Foto av dame som åpner for bestefar, mor og datter som bører bøsse. TV aksjonen Redd barna 2023

Bli bøssebærer du også: en morfar, en datter og et barnebarn har skapt verdens fineste familietradisjon. Hvert år går de tre generasjonene sammen med bøsse for TV-aksjonen. – Det er en gave til oss, sier de.

– Det er kult at morfar har gitt oss denne arven. Det er en tradisjon jeg også vil føre videre til mine egne barn en dag!

Emma Josefine Selmersen (15) var bare 4–5 år første gang hun gikk med bøsse for TV-aksjonen. Sammen med mamma Ingebjørg Slotte (43) og morfar Sveinung Danielsen (79) banker hun på dørene på idylliske Østerøya utenfor Sandefjord en søndag i oktober hvert eneste år. Målet er å samle inn mest mulig penger til årets gode formål.

Morfar kjenner alle

– Det er gøy å møte folk i døra. Ikke alle vet hvem jeg er, men de vet alltid hvem morfar er, smiler Emma.

Sveinung har gått med bøsse for TV-aksjonen siden 1970-tallet og kjenner de fleste i området. Derfor tar runden alltid ekstra lang tid.

– Vi er alltid de siste som leverer inn bøssen på aksjonsdagen. Det er så hyggelig å snakke med alle vi møter. Dessuten er det mange tomme sommerhytter her i oktober og langt mellom husene, så vi må ta bilen for å rekke å besøke alle. Folk blir skuffet om vi ikke kommer, forteller han.

Kronemannen

Familien har mange fine minner fra bøsserundene og noen besøk husker de ekstra godt.

– Det var en som vi kalte kronemannen, for han hadde boks med mynter han hadde samlet gjennom året for å gi til TV-aksjonen. Vi puttet en og en mynt på bøssa, så det tok litt tid. Det var et bilde av Onkel Skrue på den boksen, minnes Emma.

En annen gang fikk familien en kjempestor selvplukket sopp de kunne spise til middag, og noen ganger får de servert kaffe i døra.

– Vi blir alltid tatt godt imot, og folk her er veldig gavmilde. Det er så fint når vi kan levere inn tunge og viktige bøsser, og vite at vi er med på å gjøre en liten forskjell for vår verden. Det er en familiearv verdt mer enn gull og annen rikdom, sier Ingebjørg.  

En gave i seg selv

Morfar Sveinung er glad for å føre dugnadsånden videre og at familien er samlet om en så fin oppgave.

– Det å gjøre noe for andre, gir den største gleden. Hvert år har TV-aksjonen fantastiske formål, og i år er vi glade for å hjelpe Redd Barna. Krig er blitt ekstra nært nå, så dette er veldig aktuelt.

22. oktober går de årets viktigste søndagstur for barn rammet av krig og konflikt. Alle tre gleder seg og vil gjøre alt de kan for at Redd Barna får en rekordhøy innsamling.

– Det er snakk om noen få timer av livet, og det har så stor betydning. Det er en gave til oss å få være med på dette, sier Ingebjørg.

Familiens tips til bøssebærere:

  1. Møt alle med et godt, åpent smil.
  2. Vær engasjert i oppgaven.
  3. Vit hva pengene går til.
  4. Gi alternative betalingsmåter – som en lapp med Vipps-nummeret.
  5. Det er gøy med litt konkurranse – prøv å slå nabokommunen.

Dette kan pengene fra én bøsse gi (1200 kr):

  • Sekk, bøker og skrivesaker til seks elever
  • Fosterfamilie i en måned og skolesaker til ett barn
  • Ti barn som har flyktet til Norge kan dra på kino, for å se filmen de andre barna snakker om
  • Leker, tegnesaker og hobbyutstyr til to barnegrupper
  • Bind og tamponger til åtte jenter, som gjør det lettere å dra på skolen også når de har mensen