Chawa

🇲🇼

Bor: Malawi
Alder: 7 år
2. klasse

Chawa er 7 år gammel og det beste hun vet er å gå på skolen og lære nye ting.

Med din støtte

Som fadder støtter du arbeidet som sikrer Chawa og hennes medelever bedre undervisning, og et godt læremiljø. Med din hjelp gir Redd Barna lærerne på Chawas skole systematisk opplæring og støtte, slik at de kan gi barna en god skolehverdag med trivsel og riktig læring. Din støtte sørger også for at elevene på skolen får bøker og annet skolemateriell.

Vi gleder oss til å følge Chawas reise videre med deg!

 • 13 mai, 2019

  Velkommen til Chawa

  Chawa er syv år gammel og går i andreklasse på den lokale skolen i en liten landsby som ligger helt nord i Malawi. Her bor hun sammen med familien sin i et enkelt hus som er laget av murstein med tak av bølgeblikk. Familien består av mamma Mary (28), pappa Sten Zimba (30), broren Luckwell (10) og søstrene Brenda (5) og Bettie (1).

  Det beste Chawa vet er å gå på skolen og lære nye ting. Men det tok litt tid før foreldrene ville sende den lille jenta på skolen. Chawa er nemlig født med nedsatt funksjonsevne, og mangler en del av høyre arm. Foreldrene var redd for at hun skulle bli mobbet, men i dag er Chawa en glad skolejente på lik linje med de andre elevene i klassen selv om hun har noen ekstra utfordringer. Når Chawa ikke er på skolen eller gjør lekser, må hun ofte hjelpe til med forskjellige oppgaver hjemme. Men selv for en travel jente i Malawi, blir det tid til lek. Chawa liker å være sammen med vennene sine, og da spiller de forskjellige spill og hopper strikk.

  Den store familien deler et enkelt hus uten innlagt strøm og vann. Hver dag må familien hente vann i brønnen som hele landsbyen deler på. Det finnes ingen helsetjenester i landsbyen, og hvis noen i familien blir syke må de gå flere kilometer til nærmeste helsestasjon.

  Som de fleste andre i landsbyen lever Chawa og familien i ekstrem fattigdom. Foreldrene jobber som dagarbeidere i landsbyen og tar de jobbene de kan få. Men arbeidsløsheten er ekstrem i området (98% arbeidsløshet), så det er en daglig kamp for familien å skaffe mat på bordet. I tillegg har de et lite stykke med jord hvor de dyrker mais, men det er på langt nær nok til å dekke familiens behov for mat. Det gjør at Chawa sjelden spiser mer enn ett eller to måltider om dagen.

Chawa blir representantbarn i Redd Barna