farah* and Adnan* first went to Turkey and stayed for a while in the town of Suruc. The family then travelled by boat from Bodrum to Kos, then from Kos to Athens. The group told us they intended to leave Greece as soon as they could, to make their way towards Germany or Holland, via Macedonia.
Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson

Fathi (3) star på dekk og ser at fergen kjører ut av havna på Kos på veg til Athen.

Adnan* and Farah*, with their two children in their arms, Zeinah* and Fathi*, in the port of Athens, leaving the ferry that they have travelled on from Kos.

"I donât want to look to the right of me because there is Turkey. And I donât want to look to the left because there is the island of Kos. The only place to look is ahead, straight to Athens....We are unlucky because we donât have a country to call home." Farah*, mother

When Save the Children encountered Farah* (23) and husband Adnan* (37) along with their children Fathi* (3) and Zeinah* (12 months), they were recent arrivals to Kos, Greece. They are travelling in a large group of four Syrian families making their way to Germany. The group consists of 15 individuals, 9 of them minors - 6 of whom are under the age of 6.

Among the group are also two teenage brothers Anas* (19) and Miran* (16) who are distantly related to Adnan*. After hearing reports of refugees and migrants being targeted by thieves and criminals, the group members felt safer travelling together. 

Before the conflict, Farah* and Adnan* lived in a large house in northern Syria. Fighters seized their home due to its elevated viewpoint. It has since been destroyed. They came from a large family and had a comfortable life in Syria. Farah* had her first child shortly after graduating and hoped to return to university. Adnan* taught Arabic and was pursuing a law degree. His university was destroyed in the conflict after which he worked in real estate for a short while. 

Farah* and Adnan* left their home with their children shortly before their city came under attack. They say that many people from their hometown were killed. 

Farah* and Adnan* first went to Turkey and stayed for a while in the town of Suruc. The family then travelled by boat from Bodrum to Kos, then from Kos to Athens. The group told us they intended to leave Greece as soon as they could, to make their way towards Germany or Holland, via Macedonia.
Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson

Adnan og Farah fra Syria med barna sine Zeinah (1) og Fathi (3) når de kommer til havna i Athen.

“Jeg vil ikke se til høyre, for der er Tyrkia. Og jeg vil ikke se til venstre, for der er øya Kos. Den eneste veien jeg vil se er fremover, rett på Athen. Vi har ikke lenger noe land vi kan kalle hjem»

- Farah

 

Før konflikten i Syria bodde Adnan og Farah i et stort hus nord i Syria. Opprørere beslagla huset deres på grunn av beliggenheten på en bakketopp. Siden har huset vært ødelagt. De kommer fra en stor familie og hadde et behagelig liv i Syria. Da konflikten startet ble mange drept i hjembyen deres og de bestemte seg for å flykte. Først til Tyrkia, og så med båt til den greske øya Kos og videre til Athen.

ITALIA

 

Susan*, a mother from Nigeria, watches over her daughter Alice as she sleeps in a bedroom she and her family have been allocated in a reception centre in Sicily, Italy, after they arrived by boat from Libya the day before.
Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams

En mor våker over sin datter på et mottakssenter på Sicilia etter å ha ankommet i båt fra Libya dagen før.

Så langt i år har 2 200 flyktninger kommet sjøveien til Italia. I 2015 kom mer enn 150 000 flyktninger, over 15 000 av disse var barn, og over 11 00 av disse igjen var barn som har kommet alene. De fleste av disse kommer fra Eritrea, Somalia, Gambia og Nigeria. De fleste familiene kommer fra Syria, Somalia og Eritrea.

Redd Barna har vært i kontakt med så godt som alle barn og barnefamilier som har flyktet over Middelhavet til Italia. Redd Barna økte antall ansatte. Vi jobber på alle offentlige mottak for mindreårige og barnefamilier, og i alle havner der flyktningene tas i land i Sør-Italia. Vi jobber også på asylmottak i Roma og Milano, der mange bor over lengre perioder.

I Lampedusa, Sicilia, Calabria og Apulia har Redd Barna opprettet mobile barnevennlige områder i mottakshavnene, for at barna skal få hvile, ro og fysisk og mental støtte. I Roma og Milano har vi sentre som er åpne hele døgnet som tilbyr barna mat, klær, en dusj, helseundersøkelser, rettshjelp og hjelp med papirarbeid ved asylsøknader og familiegjenforening.


SERBIA, UNGARN OG KROATIA

 

Landene på Balkan får et voldsomt trykk av flyktninger som ønsker å reise gjennom disse landene på vei til Tyskland og Skandinavia. I Serbia har over 577 000 flyktninger ankommet siden januar 2015. 14. September stengte Ungarn grensen i sør mot Serbia og tvinger dermed flyktningene til å reise vi Kroatia. Over 580 000 har reist gjennom Kroatia siden flyktningkrisen startet.


I Serbia og Ungarn har vi fokus på familier og barn som flykter alene. Redd Barna har etablert barnevennlige områder hvor barn og familier kan finne trygghet og ro fra kaoset de står midt oppi. På Balkan retter responsen seg nå først og fremst mot flyktninger i transitt, en sårbar gruppe som ofte ikke registreres og dermed lettere blir ofre for menneskesmuglere og organisert kriminalitet. Redd Barna deler ut mat, tepper og basisartikler, gir beskyttelse og husly, og driver hygienetiltak. Vi driver også opplæring i barns rettigheter med fagfolk som kommer i kontakt med barn som flykter alene.

I Kroatia samarbeider Redd Barna både med Røde Kors og UNICEF. Vi jobber ved grenseovergangen ved Bapska og Tovarnik. Her har vi etablert familie og barnevennlige områder, med telt og presenninger som gir beskyttelse mot både sterk sol og regn. Vi deler også ut varme klær og tepper. Vi har også etablert et barnevennlig område i Opatovac leiren. Her kan barna hvile, få ro og trygghet, samt drive med lek og aktiviteter for å få tankene over på andre ting. Redd Barna jobber også med å sikre at barn og familier ikke kommer bort fra hverandre på grenseovergangene og i leirene.

SPILL AV

I møte med en grense

"Barna her har gått langt for å komme hit"

SPILL AV

REDD BARNA I NORGE

 

I 2015 kom 31 145 asylsøkere til Norge. Av disse var 5 297 barn alene på flukt. UDI synes det er vanskelig å anslå noe for 2016, men planlegger nå for at det kan komme 50 - 60 000 asylsøkere til Norge i år.


Flere hundre jobber allerede som frivillige for Redd Barna på flyktningfeltet, både med barn i asylmottak og med flyktningbarn som har fått oppholdstillatelse i Norge. De er organisert i større og mindre grupper som driver ulike former for fritidsaktiviteter. Redd Barna jobber også for at det skal være ansatte med barnefaglig kompetanse på alle områder i asylsystemet som møter barn.

OPPROP TIL NORSKE OG EUROPEISKE LEDERE

 

Flyktningkrisen Europa står ovenfor er den verste på tiår, den krever en felles europeisk plan. Og vi må handle nå!
Her er Redd Barnas fem punkter for å redde barn på flukt.

  • Opprettholde og styrke søk og redningsoperasjoner i Middelhavet.
  • Etabler og styrk gode mottakssystemer og sikre respekten for menneskerettigheter.
  • Europeisk land må bli enige om en langsiktig ansvarsfordeling for mottak av flyktninger.
  • Bedre trygge og lovlige ruter inn i Europa og sikre at returer er forankret i menneskerettighetene.
  • Vi må adressere de underliggende årsakene til flyktningkrisen, øke regional respons og samarbeid og prioritere å arbeide for en fredelig løsning på krigen i Syria.


Vi må ikke glemme at den største tragedien utspiller seg i Syria og nabolandene og i de andre humanitære krisene i verden. Det som skjer i Europa nå er bare en liten del av virkeligheten.

 

Amjad, Mais Rasha og Nadia er noen av de hundre tusner av syriske barn som nå bor i Libanon. Hvert barn har sin historie og hvert barn har rett til et trygt og godt liv.


DETTE KAN DU GJØRE FOR FLYKTNINGENE

 

Gi penger

Vis

Gi penger

SMS: send FLUKT til 2434 (200 kroner)
Konto: 7050.06.35280
Gavetelefon: 820 44 144 (200 kroner)

Bli frivillig

Vis

Bli frivillig

Her finner du mer informasjon om hva som skal til for å bli frivillig i Redd Barna.

Bruk stemmen

Vis

Bruk stemmen

Krev at barn på flukt overlever og blir beskyttet! Skriv under på vår underskriftskampanje.

Hjerterom

Vis

Hjerterom

Snakk med dem som kommer, vær en venn.
Har du ekstra hybel eller plass i boligen kan du registrerer dette på Tilfluktshjem.

 

 

Navnene på barna er endret for deres egen sikkerhet