Mosambik: Forener klimatilpasning og sosial beskyttelse

Redd Barna lanserte nylig et klimatilpasningsprosjekt sammen med mosambikanske myndigheter – et prosjekt som vil gjøre nær én million mennesker bedre rustet til å møte klimaendringene som rammer hverdagen deres så hardt.
– Mosambik er et av verdens mest sårbare land for klimaendringer. Derfor er det avgjørende, særlig for den oppvoksende generasjonen, å finne konkrete metoder å møte utfordringene med, sier Ina Bøe, leder for institusjonelle partnere i Redd Barna.
Gjennom dette nystartede prosjektet skal Redd Barna bidra til å bygge bærekraftige inntektsmuligheter for sårbare familier, og styrke deres tilpasningsevne. Samtidig er en viktig komponent i prosjektet å bidra til at samfunnet som helhet får styrket sin kapasitet, gjennom distriktsutvikling, lokale handlingsplaner og budsjettering. Derfor er samarbeidet med landets myndigheter så sentralt.
Prosjektet er nå lansert både på nasjonalt nivå og i alle de tre provinsene det skal rulles ut i.

– Fattigdom er ofte en av de viktigste grunnene til at barn ikke får gå på skole. Spesielt er jenter i faresonen for å falle ut av skolen fordi de giftes bort eller blir gravide i ung alder, forteller Ina Bøe.
– Dette arbeidet forener klimatilpasning med sosial beskyttelse, rett og slett fordi de to henger svært tett sammen. Ved å styrke motstandsdyktigheten i omgivelsene deres, vil barna få bedre muligheter, forklarer hun.
Lokalt forankret
Prosjektet skal sikre at politikk som utformes tar hensyn til klimaendringene, på både nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå. Særlig gjelder dette tørke, som preger lokalsamfunnet i stor grad.
Prosjektet skal bidra til å styrke kompetansen hos lokale organisasjoner og befolkning, for at lokalsamfunnet skal kunne delta aktivt i utviklingen av lokale klimaplaner.
Regjeringen i Mosambik har som mål å koble sosiale- og velferdsordninger med klimaplaner, og har gått inn med egenfinansiering for at dette prosjektet skal bidra til å oppnå målet. En sentral del av programmet blir derfor å koble nasjonale og lokale planer for klimatilpasning med et eksisterende statlig program som gir kontantoverføringer og sosialhjelp til sårbare mennesker som lever i ekstrem fattigdom, men som er i stand til å jobbe. Disse menneskene skal få sosialhjelp gjennom kontantoverføringer i bytte mot deltakelse i kommunalt arbeid. Slik kan flere inkluderes i lokal verdiskapning.
Dette er noe av det vi skal gjøre:
- Gjøre landbruket mer motstandsdyktig mot tørke
- Sørge for mer klimarobust husdyrforvaltning
- Etablere bærekraftige småbedriftskooperativer sammen med unge voksne
- Gjøre matproduksjon mer klimarobust, gjennom effektive hydroponiske teknikker; det vil si å dyrke i et system uten jord, altså direkte i vann.
- Utvikle mer bærekraftige produkter som høstes fra naturen, som for eksempel honning
- Styrke markedsadgang gjennom kooperativer
Støttespillere
Prosjektet har fått navnet LINK på grunn av sin rolle nettopp i å forene to samfunnsoppdrag. I tillegg til tett samarbeid med lokale partnere og barne- og ungdomsorganisasjoner, er prosjektet støttet av Det Grønne Klimafondet, Norad, Grieg Foundation og Dag Strand Nielsen og familie stiftelse.

– Støtten fra både Grieg Foundation, Norad og Dag Strand Nielsen med familie stiftelse har vært helt avgjørende. Uten den hadde vi ikke fått tilslag hos Det Grønne Klimafondet, som legger stor vekt på at andre er med å samfinansiere prosjektet, understreker Ina Bøe. – Med disse midlene kan vi sørge for at prosjektet favner bredt, og dermed vil få enorm praktisk betydning for opp mot én million mennesker. Det er helt fantastisk, avslutter hun.
Alle foto: Redd Barna