Norges rikdom: Folkets råd for en bærekraftig framtid
Folkepanelet har talt: Norge må forvalte sin rikdom mer langsiktig, ansvarlig og rettferdig – til det beste for både dagens og framtidens generasjoner.

Hva slags land ønsker vi at Norge skal være i framtiden? Hvordan skal vi bruke det vi har –
rikdom, kunnskap og muligheter – til det beste for oss selv, verden og dem som kommer etter oss? Dette har 56 helt vanlige og tilfeldige utvalgte nordmenn nå svaret på.
Fra januar til april 2025 har de møttes en rekke ganger, fått ekspertkunnskap, reflektert individuelt og i grupper før de har samlet seg om 19 anbefalinger for hvordan Norge kan bruke sin rikdom til det beste for verden, oss selv og kommende generasjoner.
Visjonen
Panelet ønsker å bruke Norges felles ressurser på en måte som både fremmer trygghet og livskvalitet, og som bidrar til bærekraftig utvikling nasjonalt og globalt. Den ser for seg et framtids-Norge som:
Tar vare på naturen og klimaet – og viser vei i kampen mot klimaendringene
Bruker oljepengene på en måte som gjør verden bedre – ikke bare rikere
Styrker demokratiet og lar flere få være med og bestemme
Bygger et trygt og inkluderende samfunn for alle – uansett bakgrunn, alder eller bosted
Politikere som tenker langsiktig, ikke bare på neste valg, men på neste
generasjon, og generasjonene deretter
Framtidspanelets anbefalinger
På panelets siste samling stemte de over alle forslagene som var jobbet frem. De forslagene som fikk mer enn 75% oppslutning inngår i panelets samlede anbefalinger. Disse er inndelt i fem temaer:
Oljefondet – folkets fond – felles ansvar
Styrke demokratiet, tilliten og den kritiske tenkningen
Vise solidaritet, ta globalt ansvar og drive frem samarbeid
Prioritere bærekraftig utvikling
Et sterkere Norge
De 19 anbefalingene:
Om anbefalingene våre blir tatt på alvor, håper vi Norge blir et land som andre kan se opp til – en nasjon vi kan være stolte av.
Framtidspanelet
Demokrati i praksis
Framtidspanelet har bestått av et representativt utvalg av befolkningen, trukket ut gjennom et såkalt stratifisert lotteri. Det gjør at deltakerne speiler mangfoldet i samfunnet. De er lærere, elever, pensjonister, småbarnsforeldre, studenter og ansatte i både privat og offentlig sektor. De bor i byer, tettsteder og bygder, fra nord til sør og øst til vest, og de har ulike bakgrunner, erfaringer og meninger med seg inn i møter og samtaler.

Disse har forpliktet seg til å ta i mot rådets anbefalinger
Redd Barna
Kirkens Nødhjelp
LNU
Caritas
WWF Verdens naturfond
Langsikt – tankesmien for langsiktig politikk
Framtiden i våre hender.
Verdier som fellesskap, samarbeid og respekt for andre mennesker har vært sentrale i panelets diskusjoner. De har også reflektert over nødvendigheten av at framtidige generasjoner skal ha de samme mulighetene som de selv har hatt, hvilket har skapt en dypere forståelse for at ressursene ikke kan forvaltes utelukkende ut fra økonomisk vinning, men med et tydelig etisk rammeverk.