Meskerem er en utadvendt jente som trives godt på den lokale skolen i landsbyen Lyamba Kebele. Her bor hun sammen med mamma, pappa og tre brødre. Selv om Meskerem ikke er store jenta, har hun faste oppgaver hun må utføre hjemme. Det beste Meskerem vet, er å gå på skole og lære nye ting. Hun er en av de beste elevene på skolen og hjelper ofte andre elever med skolearbeidet.

Vårt arbeid for utdanning i Etiopia

Målet er å øke antall barn som får skolegang med god kvalitet. Siden 2008 har Internasjonale Redd Barna:

Bygd 798 skolebygg og 106 førskolebygg

Gitt medisinsk hjelp til 6888 skoleelever

Gitt skolemat til 50 000 barn

 

Delt ut 2 603 077 lærebøker og hefter

Opplæring av 17 800 lærere og annet skolepersonell

Meskerem gleder seg til nytt skoleår

Desember 2018

Et nytt år går mot slutten for Meskerem og familien. Det har vert et tøft år for familien. Meskerems far har vært plaget av sykdom og ikke hatt mulighet til å jobbe. Farens helsetilstand har nå bedret seg, men han er fortsatt arbeidsløs. Det har satt familien i en ekstremt vanskelig situasjon økonomisk.

Før skolen begynte i september, skjønte jeg at foreldrene mine ikke hadde penger til skolemateriell (i Etiopia må elevene kjøpe skrivebøker, blyanter, penner og annet materiell selv). Jeg var fortvilet og visste ikke hva jeg skulle gjøre, men heldigvis ordnet det seg til slutt, forteller Meskerem med et stort smil. Med hjelp fra faddere som deg, fikk nemlig Meskerem og 50 andre barn i samme situasjon, alt det de trengte av materiell til hele skoleåret.

Meskerem gjør det fortsatt veldig bra på skolen, og er en av de beste elevene i klassen. I tillegg er hun like aktiv i skolens jenteklubb, og bruker mye tid og energi på å jobbe for å forbedre jenters situasjon på skolen. I Norge er det en selvfølge at både jenter og gutter har de samme rettighetene på skolen, men slik er det dessverre ikke alltid i Etiopia. Derfor er Meskerem overbegeistret over at jentene nå har fått egne toaletter på skolen som Redd Barna har satt opp med din støtte.

Når Meskerem ikke gjør lekser eller leker med venner, bruker hun mye tid på å stelle med sauene som familien fikk i sommer. Sauene gir familien melk og en liten inntekt, og er deres mest dyrebare eiendeler.

Jeg elsker sauene! De er det beste som har skjedd med familien vår i år, sier Meskerem.

Den etiopiske kalenderen er ganske forskjellig fra den vi kjenner, og Meskerem feiret derfor nyttår i september. Nå gleder hun seg til jul, som heter «Genna» på etiopisk. Men hun må vente litt lenger enn oss her i Norge, siden julaften ikke er før i januar.

Jeg gleder meg masse til jul! Da er jeg alltid sammen med vennene mine. Mest av alt ønsker jeg meg at pappa blir helt frisk og får en god jobb, sier Meskerem og hilser til alle i Norge.

Jeg blir aldri lei av å lære nye ting!
– Meskerem

 

UROLIGHETER I LANDET

Etiopia har hatt meget rask økonomisk vekst, men likevel har det vært stor misnøye blant befolkningen de siste årene. Det førte til at det brøt ut opptøyer og protester som til slutt ga unntakstilstand flere steder i landet. Den politiske situasjonen er for øyeblikket stabil etter at den nye statsministeren har gjennomført en rekke tiltak som befolkningen har ønsket. Meskerem og familien har ikke blitt direkte berørt av konflikten, men i landsbyen er de fortsatt bekymret for at den skal blusse opp igjen. For selv om situasjonen for øyeblikket er stabil, er det ingen tvil om at det fortsatt er store politiske spenninger i landet. 

TRE ÅR MED FORANDRINGER

Det har gått tre år siden Redd Barna startet opp prosjektet i Meskerems landsby. Med hjelp fra faddere som deg, har det skjedd store forandringer i Meskerems skolehverdag. Meskerem og de andre elevene har fått nytt skolemateriell og lærere som gir god undervisning. De har også fått tilgang til rent vann og separate toaletter for jenter og gutter. Barn med spesielle behov eller handicap har fått et tilrettelagt skolemiljø, og skolens lesesal er nylig oppgradert med nye stoler, pulter og bøker.

Vi tar farvel med en smilende Meskerem, og gleder oss allerede til neste møte. Tusen takk for at du gir barn som Meskerem tilgang til utdanning. Som fadder gjør du en stor forskjell i barns liv. Hver dag.

Vår tid med Meskerem

Under har vi samlet noen av høydepunktene fra vår tid med Meskerem.

Bli kjent med flere av barna du er med på å hjelpe