Blogg fra Markus i Kambodsja

 • Redd Barnas Markus Aksland forlater snart Kambodsja. Han tar med seg mange inntrykk og minner hjem til Norge.

  To tanker i hodet

  (02.11.2011)

  Så er tiden kommet til å si farvel til Kambodsja. Det gjør oss både glade og triste. Det skal bli godt å være sammen med familie og gamle venner, men trist å si farvel til nye bekjentskaper.

  Les mer

 • Smaken var utmerket; Deep fried children with cheese.

  Ja visst gjör det ont när knoppar brister

  (25.10.2011)

  I dag vil jeg gjøre Karin Boyes ord til mine: Ja visst gjör det ont när knoppar brister, varför skulle våren annars tveka? I går tok vi avskjed med de medarbeiderne som har jobbet for norske Redd Barna Kambodsja – og som ikke har fått en ny jobb i det nye ”Save the Children in Cambodia”.

  Les mer

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  På hodejakt med HR-sjefen

  (22.09.2011)

  I Kambodsja er vi i en intern brytningstid. Helt siden høsten 1988 har Redd Barna jobbet utrettelig for barns rettigheter i dette herjede landet. Fra 1.november 2011 går vi over i en helt ny fase. Norske og australske Redd Barna stenger – og som en fugl føniks oppstår Save the Children Cambodia.

  Les mer

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Kultur, konvensjon og kommunikasjon

  (07.09.2011)

  I arbeidet med å styrke barns rettigheter i Kambodsja hender det ofte at lokal kultur gjør arbeidet komplisert. Der Barnekonvensjonen understreker likeverd, legger den lokale kulturen vekt på hierarki. Når vi fokuserer på verdier som handler om innsyn og klar tale, kan samtalen fort dreie seg om ære.

  Les mer

 • rasmei kampuchea (2)

  Skryt

  (09.08.2011)

  Sitter med en kopp grønn te og hviler på Redd Barnas laurbær, mens jeg blar i de lokale avisene. Vi er på forsiden av Kambodsjas største avis, Rasmei Kampuchea. I går lanserte vi en liten bok som søker å dele våre erfaringer, våre resultater og våre feilsteg gjennom de siste ti årene, i arbeidet med å gi alle barn i Kambodsja tilgang på skole med kvalitet.

  Les mer

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Kambodsja kondolerer

  (25.07.2011)

  Sorgen og sjokket etter det som skjedde i på Utøya og i Regjeringskvartalet på fredag er sterk – og det er vanskelig å sitte så langt fra familie og venner når man trenger trøst og nærhet.

  Les mer

 • overleve1

  Overleve

  (06.07.2011)

  Jeg har nettopp truffet min landsmann Sivun Pen. Han kom til Norge som flyktning i 1991 og er nå bosatt på Sørlandet – hvor han jobber som lærer. Sivun er en av de som overlevde skrekkveldet til de tiltalte i sak 002.

  Les mer

 • firerbanden

  Sak 002

  (27.06.2011)

  I dag startet sak 002 i Røde Khmer tribunalet i utkanten av hovedstaden Phnom Penh.

  Les mer

 • basar

  Muffins for Redd Barna

  (20.06.2011)

  Redd Barnas viktigste inntektskilde er den økonomiske støtten vi mottar fra trofaste givere i Norge. Variasjonen er stor - fra basarbarn til norske hjørnesteinsbedrifter. Den gruppen som står for de største inntektene er fremdeles fadderne.

  Les mer

 • Jay

  De gamle er eldst

  (14.06.2011)

  Kambodsjas historie er voldsom. Overgrepene fra Røde Khmer mot egen befolkning står som kanskje det verste folkemordet i moderne tid. Og selv om Røde Khmer-tribunalet jobber så hardt de kan i en underlig politisk virkelighet for å dømme de mest skyldige – setter statsminister Hun Sen og hans krets av gamle Røde Khmer folk alle mulige hindringer i veien for at det kan bli et rettferdig rettsoppgjør.

  Les mer

 • obos-bladet

  OBOS-bladet

  (30.05.2011)

  Når man bor borte fra Norge over tid, blir den norske virkeligheten litt fjernere for hver dag.

  Les mer

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Juleaften og 17. mai på en gang

  (13.05.2011)

  Etter den årlige turen til Norge var det godt å komme hjem til Phnom Penh tidligere denne uken. Akkurat som i Norge er det mange fridager i mai – selv om de har en noe annen karakter.

  Les mer

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Atsuhito Nakata – R.I.P.

  (08.04.2011)

  Sammen med Atsuhito Nakata (Atsu) og en liten gruppe andre idealister som hadde signert kontrakt med United Nations Volunteers (UNV) kom jeg til Kampong Thom-provinsen høsten 1992. Vi skulle forberede det demokratiske valget som skulle bringe Kambodsja inn i verdenssamfunnet igjen. Arbeidet var til tider skummelt – selv om vi ble beskyttet av både FN-soldater fra Indonesia og en internasjonal politistyrke.

  Les mer

 • Stakk av fra politiet …

  (04.04.2011)

  På lørdag stakk jeg av fra politiet. Etter snart to år her i Kambodsjas hovedstad var begeret fullt. Jeg trenger mer enn begge hender for å telle de gangene jeg har blitt tatt av trafikkpolitiet her i Phnom Penh. Det handler ikke om at jeg bryter trafikkreglene i dette landet hvor de fleste harde trafikanter ikke en gang har førerkort. Det handler rett og slett om at jeg ser europeisk ut – og politiet vet at jeg har dollar i lommeboka.

  Les mer

 • pris

  Gode nyheter fra Japan

  (18.03.2011)

  I disse dager er fokus både i Norge og Kambodsja på Japan.

  Les mer

 • 8mars

  … og på en rismark, blant mygg og fluer …

  (08.03.2011)

  I Kambodsja er kvinnedagen en offentlig fridag. En kunne forledes til å tro at dette betyr at kvinners rettigheter står høyt på agendaen i dette lille landet i Indokina. Virkeligheten er dessverre helt annerledes. Jenter og kvinner står nederst på rangstigen i enhver sammenheng.

  Les mer

 • sethy2

  Utdanning for alle?

  (03.03.2011)

  Redd Barna har jobbet med grunnutdanning i Kambodsja i 20 år. Siden starten har vi jobbet tett med myndighetene – slik at vi på en bærekraftig måte bidrar til at arven etter Røde Khmer til slutt bare er et traumatiserende minne.

  Les mer

 • newborn

  Parallelle universer?

  (16.02.2011)

  Toul, vår faste tuktuk-sjåfør, har akkurat kommet tilbake fra provinsen. Med lånt kamera reiste han i hui og hast til landsbyen sin på grensa mot Vietnam for en uke siden – for å være hjertelig tilstede når kona hans skulle føde sønn nummer tre.

  Les mer

 • pig

  Godt Nytt år!

  (02.02.2011)

  Den kinesiske nyttårsfeiringen er i gang i Kambodsja. Tigeråret er over – og i morgen går vi inn i harens år. Vi har pyntet opp hjemme med en plastikkgullhare.

  Les mer

 • xen

  Det lukkede rom

  (24.01.2011)

  Myndigheten i Kambodsja er nervøse. Stasminister Hun Sen – som har sittet med makten i 26 år (siden januar 1985), har aldri vært spesielt demokratisk anlagt.

  Les mer

 • Nam nam, herlig å spise edderkopp...

  Spiderman

  (17.01.2011)

  Årets første nyttårsfeiring er tilbakelagt (kinesisk og khmer nyttår kommer henholdsvis i februar og april) og på Redd Barna kontoret står alt på hodet.

  Les mer

 • partnere

  Jul i fremmed land

  (17.12.2010)

  Det nærmer seg juleferien med stormskritt – og godt er det. 2010 har vært et aktivt år for Redd Barna i Kambodsja, og vi kan se tilbake på et år fylt av aktiviteter med barns beste som første prioritet. Sammen med våre samarbeidspartnere har vi fått til mye bra. Men vi kan alltid bli enda bedre.

  Les mer

 • Buddha Park

  Laotisk Vigeland

  (08.12.2010)

  Jeg er akkurat tilbake i Phnom Penh etter en rask tur til nabolandet Laos – hvor norske og australske Redd Barna har diskutert enda tettere samarbeid i tiden fremover.

  Les mer

 • Med rød nese i Angkor Wat.

  Den verste julenissen?

  (24.11.2010)

  I dag er det en måned til selveste julekvelden – og en dag til selveste Rødnesedagen. Jula nærmer seg - og i den forbindelse dukker det opp mange flotte julenisser. Men alle er ikke like flotte. Bli med på letingen etter den verste nissen!

  Les mer

 • Tragisk slutt på vannfestivalen!

  (23.11.2010)

  I dag går vi rundt på kontoret i sjokk og vantro. I forbindelse med avslutningen av den årlige vannfestivalen i går kveld mistet hundrevis av unge kambodsjanere livet.

  Les mer

 • Folk har bygget husene sine på stolper for å tilpasse seg den årlige flommen.

  Elva snur!

  (18.11.2010)

  Siden 1200-tallet har kambodsjanerne feiret vannfestival når regntiden tar slutt. Vann er selve livsnerven i dette flate landet – hvor risdyrking står sentralt. Det som i andre land regnes for flom er normalt her – det er derfor folk bygger husene sine på peler.

  Les mer

 • Definitivt ikke heldiggrisen Babe!

  Transportløsninger på kambodsjansk vis

  (19.10.2010)

  I byen jeg kommer fra, Oslo, er det mange som har sterke meninger om offentlige transportmidler.

  Les mer

 • utsikt over Phnom Penh

  Innsikt og utsikt

  (20.09.2010)

  Aktivitetsnivået på utekontoret er høyt om dagen. Planer for neste år skal leveres til Oslo om drøye ti dager. Mange detaljer skal på plass – og mange kulturelle utfordringer skal takles.

  Les mer

 • Den kambodsjanske varianten av isbilen.

  Konkurransedyktig lønn og frynsegoder

  (01.09.2010)

  Engelsk kan være vanskelig som arbeidsspråk. En ting er at jeg som norsk kan slite med å finne de riktige begrepene – på et språk som er nært beslekytet med mitt eget.

  Les mer

 • Sultne ånder

  (23.08.2010)

  I Kambodsja bor det omtrent 14 millioner mennesker. To millioner bor i hovedstaden Phnom Penh. Innflytelsen fra Kina er sterk – og 15 prosent av innbyggerne i hovedstaden er av kinesisk opprinnelse.

  Les mer

 • Pushing the message

  (13.08.2010)

  Det en stor utfordring å drive talsmannsvirksomhet i Kambodsja – i en kulturell sammenheng hvor verdier knyttet til å unngå at motparten taper ansikt står sentralt. På toppen av det har vi et politisk regime som sitter med bukten og begge endene på de fleste områder i samfunnet/samfunnsdebatten.

  Les mer

 • traffic-jam

  Tut og kjør

  (04.08.2010)

  Sommeren går altfor fort. I Norge blir regnfulle juli snart glemt – og gamlelandet fylles av myke augustkvelder – og en lengten etter neste sommer – akkompagnert av Kirsti Sparboes slager fra 1972, ”En sommer er over”. Her i Phnom Penh tenker vi: ”Skal den da aldri ta slutt – denne sommeren!”

  Les mer

 • tasmania

  God sommer!

  (24.06.2010)

  St. Hans og det er ikke fritt for at jeg lengter hjem til bål langs stranden – og bryggedans.

  Les mer

 • Injurierende injurier ...

  (03.06.2010)

  I hvilken grad er det mulig å forstå nyansene i den lokale politiske situasjonen? Etter et snaut år i Kambodsja føler jeg at jeg forstår mindre og ikke mer!

  Les mer

 • byggmakker_ingress

  Folkelig, ryddig og inspirerende

  (26.05.2010)

  Vi har besøk av fire entusiastiske Byggmakker-medarbeidere, Øystein, Vidar, Anton og Kristin. Målet for reisen er å besøke den nye Thlok Tramkang barneskole i Srey Snam distriktet i Siem Reap provinsen – nordvest i Kambodsja.

  Les mer

 • Skulder ved skulder

  (10.05.2010)

  Etter årlig konsultasjone på hovedkontoret i Oslo – og en flott ettermiddag i Kristiansand med Redd Barnas medlemmer i Region Sør, er jeg tilbake i Kambodsja.

  Les mer

 • Cambodian new year

  Godt Nytt År 2554!

  (08.04.2010)

  Som jeg nevnte i februar – her i Kambodsja feirer vi nyttår gang på gang! Neste uke holder Redd Barna-kontoret stengt.

  Les mer

 • Et godt utgangspunkt

  (07.04.2010)

  De siste par månedene har vi vært travelt opptatt med å etablere et utgansgspunkt (baseline) i forhold til det fremtidige arbeidet vårt innenfor utdanningssektoren i Kambodsja.

  Les mer

 • Kangaroo

  Kenguru og isbjørn

  (16.03.2010)

  Her i Kambodsja er vi for tiden to Redd Barna organisasjoner. Vi jobber med ulike problemstillinger, og utfyller hverandre svært godt.

  Les mer

 • 37 grader

  (26.02.2010)

  Vi har forstått at dere har og har hatt vinter og kulde så det holder. Snakket med kollega Tine som befant seg på Lillehammer her om dagen – og da hun fortalte at det var -20 ble jeg jo nyskjerrig.

  Les mer

 • Rapportering

  (15.02.2010) Les mer

 • chinese_new_year_picture

  Godt nytt år!

  (11.02.2010)

  I Kambodjsa feirer vi nyttår gang på gang. Første gang er samtidig med Norge!

  Les mer

 • Skam

  (26.01.2010)

  Vanligvis er jeg ganske stolt over å være norsk. Når jeg bor i et land som sliter med så mange problemer som her i Kambodsja ser jeg hvor fantastisk vi har det i Norge. Jeg forklarer gjerne kambodsjanere om hvordan demokratiske verdier gjennomsyrer samfunnet jeg kommer fra.

  Les mer

 • Kambodsjas Gerhardsen?

  (14.01.2010)

  På forsiden av avisen ”Cambodian Daily” i dag tar jorskjelvet på Haiti mye plass! Den andre nyheten er at det er 25 år siden Hun Sen ble statsminister i Kambodsja. Hun Sen var opprinnelig en lokal Røde Khmer leder øst i landet. Han hoppet av og rømte til Vietnam i 1977.

  Les mer

 • Ganesha

  På pinne(stol) for barna

  (13.01.2010)

  Jeg kjenner tresmaken i baken enda – selv om det har gått flere timer siden jeg steg ned fra scenen på lærerskolen i Phnom Penh. Der var skoleledere fra byens 115 grunnskoler – pluss representanter for utdanningsmyndighetene – og jeg – samlet for å den årlige gjennomhangen av resultater fra året som gikk.

  Les mer

 • Angkor_Wat

  Frigjøringsdagen

  (07.01.2010)

  God nytt år – og vel overstått julefeiring. Her på berget ble det så som så med fråtsingen. Ektefellen fikk amøbedysentri – så i stedet for å gå opp i vekt i jula har det snarere vært omvendt. Idéen Misjonsalliansens folk i Kambodsja lanserte før jul om at alle glade givere i Norge skulle gi 1 krone for hvert gram de gikk opp i løpet av jula hadde brakt lite penger i kassa fra oss.

  Les mer

 • Tunga rett i munnen

  (18.12.2009)

  Det er svært trivelig å sitte på lang avstand fra den kommersielle julefeiringa i Norge. Her på utekontoret er det vidunderlig fritt for Jim Reeves eller Nora Brockstedt som minner oss om at drømmen er en HVIT jul.

  Les mer

 • Ole-fredrik_jul

  Det blir nok jul allikevel

  (14.12.2009)

  I dag er det bare ti dager igjen til jul – så selv om termometeret viser +32 (i skyggen) er det på tide å prøve å tenke seg til at julen nærmer seg med stormskritt! I morgen skal jeg til slakteren for å bestille juleribbe.

  Les mer

 • Ja til EU!

  (07.12.2009)

  I dag hyller vi EU her på utekontoret! Etter mye hardt arbeid i forhold til byråkratiske krav fra Bruxelles har vi klart å slå kloa i 1 250 000,- norske kroner.

  Les mer

 • Den gyldne middelvei?

  (27.11.2009)

  I dag har vi lansert viktig forskning. Rapporten ville hatt tittelen ”Den gyldne middelvei” på norsk – og handler om hvordan man kan minske avstanden mellom tradisjonelle kambodsjanske verdier og verdigrunnlaget i barnekonvensjonen og idéen om barns rettigheter.

  Les mer

 • Fleip eller fakta?

  (19.11.2009)

  I morgen er det 20 år siden FNs generalforsamling vedtok Barnekonvensjonen. Litt av en merkedag! Her i Phnom Penh jobber vi på kontoret med å markere dagen på en spenstig, men verdig måte. Et kort dokumentarprogram på statskanalen kom opp som et forslag som vi så har jobbet videre med.

  Les mer

 • Kambodsja jungelskole

  Bakvendtland

  (11.11.2009)

  På utekontoret prøver vi å holde tritt med utviklingen i gamlelandet hva gjelder svineinfluensa (H1N1). Til tross for lang avstand og langsomme internettforbinelser skjønner vi at mange er redde – og at hjelpen er nær. Vaksineringen av riskikogruppene er snart overstått – og problemet i Norge akkurat nå er kanskje for mye informasjon snarere enn for lite.

  Les mer

 • markus invitation

  Royale invitasjoner

  (26.09.2009)

  Høsten på utekontoret i Phnom Penh preges av lokale helligdager. I september gjorde vi unna Pchum Benh festivalen, hvor kambodsjanere viser respekt for sine avdøde slektninger og konstitusjons­dagen.

  Les mer

 • Kambodsja Motorsykkel

  Khmer Siesta

  (25.09.2009)

  Arbeidsdagen på utekontoret i Kambodsja kan fort bli for lang om en ikke tilpasser seg den lokale døgnrytmen. Kontordagen starter klokka 07:30 - uten noen myk fleksibel ordning for b-mennesker fra Norge.

  Les mer

Eldre innlegg