Barna om årets fredspris: – Vinnerne er ikke redde for å avsløre hemmeligheter i landet sitt

Nobels fredspris 2021 går til to journalister for deres kamp for ytringsfrihet i Russland og på Filippinene.

Tolvåringene Abrar og Stella fra Redd Barnas festkomité sitter ved et bord på Nobelsenteret og blir intervjuet av kameramann fra NRK Super i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.
Abrar og Stella fra årest festkomité blir intervjuet av NRK Super. Fotograf: Ingvill Lindtner Storesund

Blant hele 329 kandidater falt Nobelkomiteens valg til slutt på journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

– Jeg synes de har gjort en fantastisk jobb. De er ikke redde for å avsløre hemmeligheter i landet sitt. Nå gleder jeg meg til å arrangere fest for dem i desember, sier Abrar (12), som er en del av Redd Barnas festkomité.

Det er høstferie, og kun to ut av de tolv barna som er med i årets festkomite har møtt opp på tildelingen av fredsprisen, men Abrar (12) og Stella (11) synes det er både gøy og utfordrende å representere hele festkomiteen. De gleder seg til å møte vinnerne og lære mer om dem og det arbeidet de gjør.

– En velfortjent pris

– Journalisters oppdrag har aldri vært viktigere enn i dag. Dette vil gi oss masse energi til å fortsette å kjempe, sa Ressa til TV 2 i forbindelse med kunngjøringen.

Journalisters oppdrag har aldri vært viktigere enn i dag.

Vinner av Nobels fredspris 2021, Maria Ressa

Redd Barna er imponert over arbeidet Maria Ressa og Dmitrij Muratov har gjort for å fremme menneskerettigheter og kjempe for ytringsfriheten under krevende forhold. 

Tolvåringene Abrar og Stella fra Redd Barnas festkomité er klare for sending og utdelingen av Nobels fredspris utenfor Nobelsenteret med regnjakker og paraplyer.
Abrar og Stella er klare for opptakelser utenfor Nobelsenteret. Fotograf: Ingvill Lindtner Storesund

– Demokrati og pressefrihet er under press flere steder i verden, og dette er en tydelig anerkjennelse av Ressas og Muratovs viktige arbeid for å fremme det frie ord. Vi i Redd Barna gratulerer fredsprisvinnerne med en velfortjent pris, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna. 

Egen fredsprisfest for 24. gang

Hvert år inntar Redd Barna Nobels Fredssenter for å lage en skikkelig fredsprisfest. Arrangementet er laget av barna selv og huset fylles ofte av fasjonable gjester.

En gjeng 7.-klasseinger fra Vålerenga, Kampen og Grünerløkka skole jubler utenfor Nobels Fredssenter
Festkomiteen som skal arrangere Redd Barnas Fredsprisfest 2021. Bak fra venstre: Sigurd, Stella, Molly, Greta, Abrar, Frede, Sigurd og Myr. Foran fra venstre: Leah, Hafsa, Unni og Ada

I fjor ble arrangementet avlyst på grunn av pandemien, men det er det planer om å gjøre opp for i år. Når festen går av stabelen for 24. gang den 10. desember, blir det sørget for å hedre både årets og fjorårets vinner av Nobels fredspris.

Tradisjonen tro er det et knippe 7.klassinger som står for planlegging og produsering av arrangementet, og i år er det tolv spente elever fra Kampen, Vålerenga og Grünerløkka skole.

Redd Barnas Fredsprisfest
  • Arrangeres 10. desember, samme dag som fredsprisen deles ut.
  • Har vært en del av det offisielle programmet for Nobels fredspris siden 1997.
  • Er én times show hvor barn intervjuer fredsprisvinneren/e og kjente artister opptrer.
  • Lages av syvendeklassinger og hvor barna er programledere, presseansvarlige og produsenter.
  • Passer for elever på 7. trinn.
  • Blir i år arrangert på Nobels Fredssenter.
  • Streames live på denne nettsiden.