Sudan-blogg-randi-familie

Randi: Arbeidet bærer endelig frukter

Etter en måned med mange frustrasjoner som ”sub cluster”-koordinator begynte arbeidet mitt endelig å bære frukt. Vi har doblet møtevirksomheten til annenhver uke og opprettet to arbeidsgrupper.

Den ene arbeidsgruppa lager nå prosedyrer og informasjonssystemer for arbeidet med familiegjenforening, som flere organisasjoner driver med.

Sudan-blogg_daggsenter

Erfaringer fra de siste par månedene med mange returnerte fra nord, har vist oss at det er mange misforståelser, mangel på rutiner og for få organisasjoner som gjør god saksbehandling. Det er også et problem at lokale myndigheter, som her er statlige, har for dårlig kompetanse og kapasitet. Utdannede sosialarbeidere har et tre måneders kurs. Det har også vært vanskelig å finne penger til flybilletter eller annen transport slik at barna raskt kan gjenforenes med foreldre eller utvidet familie.

Redd Barna og UNICEF etablerer nå en database, som skal kunne brukes av flere organisasjoner, slik at sporing og matching kan skje raskere. Og det skal være samband mellom nord og sør, noe som er kjempeviktig, ettersom mange saker handler om returnerte som mister hverandre underveis, fordi familiemedlemmer reiser på ulike måter eller foreldrene sender barna i forveien. Den andre er etablert for å møte noen av de utfordringene som gatebarna gir oss.

Bordellet utenfra

Antallet gatebarn i Juba og andre større byer i hele det sørlige Sudan har økt veldig de siste månedene med planlagt og spontan tilbakeflytting til det sørlige Sudan. Mange har rømt fra familien på landsbygda, der tilbudet til større barn er arbeid i transittleirene. Andre barn kommer fra fattige familier i byenes slumområder, med demobiliserte soldatforeldre uten pensjon og alkoholproblemer. Andre igjen er tidligere barnesoldater.

<- Bordell for ungjenter

Det ser ut til at prostitusjon er en måte å tjene penger til livets opphold på. Andre gjør småjobber på markedene eller rundt omkring. Sist lørdag var jeg på befaring sammen med en av organisasjonene som driver oppsøkende virksomhet i noen av de verste slumområdene. Vi besøkte også en av bordellene som rekrutterer unge jenter. Her snakket jeg med jenter på 14-15 år som åpenbart var tidligere overgrepsutsatte fra familie og nabolag i slumområdene. Det var rørende å se hvordan den kvinnen jeg gikk sammen med fungerte som ”mamma” for jentene. Hun prøver å få dem ut fra dette miljøet, men tar også vare på dem der de er med å snakke om hiv-smitte og gi dem kondomer. 

Sudan-blogg_barn spiller kort

Det er flere småorganisasjoner som gir noe hjelp til gatebarn, men kvaliteten er variert, for å si det forsiktig. Jeg håper inderlig at Redd Barna kjenner sin besøkelsestid og engasjerer seg i den by-problematikken som er i ferd med å utvikle seg, enten ved å støtte den organisasjonen jeg fulgte eller ved å lage egne tverrsektorielle programmer som også kan gi alternativ inntekt til jentene og til familien. Hittil har programmene hatt mest fokus på landlige forhold. Dette er fortsatt viktig for å demme opp for strømmen fra landsbygda, så innsatsen må økes også der, men det skulle være mulig å gjøre begge deler hvis det er penger nok. 

Synd jeg snart skal reise hjem igjen, forlater mange uløste oppgaver. Men sånn føles det alltid på slutten av korte oppdrag. Trøsten er at jeg har klart å bringe samordningen et lite stykke videre. 

Sudan-blogg-barn_Randi

Synes du flere burde lese dette?

Kommentarer (0)
Legg igjen en kommentar
Captcha Image