Emmanuel

Bor: Malawi
Alder: 9 år
4. klasse

Emmanuel er 9 år gammel og etter å spille fotball, er det beste han vet å gå på skolen og lære nye ting

Med din støtte

Som fadder støtter du arbeidet som sikrer Emmanuel og hans medelever bedre undervisning, og et godt læremiljø. Med din hjelp gir Redd Barna lærerne på Emmanuels skole systematisk opplæring og støtte, slik at de kan gi barna en god skolehverdag med trivsel og riktig læring. Din støtte sørger også for at elevene på skolen får bøker og annet skolemateriell.

Vi gleder oss til å følge Emmanuels reise videre med deg!

 • 5 januar, 2021

  Nyttårshilsen fra Malawi

  2020 ble året hvor livet ble snudd fullstendig på hodet. I løpet av noen få måneder forandret koronaviruset verden for alltid. For Emmanuel og familien har det vært en tøff tid. Spesielt synes Emmanuel det har vært vanskelig å være så lenge borte fra skolen. Det skulle gå over tre måneder før han fikk mulighet til å komme tilbake på skolebenken. Rent økonomisk har det også vært et tøft år for familien. Emmanuels far har bare fått kortere kontrakter, og det er vanskelig å få nye jobber.

  – Det verste som skjedde i fjor var at jeg ikke fikk gå på skolen som vanlig. Jeg savnet timene og jeg savnet å være sammen med bestekameraten min Alfred. Det er så fint å være tilbake på skolen igjen!

  Klasseforstanderen forteller at han er imponert over at Emmanuel ikke har glemt mer i tiden han var borte fra skolen, og at Emmanuel fortsetter å levere gode resultater i alle fag. For å minimere smitterisikoen blant elevene, har skolen delt opp klassene i mindre grupper. Skolen har også satt opp egne «vaskestasjoner» hvor elvene kan vaske hendene sine, og alle må bruke munnbind i timene. Da vi spør Emmanuel om hvilke ønsker han har for det nye året er han tydelig og klar.

  – Først og fremst ønsker jeg å fortsette min fine framgang på skolen. Så ønsker jeg meg at vi kan kjøpe noen bøtter og lage våre egne vaskestasjoner hjemme slik at vi slipper å bli smittet av viruset.

  Tusen takk for at du gir barn som Emmanuel skolegang og hjelp gjennom en vanskelig tid. Uten faddere som deg hadde vårt arbeid ikke vært mulig. Sammen redder vi barn.

 • 9 september, 2020

  "Jeg savner å spille fotball på skolen"

  Den 20. mars erklærte myndighetene i Malawi koronapandemien som en nasjonal katastrofe. Så langt er det ikke registrert tilfeller av smitte i Emmanuels landsby, men mange er engstelige ettersom flere og flere nå reiser til områder hvor det er registrert tilfeller av koronaviruset.

  Alle skoler er fortsatt stengt, men selv om Emmanuel savner skolen og klas- sekameratene, skjønner han at alle må gjøre så godt de kan for å hindre at viruset sprer seg.

  Selv om Emmanuel prøver så godt han kan å holde skolearbeidet ved like, er det utfordrende. Han har ikke så mange bøker hjemme, og nå er han bekymret for at det vil ta lang tid før skolen åpner igjen. I samarbeid med de lokale utdanningsmyndighetene har Redd Barna utviklet et program som gir barn utdanning gjennom radiosendinger. Emmanuel prøver å følge disse så godt han kan, men familien er i en økonomisk vanskelig situasjon og foreldrene har ikke alltid råd til å bruke penger på batterier. Nå er han redd for å gå glipp av så mye, at muligheten for å ta en høyere utdannelse forsvinner.

  Ingen vet foreløpig når skolene vil åpnes igjen, og fortsatt står over 8 millioner barn i Malawi uten mulighet til å gå på skolen. For mange av barna i landet er skolen også mye mer enn bare et sted de får utdanning. Det er også et trygt sted hvor de får mat og beskyttelse fra vanskelige familieforhold.

  Det er liten tvil om at pandemien har satt familien i en ekstremt vanskelig situasjon. Faren har ikke fått ny arbeidskontrakt med jernbaneselskapet han jobbet i, og derved har familien mistet sin hovedinntekt. I mangel på inntekt tok familien opp et lån for å starte et lite firma for å selge forskjellig materiell til studenter.

  “Samme måned som vi fikk lånet, innførte myndighetene begrensninger på markeder, reiser og stengte alle skoler. Det traff oss hardt. Vi har ikke klart å starte firmaet slik vi planla, og har endt opp med å bruke pengene på mat til barna. Nå har vi ingenting å tilbakebetale lånet med. Alt er så usikkert nå. Hvis ting ikke endrer seg, vet jeg ikke hva som vil skje med oss», sier moren til Emmanuel.

  Som fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag. Tusen takk for at du hjelper Emmanuel og andre barn i Malawi gjennom en vanskelig tid!

 • 11 mai, 2020

  Tiden før korona

  Ved vårt forrige besøk i Malawi levde vi fortsatt i en verden som ikke var rammet av koronaviruset, og livet gikk sin vante gang for Emmanuel og familien. Mye har forandret seg i ettertid. Situasjonen i Malawi er generelt uoversiktlig, men så langt vi vet står det bra til med Emmanuel og familien. Forhåpentligvis vil vi kunne ha en mer oppdatert beskrivelse av deres situasjon i neste oppdatering. Det viktigste nå er selvfølgelig å begrense smittefaren så langt det lar seg gjøre, og vi tar alle forholdsregler for å beskytte Emmanuel, familien, resten av landsbyen og våre ansatte.

  Det vi kan fortelle fra det siste besøket, er at Emmanuel hadde fortsatt den fine framgangen på skolen gjennom tredjeklasse. Spesielt bra gjør han det i favorittfagene matematikk og chichewa (morsmål). Faktisk så bra at han nå har fått «jobb» som støttelærer og hjelper andre i klassen som har litt utfordringer i fagene.

  – Jeg er så glad for at mamma og pappa endelig er hjemme igjen!

  Emmanuel har til vanlig bodd sammen med bestemor fordi foreldrene måtte flytte til byen for å finne arbeid. Det er selvfølgelig ikke lett for en liten gutt å ikke kunne se foreldrene sine i lange perioder, og vi kan jo bare tenke oss hvor glad Emmanuel ble da han fikk beskjed om at foreldrene kom tilbake til landsbyen igjen. Nå gleder hele familien seg over å være samlet, selv om det er stor sannsynlighet for at faren må dra av gårde på nytt for å finne arbeid.

  Siden vårt forrige besøk har Emmanuel også blitt med i skolens barneklubb. Han forteller oss at barna som er med i klubben gjerne blir sett opp til av resten av elevene på skolen. De får gjerne litt mer ansvar når det blir fordelt ut oppgave som skal gjøres på skolen.

  Som de fleste andre land har Malawi nå også stengt skolene inntil videre, og det er uklart når Emmanuel får begynne på skolen igjen. Vårt landkontor i Malawi jobber nå på spreng for å kartlegge hva som kan gjøres av tiltak og informasjonsarbeid for å begrense smittefaren i landet.

  Tusen takk for at du hjelper Emmanuel og andre barn gjennom en vanskelig tid. Din støtte er nå viktigere enn noensinne, og sammen skal vi vinne kampen mot korona!

 • 16 desember, 2019

  Nyttårshilsen fra Emmanuel

  2019 var et år med mange utfordringer for Emmanuel og familien. På grunn av sykdom var Emmanuel mye borte fra skolen den første delen av året. Det gjorde at starten på skoleåret ble litt vanskelig, men takket være faddere som deg har han nå fått behandling og er mye oftere på skolen enn før.

  Nå er Emmanuel godt i gang med tredjeklasse og læreren kan fortelle at den blide gutten allerede har stor framgang. I september var Emmanuel med i et møte arrangert av Redd Barna hvor skolens ledelse, foreldre og elever kom sammen for å snakke om årsakene til at barn er borte fra skolen. Emmanuel var en av dem som snakket på elevenes vegne.

  – Jeg likte å være med på møtet. Det at jeg deltok kan hjelpe andre barn som er i samme situasjon som meg.

  Malawi er et av mange land som preges av klimaendringer. Emmanuels landsby ligger i et utsatt område, og unngikk så vidt syklonen Idai som forårsaket store ødeleggelser i Malawi, Zimbabwe og Mosambik i mars. På grunn endringene i klimaet blir Malawi nå oftere utsatt for sterk vind, tørke eller flom. Ødelagte avlinger skaper enorme utfordringer for lokalsamfunn som hovedsakelig livnærer seg av jordbruk.

  For å finne jobb og tjene penger til familien, hadde Emmanuels foreldre ikke noe annet valg enn å flytte inn til nærmeste by mens han og søsknene ble igjen hos bestemor. Uten foreldrene i umiddelbar nærhet, er det ekstra viktig at Emmanuel og andre elever i samme situasjon får god og riktig oppfølging på skolen.

  Med din støtte har lærerne på Emmanuels skole fått videre­ utdanning, slik at de på best mulig måte kan ivareta barn i sårbare situasjoner og deres individuelle behov. På tross av alle utfordringene i hverdagen stortrives Emmanuel nå på skolen.

  Vi gleder oss til å følge ham videre sammen med deg!

 • 1 oktober, 2019

  Siste nytt fra Emmanuel

  Det er første gang vi møter Emmanuel siden han ble valgt til å representere barna i landsbyen. Den blide gutten har alltid et smil på lur, og selv om han har slitt en del med helsen den siste tiden, har han gledet seg til å få besøk.

  Emmanuel er en aktiv og engasjert elev i klassen. Han stiller alltid mange spørsmål og er god til å svare for seg når læreren henvender seg til han. Dessverre har han vært mye bort fra skolen den siste tiden, og læreren hans kan fortelle oss at han ofte bare er på skolen tre dager i uken.

  «Emmanuel er en veldig flink og aktiv elev, men han er dessverre for mye borte fra skolen. Dersom han er her flere dager i uken så vil han bli enda flinkere!»

  De siste tre månedene har Emmanuel klaget over problemer med øynene og hodepine. I følge bestemoren er dette grunnen til at han er så mye borte fra skolen. Nylig var Emmanuel hos legen for behandling, og nå virker det heldigvis som han er på bedringens vei.

  Emmanuel trives godt på skolen de dagene han er i god nok form til å delta. Han er ofte den som tar initiativ og leder gruppeoppgaver. Favorittfaget hans er matematikk, men i det siste har han også blitt flinkere til å lese på det lokale språket chichewa.

  I februar ble Emmanuel nominert av sin lærer til å være klassens representant i skolens natur- og miljøklubb. Klubben møtes hver torsdag, og hovedformålet deres er å gjenopprette vegetasjon i nærområdet. Siden Emmanuel ble med i klubben har de plantet over 350 trær!

  Som fadder sørger du for at elever som Emmanuel får utdanning og muligheten til å skape seg en framtid. Tusen takk for at du gir Emmanuel og klassekameratene god undervisning, skolemateriell og et trygt læringsmiljø! Som Redd Barna-fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag.

 • 13 mai, 2019

  Velkommen til Emmanuel!

  Emmanuel er syv år gammel og går i andreklasse på den lokale skolen i en liten landsby som ligger iden sørlige delen av Malawi. Her bor han sammen med familien sin i et enkelt hus som er laget av murstein med tak av bølgeblikk. Familien består av mamma Happiness (35), pappa Goodson (40), brødrene Chiza (15) og Steven (15) og søstrene Chisomo (12) og Pemphero (2 mnd).

  Etter å spille fotball, er det beste Emmanuel vet å gå på skolen og lære nye ting. Han har ikke ett spesielt favorittfag, men moren forteller at han alltid er nøye med å gjøre alle leksene han får. Når Emmanuel ikke er på skolen eller gjør lekser, må han ofte hjelpe til med forskjellige oppgaver hjemme. Det er en selvfølge for barn som kommer fra fattige familier i Malawi. Men selv for en travel gutt i Malawi, blir det alltid tid til lek og moro sammen med venner.

  Den store familien deler et enkelt hus som er bygget av murstein med sementgulv og tak av bølgeblikk. Huset har fire rom, men ikke innlagt strøm og vann. Hver dag bruker familien minst 30 minutter på å hente vann i brønnen som hele landsbyen deler på. Det finnes ingen helsetjenester i landsbyen, og hvis noen i familien blir syke tar det en time å gå til nærmeste helsestasjon.

  Som de fleste andre i landsbyen lever Emmanuel og familien i ekstrem fattigdom. Foreldrene livnærer seg hovedsakelig av jordbruk, men det de klarer å dyrke er ikke nok til å dekke familiens behov for mat. Det er en daglig kamp for familien å skaffe nok mat på bordet. Derfor må foreldrene og de to eldste brødrene ta strøjobber når sjansen byr seg.

Emmanuel blir representantbarn i Redd Barna.