5 foreldretips
om bildedeling

Spør om lov til å dele bilder
Spør egne barn om lov til å legge ut bilder av dem. Gjør det lett for dem å si nei. Selv om du synes et bilde er fint er det ikke sikkert at barnet liker det, barn er forskjellige. Ønsker du å legge ut bilder av andres barn skal både barnet selv og foreldrene gi sin tillatelse.

 

Ikke ta eller del utleverende bilder
Sett deg selv inn i barnets situasjon. Voksne vil ikke godta å bli tatt bilde av i øyeblikk som oppleves krenkende. Still kontrollspørsmålet; ville jeg lagt ut dette bildet om det var meg selv? Barn har rett til å behandles med samme respekt som voksne.

 

Ha fokus på situasjoner og opplevelser
Tenk på hva du ønsker å formidle og hva du ønsker å dele med andre av felles opplever med barn. Ta bilder av en situasjon der barnet ikke er i fokus alene. Situasjonsbilder kan være bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet i bildet. Hvem som er med på bildet er da mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet. Fokuser på hyggelige og morsomme situasjoner.

 

Del bilder i lukkede grupper
Det er hyggelig å dele bilder av barna med besteforeldre og venner. Derfor er det fint å dele i lukkede grupper kun med dem man velger selv å dele med. Bruk personverninnstillinger og begrens tilgangen til hvem som kan se bildene.

 

Husk at bilder kan misbrukes
Ikke del bilder av lettkledde og nakne barn. Alle bilder kan kopieres, deles og brukes i sammenhenger du ikke har kontroll på. Bildet kan misbrukes og settes inn i helt andre situasjoner enn de er tenkt. Ta forholdsregler før du deler bilder i åpne fora.

 

BARN OG UNGE HAR FORTALT REDD BARNA:

«Spør oss før du deler bilde av oss. Selv om du synes bildet er fint, er det ikke sikkert vi synes det. Og barn er forskjellige, noen vil synes det er greit, andre ikke. Derfor må du alltid spørre først.»Få oppdatering og tips fra Redd Barna

Hold deg oppdatert på Redd Barnas arbeid i Norge og verden, få fine historier, nyttige tips og viktige nyheter. Fordi barndom betyr alt.

Redd Barna har et samtaleverktøy for foreldre om hvordan snakke med barn og unge om kroppspress, nakenbilder og pornografi på nettet; Snakk med oss! Dette kan du laste ned her. Redd Barna har også mer materiell til foreldre om nettvett, og undervisningsopplegg til bruk i skolen og foreldremøter som du kan tipse læreren om å ta i bruk.

Last ned Snakk med oss!
  

Mer materiell finner du her

 

Hvorfor er det viktig å tenke igjennom deling av bilder? 

Selv om man ønsker å dele et bilde av et barn, kan vi ikke vite at barnet selv liker bildet og syns det er greit at bildet blir delt i sosiale medier.

52 prosent av de spurte har delt bilder av barna sine i sosiale medier slik at flere enn venner og familie kan se dem. Kvinner deler flere bilder enn menn gjør. 11 prosent av foreldre har angret på bilder, tekst eller video de har lagt ut av barna sine på Internett, viser Medietilsynets Foreldre og medier-rapport fra 2018.

Voksne bør ta forholdsregler når vi deler bilder av barn i sosiale medier fordi du som voksen:

  • må respektere at barn har rett på privatliv. Spør derfor om barnet vil bli avbildet, og om det er greit  at bilder blir delt i sosiale medier og hvem det skal deles med.
  • har ansvar for at bildene ivaretar barnets integritet. Du som er voksen må også ta stilling til hvordan barnet på sikt vil forholde seg til bilder som ligger ute tilgjengelig på nettet. Kan bildet stille barnet i forlegenhet når de blir eldre?
  • er en viktig rollemodell for barn. Dersom du spør barn om det er greit å dele bilder, lærer barna at man skal spørre om lov før man deler bilder av andre. Det legger et godt grunnlag for at barna gjør det samme i sin kontakt med jevnaldrende i sosiale medier.
  • må ta ansvar for at det ikke ligger private åpent tilgjengelig i sosiale medier som lett kan misbrukes av personer med dårlige hensikter.

 

Synes du flere burde lese dette?