Revidert nasjonalbudsjett: – Katastrofalt kutt i bistand til verdens fattige

1 av 7 bistandskroner går til Norge. Redd Barna mener det er tragisk at regjeringen vil sende regningen til verdens fattigste.

Imran leker med andre barn
Alle barn skal ha rett til trygg skole og lek! Foto: Redd Barna.

Regjeringen foreslår et kutt i bistand på 4 milliarder i revidert statsbudsjett, og tar særlig fra postene som skulle gått til utdanning, menneskerettigheter og bekjempelse av vold mot kvinner og jenter. Pengene skal i stedet brukes til å finansiere flyktningeresponsen her hjemme i Norge.

Regjeringen tar fra de fattigste for å dekke utgifter i eget land, og det i en tid der mange utviklingsland er rammet av ekstraordinære kriser.

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna

– Det er komplett uforståelig at Norge, som på grunn av krigen i Ukraina, tjener hundrevis av ekstra milliarder på økte olje- og gasspriser, skal bli den største mottakeren av norsk bistand i 2022. Regjeringen tar fra de fattige for å dekke utgifter i eget land, og det i en tid der mange utviklingsland er rammet av ekstraordinære kriser, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.

553

millioner kroner mindre til utdanning.

140

millioner kroner mindre til arbeid for likestilling og kvinners rettigheter

442

millioner mindre til sivilsamfunnet og arbeidet med menneskerettigheter

Lange og Redd Barna mener at vi beveger oss stadig lengre vekk fra bistandens formål om å bekjempe fattigdom og ulikhet i utviklingsland.

– Norge skal selvsagt ta imot de ukrainske flyktningene på en god måte, men vi mener Norge er rike nok til å få til dette uten at det må gå på bekostning av langsiktig utviklingsarbeid andre steder i verden, sier Lange.

1,5 millioner barn blir frarøvet sin rett til utdanning

Redd Barna mener kuttet ikke kunne kommet på et verre tidspunkt. Pandemien har ført til at millioner av barn har mistet verdifulle skoleår, og allerede før pandemien var utdanning underfinansiert. Støre-regjeringen kutter nå i utdanningsstøtten for andre gang på under ett år.

– Verden står midt i en utdanningskrise uten historisk sidestykke. Millioner av barn er ennå ikke kommet tilbake til skolene etter pandemien, og et kutt i utdanningsstøtten fra Norge er det motsatte av det de barna trenger nå. Ifølge våre beregninger er et konservativt estimat at 1,5 millioner barn nå vil bli frarøvet sin rett til utdanning, sier Lange.

Bistandskutt – katastrofalt eller helt nødvendig?

Se opptak fra frokostdebatten på Kulturhuset 19. mai, der Norad-direktør Bård Vegar Solhjell, Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange, økonomiprofessor Kalle Moene, og stortingspolitikere fra SV, MDG, Høyre og KrF deltok.

Kutt i støtten til likestilling og menneskerettigheter

140 millioner kuttes i støtten til arbeidet for likestilling og FNs arbeid med kvinners rettigheter. Viktig framgang de siste tiårene står i fare for å bli reversert.

– Kvinner, unge jenter og personer med ulik funksjonsevne er de som ble hardest rammet av pandemien globalt. Viktig framgang fra de siste tiårene står i fare for å bli reversert eller gå tapt. Det er svært bekymringsfullt at barneekteskap, tenåringsgraviditeter og andre former for kjønnsbasert vold øker. Norge bør øke støtten til disse gruppene, ikke redusere den, sier Lange.

Til tross for krigen i Europa, reduserer regjeringen støtten til sivilsamfunnet og arbeidet med menneskerettigheter med 442 millioner kroner.

– De siste månedene har vist oss hvor viktig det er å støtte menneskerettighetsforkjempere som kjemper med livene sine som innsats for en tryggere og mer rettferdig verden. At Norge kutter støtten til menneskerettigheter samtidig som vi har krig i Europa er rett og sett uforståelig, sier Lange