Barna vil ha Arbeiderpartiet til makten!

Nesten 70.000 barn har stemt i årest Barnas Valg, og Arbeiderpartiet går seirende ut – både som største parti og som det partiet med størst vekst.

Hadia Tajik viser frem trofeet etter Arbeiderpartiet vant Barnas Valg 2021. Bak henne står programlederne fra Barnas Valgshow og resten av teamet
Nestleder i Ap, Hadia Tajik, med trofeet etter Arbeiderpartiet vant Barnas Valg 2021.

Hadde barna fått bestemme hadde det altså blitt regjeringsskifte. Men regjeringsalternativet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville akkurat ikke fått nok mandater til å kunne danne en flertallsregjering, og ville vært avhengige av støtte fra Rødt eller MDG.

Vinner for tredje gang på rad

Med 25% av stemmene vant Arbeiderpartiet klart foran Høyre som ble nest største parti, med 13,5% av stemmene. Men Høyre har også den største tilbakegangen fra Stortingsvalget for 4 år siden. Rødt kaprer tredje plassen med 10,6%, og Senterpartiet er det eneste partiet som har sett en økning hvert år.

Grafikk som viser den prosentvise fordelingen av stemmene etter Barnas Valg 2021
Resultat og stemmefordeling etter Barnas Valg 2021

Barnas Valg ble første gang arrangert før Stortingsvalget i 2017. Barna fikk også gi stemmer ved Kommunevalget for to år siden. Dette er altså tredje gang Barnas Valg arrangeres, og alle tre årene har Arbeiderpartiet trukket det lengste strået.

Lover å levere på barnas forventninger

Grafikk som viser mandatfordelingen på Stortinget etter Barnas Valg 2021
Mandatfordeling på Stortinget er preget av et solid rødgrønt flertall hvis barna får bestemme.

Det var Hadia Tajik som tok imot trofeet under Barnas Valgshow der vinneren ble annonsert i dag.

– Dette er en klar beskjed, barn og unge har forventninger til Arbeiderpartiet, og da må vi levere på det og, hvis vi kommer i posisjon til det etter Stortingsvalget, sa Tajik.

I sin takketale understreket Tajik at det skal være plass til alle i den norske skolen, og at ingen skal være alene. Hun kom også med noen tydelige løfter til barn og unge, hvis de vinner Stortingsvalget på mandag.

Vi kommer til å prioritere at det blir flere lærere i skolen, flere miljøarbeidere og lettere tilgang til helsehjelp, hvis man trenger det.

Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpariet

Rødgrønn bølge

Hele den rødgrønne siden fikk tilsammen 113 mandater, så man kan trygt si det går en rødgrønn bølge over barne- og ungdomsskolene i landet. Den borgerlige siden står igjen med totalt 56 mandater.

Alle de små partiene endte også opp over sperregrensen, og ville fått utjevningsmandater.

Grafikk som viser resultatet av stemmegivningen i Barnas Valg 2021 sammenlignet med tidligere år. 1
Resultatet av stemmegivningen i Barnas Valg 2021, sammenlignet med resultatene fra Barnas Valg ifm kommunevalget i 2019 og Stortingsvalget i 2017.