Rapport: De mest sårbare barna får ikke beskyttelsen de trenger

Barn i nødsituasjoner og humanitære kriser er ekstra sårbare. En fersk rapport viser at innsatsen for beskyttelse av disse barna er sterkt underfinanisert.

Ghadeer (6) mistet foreldrene sine etter et luftangrep i Aleppo
De mest sårbare barna får for lite beskyttelse, viser ny rapport. Ghadeer (6) mistet foreldrene sine etter et luftangrep i Aleppo.
Foto: Redd Barna / ATAA Humanitarian Relief Association

Barn er blant de mest sårbare i nød og kriser. De har høy risiko for ende opp i barnearbeid eller barneekteskap, de blir oftere misbrukt og utnyttet. De har høyere risiko for å miste livet.

Likevel er det store mangler i finansieringen av beskyttelse av disse barna.

Tallene fra midten av september viser at mindre enn 10 prosent av det som trengs i responsen er dekket.

– Dette går ut over barn hver eneste dag ettersom barn blir rekruttert, misbrukt og blir ofre for menneskehandlere. Mekanismene som skal beskytte dem er ikke på plass, sier Audrey Bollier, koordinator for the Alliance for Child Protection in Humanitarian Action.

Flere trenger beskyttelse

Den nye rapporten inneholder en analyse av 19 humanitære responsplaner fra 2019. Det viser seg at bare 2 prosent av etterspurt finansiering i responsplanene er finansiering av tiltak for beskyttelse av barn.

Mindre enn halvparten av dette beløpet ble tildelt de humanitære organisasjonene som jobber med responsen.

Siden utbruddet av covid-19 har antallet barn som trenger beskyttelse bare økt.

– Å nå ut til mest sårbare barna – de som kan være ofre for vold og overgrep, barn som har blitt skilt fra familiene sine, eller barn tilknyttet væpnende grupper – er komplekst og sensitivt. Det krever dyktige fagfolk over tid. Rapporten viser at vi er langt fra en der vi bør være med hensyn til finanseringen, sier Alison Sutton, Global Director Child Protection i Redd Barna.

Redd Barna: – Må mer enn dobles

Redd Barna mener at den humanitære innsatsen for beskyttelse av barn må mer enn dobles. Dersom det internasjonale samfunnet ikke reagerer, vil barn i nødsituasjoner stå uten psykososial støtte, møte alvorlig risiko for misbruk, vold eller til og med død.

Arbeidet med å gjenforene enslige og atskilte barn med familiene vanskeliggjøres, og flere barn vil bli utsatt for utnyttelse, barnearbeid og barneekteskap.

Organisasjonene ber givere og myndigheter fullt ut finansiere beskyttelse av barn i kriser, og om at det investeres i å bygge kapasitet, spesielt hos lokale aktører, for å sikre at kvalifisert hjelp og støtte når frem til de mest sårbare barna i verden.