Redd Barnas Markus Aksland forlater snart Kambodsja. Han tar med seg mange inntrykk og minner hjem til Norge.

To tanker i hodet

Så er tiden kommet til å si farvel til Kambodsja. Det gjør oss både glade og triste. Det skal bli godt å være sammen med familie og gamle venner, men trist å si farvel til nye bekjentskaper.

Det skal bli godt å kunne spenne på seg ski og suse innover marka, men trist å ikke kunne bruke sandaler på jobben hver dag – hele året. Det skal bli godt å slippe å hamstre kaviar og geitost, men trist ikke ha tilgang på det fargerike kambodsjanske kjøkkenet.

Listen over ting vi liker med Norge som Are Kalvø publiserte i kjølvannet av 22.juli har gitt meg mye å tenke på. Det hadde vært en enkel sak for meg å lage en liste over ting kambodsjanere jeg kjenner IKKE liker med samfunnet sitt; Fraværet av offentlig velferd. Mangelen på sosial mobilitet. Dårlig vann. Fravær av retten til å si, skrive, tenke og mene. Mangelen på barneombud. Fravær av lik rett til utdanning. At alle ikke har samme rett til å lykkes, ta utdanning og bli det de vil, uavhengig av kjønn, økonomi og bakgrunn.

Men det er jo nettopp derfor det er så viktig at vi bryr oss – og at norske bistandsorganisasjoner står på i land og regioner hvor listen over hva vi liker er veldig kort. Om alt hadde stått bra til hadde jo ikke vår bistand vært nødvendig.

De siste dagene har jeg fulgt med i debatten i Aftenposten rundt korrupsjon i et norsk bistands-prosjekt i Tanzania. Ifølge Transparency International sin ”Corruption Perception Index” fra 2010 er det slik at på en skala fra 0 (veldig korrupt) til 10 (veldig ren) så havner Tanzania på 2,7 og Kambodsja på 2,1. Norge ligger på 8,6.

I Redd Barna har vi i flere år satt inn ressurser på å utvikle systemer som minimaliserer faren for korrupsjon i prosjektene vi finansierer. Jeg tror med den ene hånden på hjertet og den andre på den siste revisjonsrapporten vår at vi har klart å tette igjen de fleste smutthullene i det gjennomkorrupte Kambodsja. Men som et innlegg i den norske debatten er det viktig å løfte frem det poenget at i mange av de landene hvor vi jobber er godt styresett fremdeles et abstrakt begrep – og noe vi prøver å jobbe med myndighetene for å styrke.

Korrupsjonsproblemet i stater som Tanzania og Kambodsja forsvinner ikke over natten – men handler om at alle aktørene i bistandssektoren over tid bidrar til at disse landene få en god økonomisk utvikling. Korrupsjon handler først og fremst om svake stater med dårlig økonomi.

Takk for følge her på bloggen! 

Synes du flere burde lese dette?

Kommentarer (0)
Legg igjen en kommentar
Captcha Image